|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Cieknie woda nie wiadomo skąd? |
Autor |
Wiadomość |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-08-2012, 01:04 Cieknie woda nie wiadomo skąd?
|
|
|
Witam
Niedawno stałem sie posiadaczem Pajero IIIgen z końca 2005 roku i w sumie wszystko działa idealnie prócz dziwnego problemu cieknącej wody. Otóż po sprowadzeniu nie było płynu do spryskiwaczy, wiec zalałem oba zbiorniczki. Na drugi dzień były w połowie puste. Dziś poziom pod korek uzupełniałem 3 w ciągu dnia mimo iż nie używałem spryskiwaczy. Nadkole z lewej story (pasażera) z przodu ściągnięte i nie ma żadnych przecieków, wiec nie wiem o co chodzi.
Problem pojawia sie po kilkunastu minutach jazdy - nad skrzynią biegów (automat) jest jedna aluminiowa/stalowa rurka wchodząca chyba do wnętrza pojazdu i to z owego otworu wlotowego wydostaje się woda (po dłużej jeździe leci ciurkiem, następnie przestaje i nie ma śladu w garażu bo cieknie woda. Wszystkie płyny są w normie (nie ubywają) prócz spryskiwaczy - przed chwilą zalałem znów i zobaczymy jutro
Tak wiec czy wie ktoś co to za tajemnicza rurka nad skrzynią biegów wpada do wnętrza?
Bardzo dziekuje za odpowiedź
Coś na pocieszenie oka
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 27-08-2012, 07:16
|
|
|
Rurka nad skrzynia biegów to rurka, która odprowadza wodę od parownika klimatyzacji. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 27-08-2012, 07:44
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Otóż po sprowadzeniu nie było płynu do spryskiwaczy, wiec zalałem oba zbiorniczki. |
Oba , czyli rozumiem pod maską i w tylnych drzwiach . Nie mają one żadnego połaczenia między sobą , więc wycieków bym nie łaczył .
Z przodu jeżeli zbiornik jest cały ( nie było uszkodzenia przedniego zderzaka , dosyć łatwo uszkodzić zbiornik , odkształcając w granicach sprężystości materiału zderzak na przeszkodzie ) przeciekac może na połaczeniu rurka wlewowa- zbiornik , jest ona wsunięta i założona na uszczelkę , łatwo się wysuwa i rozszczelnia . Ale wtedy nie wylewa się połowa zbiorniczka . Zdejmij nadkole , nalej wody do pełna i poczekaj . Jeżeli nie używałeś pompki spryskiwacza to gdzieś musi pojawić się wyciek . |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
|
Wysłany: 27-08-2012, 21:27
|
|
|
Co do płynu to jeszcze za to zabiorę. Czyli to kapanie to skutek działania klimatyzacji? Moj mechanik tez tak mówi. Pytam bo chce mieć pewność, a w swoim drugim Pajero III klime mam uszkodzona więc nie pamietam jak to działa.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-08-2012, 22:19
|
|
|
miałem przypadek, gdzie guma uszczelniająca pompkę się podwinęła i ciekło ze zbiorniczka |
|
|
|
 |
|
|