|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:38 |
[MSS ALL] ELEKTRONIKA Błędne wskazania komputera pokładowego |
Autor |
Wiadomość |
raban1 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:26 [MSS ALL] ELEKTRONIKA Błędne wskazania komputera pokładowego
|
|
|
Witam, obsługi komputera ucze się jakby sam, nie mam polskiej instrukcji, a ta niemiecka nie wiele mi pomaga !
Mam pytanie, komputer pokazuje że na paliwie które mam zostało mi 0 Km do przejechania, a mam jeszcze z 8 litrów w baku! Pokazywał dobrze, zalałem za 20zł i nic sie nie zmieniło i tak spadał, spadał aż doszedł do zera i dalej jeźdze! Wydaje mi sie że to jest wskazanie do tego poziomu jakbym nie wlał za 20zł, a wlałem i nic sie nie zmieniło! Czym to jest spwowdoawane i czy da sie to jakoś przestawić??
Drugie pytanie to przy opcji gdzie pokazuje spalanie przycisnąłem i przytrzymalem przycisk "display" na radiu, pokazały sie trzy kreski "---" i po chwili wskoczyło 27,6 L/100Km, przeraziłem się bo wczesniej pisało 5,7l/100Km i ten wynik spada do 7L/100Km jak jade i niżej, ale wtedy było cały czas 5,7L a średnia predkość 48km/h., a teraz predkosc i spalanie nie moze sie unormowac.
Czekam na jakies wskazówki i podpowiedzi. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 09:28 Re: Błędne wskazania komputera pokładowego w MSS Did
|
|
|
raban1 napisał/a: |
komputer pokazuje że na paliwie które mam zostało mi 0 Km do przejechania, a mam jeszcze z 8 litrów w baku! Pokazywał dobrze, zalałem za 20zł i nic sie nie zmieniło i tak spadał, spadał aż doszedł do zera i dalej jeźdze! Wydaje mi sie że to jest wskazanie do tego poziomu jakbym nie wlał za 20zł, a wlałem i nic sie nie zmieniło! Czym to jest spwowdoawane i czy da sie to jakoś przestawić? |
Tak to już w MSS jest z tym wskazywaniem. Ja mam na to taką metodę.
1. Zawsze resetuję wskazanie Vśr i L/100km śr po tankowaniu, gdyż wtedy "dokładnie" wiem jakie jest spalanie po ostatnim tankowaniu (komputer chyba oblicza sobie dystans ze spalania ale nie jestem pewien)
2. Zakładam, że wskazanie 0km to po prostu sygnał, żeby zacząć szukać stacji. Powszechnie wiadomo, że nie specjalnie dobrze jest osuszać bak prawie do 0.
Swoją w drogą u kumpla w Cari 2002 po liftingu 1.8 GDI wskazania komputera są praktycznie w 100% zgodne z prawdą (tak przynajmniej on uważa).
raban1 napisał/a: |
przy opcji gdzie pokazuje spalanie przycisnąłem i przytrzymalem przycisk "display" na radiu, pokazały sie trzy kreski "---" i po chwili wskoczyło 27,6 L/100Km, przeraziłem się bo wczesniej pisało 5,7l/100Km i ten wynik spada do 7L/100Km jak jade i niżej, ale wtedy było cały czas 5,7L a średnia predkość 48km/h., a teraz predkosc i spalanie nie moze sie unormowac.
|
Spoko spoko, unormuje się po kilkunastu km. Gorzej jak zatankowałeś i później postałeś np. pół godziny w korku. Można się sfrustrować wskazaniem, no ale skoro silnik chodził 0,5h a samochód przejechał 1 km to czemu się dziwić.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
raban1 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 22:53
|
|
|
Dzieki! |
|
|
|
 |
jarekw [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2006, 14:30
|
|
|
jezeli chodzi o komputer pokladowy i o poziom paliwa to pamietaj zeby zatankowac za min 70 80 zl wtedy napewno pokaze dobrze. Tak juz jest z tym autkiem |
|
|
|
 |
Smoczka [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2007, 00:31 Też mam kłopot z komputerkiem
|
|
|
Witam wszystkich dawno nie... czytanych.
Też mam kłopot z komputerkiem.
Od czasu, gdy zrobiło się wilgotno często komputerek po prostu się zawiesza - przestaje zmieniać się wskazanie średniego spalania i średniej prędkości i temperatura. Zauważyłam, że sposobem na to jest zatrzymanie się i wyłączeni na chwilę silnika. Przy ponownym uruchomieniu wszystko zaczyna działać normalnie.
Zgłaszałam to przy listopadowym przeglądzie w B-ku (135 tys.) i chłopaki coś tam kombinowali, ale bez dłuższego efektu. Może ktoś ma jakiś pomysł, co to może być? Sama tego na pewno nie zrobię. Niby nic takiego, ale... wkurza. |
|
|
|
 |
|
|