Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknie woda nie wiadomo skąd?
Autor Wiadomość
Zakatek 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2012, 01:04   Cieknie woda nie wiadomo skąd?

Witam
Niedawno stałem sie posiadaczem Pajero IIIgen z końca 2005 roku i w sumie wszystko działa idealnie prócz dziwnego problemu cieknącej wody. Otóż po sprowadzeniu nie było płynu do spryskiwaczy, wiec zalałem oba zbiorniczki. Na drugi dzień były w połowie puste. Dziś poziom pod korek uzupełniałem 3 w ciągu dnia mimo iż nie używałem spryskiwaczy. Nadkole z lewej story (pasażera) z przodu ściągnięte i nie ma żadnych przecieków, wiec nie wiem o co chodzi.
Problem pojawia sie po kilkunastu minutach jazdy - nad skrzynią biegów (automat) jest jedna aluminiowa/stalowa rurka wchodząca chyba do wnętrza pojazdu i to z owego otworu wlotowego wydostaje się woda (po dłużej jeździe leci ciurkiem, następnie przestaje i nie ma śladu w garażu bo cieknie woda. Wszystkie płyny są w normie (nie ubywają) prócz spryskiwaczy - przed chwilą zalałem znów i zobaczymy jutro ;)

Tak wiec czy wie ktoś co to za tajemnicza rurka nad skrzynią biegów wpada do wnętrza?

Bardzo dziekuje za odpowiedź :)

Coś na pocieszenie oka :D

Uploaded with ImageShack.us

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 27-08-2012, 07:16   

Rurka nad skrzynia biegów to rurka, która odprowadza wodę od parownika klimatyzacji.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 27-08-2012, 07:44   

Zakatek napisał/a:
Otóż po sprowadzeniu nie było płynu do spryskiwaczy, wiec zalałem oba zbiorniczki.

Oba , czyli rozumiem pod maską i w tylnych drzwiach . Nie mają one żadnego połaczenia między sobą , więc wycieków bym nie łaczył .
Z przodu jeżeli zbiornik jest cały ( nie było uszkodzenia przedniego zderzaka , dosyć łatwo uszkodzić zbiornik , odkształcając w granicach sprężystości materiału zderzak na przeszkodzie ) przeciekac może na połaczeniu rurka wlewowa- zbiornik , jest ona wsunięta i założona na uszczelkę , łatwo się wysuwa i rozszczelnia . Ale wtedy nie wylewa się połowa zbiorniczka . Zdejmij nadkole , nalej wody do pełna i poczekaj . Jeżeli nie używałeś pompki spryskiwacza to gdzieś musi pojawić się wyciek .

Zakatek 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 2003
Wysłany: 27-08-2012, 21:27   

Co do płynu to jeszcze za to zabiorę. Czyli to kapanie to skutek działania klimatyzacji? Moj mechanik tez tak mówi. Pytam bo chce mieć pewność, a w swoim drugim Pajero III klime mam uszkodzona więc nie pamietam jak to działa.

Pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-08-2012, 22:19   

miałem przypadek, gdzie guma uszczelniająca pompkę się podwinęła i ciekło ze zbiorniczka

Odpowiedz do tematu