Choinka na desce rozdzielczej |
Autor |
Wiadomość |
zielony24
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2did 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-11-2012, 18:20 Choinka na desce rozdzielczej
|
|
|
witam wszystkich mam problem z moim pajerem migają mi kontrolki najpierw 3 później jedna
pierwsze 3 to poziom czy jakość oleju (pomarańczowa), od ładowania i że jest woda w paliwie migają lub świecą, teraz zapalił mi sie SRS (poduszki)
moje pytanie co to może być z jakiej przyczyny sie tak dzieje???
z góry wszystkim z bardzo dziękuje za wskazówki które by mogły pomóc |
Ostatnio zmieniony przez Szyszkowa 22-11-2012, 09:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 21-11-2012, 21:41
|
|
|
Alternator sprawdź ale tak porządnie. Z naciskiem na prostownik i regulator. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 21-11-2012, 22:05
|
|
|
I akumulator też , może się już kończyć i razem z kiepskim napięciem ładowania dadzą taki cyrk . Miałem podobny w Santa Fe kiedy z premedytacja musiałem dojechać na samym akumulatorze a alternator ładował 12,3 V na postoju czyli prawie nic. Sprawdż też masę i zacznij od tego jakie masz napięcie w instalacji przy pracującym silniku. |
|
|
|
 |
zielony24
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2012, 22:18
|
|
|
dzięki panowie akumulator ma dopiero rok to powinien byc w porządku od czasu do czasu pasek zapiszczy może to powodować że jest zużyty niby pracuje ale nie na 100% i nie doładowuje???
przejechałem 250km i nic dojechałem tylko do miasta na światłach i znowu zaczął szaleć ale wiem przynajmniej od czego zacząć
jeszcze raz stokrotne dzięki |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 21-11-2012, 22:48
|
|
|
Alternator masz rozebrać i sprawdzić czy fizycznie wszystko gra, czy luty całe i porządne i czy po wsadzeniu spowrotem daje prąd o parametrach jak należy. W to że się kręci i ładuje to ja wierzę. Ważne czym i jak ładuje. Jeśli od razu założysz, ze skoro akumulator ma rok to pewnie dobry a altek się kręci i nie piszczy to pewnie też dobry to nie dojdziemy do niczego. Sprawdź, napisz o efektach, potem będziemy myśleć dalej.
PS. i jeśli sam nie możesz wyedytować to poproś jakiegoś Moda by ten tytuł tematu poprawił bo przez tę "hoinkę" to mnie zaraz szlag trafi. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 22-11-2012, 06:21
|
|
|
zielony24 napisał/a: | dzięki panowie akumulator ma dopiero rok to powinien byc w porządku od czasu do czasu pasek zapiszczy może to powodować że jest zużyty niby pracuje ale nie na 100% i nie doładowuje???
przejechałem 250km i nic dojechałem tylko do miasta na światłach i znowu zaczął szaleć ale wiem przynajmniej od czego zacząć
jeszcze raz stokrotne dzięki |
Czasem się tak dzieje jak jst zwarcie na lampach tylnych w zderzaku.
Prawdopodobnie może nie mieć gdzieś masy. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
zielony24
Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2012, 07:28
|
|
|
wiec tak na zgaszonym akumulator 12v w czasie pracy silnika 13,8 - 14vnawiązując do wypowiedzi Zbyszka lewa lampa pozycja świeci po naciśnięciu hamulca gaśnie w tei lampie niema ani pozycji ani stopu puszczam hamulec świeci pozycja
[ Dodano: 22-11-2012, 07:37 ]
chętnie zmienię temat z choinki na inny proszę o sugestie |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 22-11-2012, 07:50
|
|
|
zielony24 napisał/a: | akumulator 12v w czasie pracy silnika 13,8 - 14 |
Powinno być ok 14,4 V ale jest ok . Ja mam 14-14,2 v w czasie jazdy i na wolnych .
Czyli jak sugerował Zbyszek lampa . Moga byc zwarcia w kostkach , odpaść masa , przekorodować coś w oprawie . Umieszczenie tego wszystkiego w zderzaku jest idiotyczne ale ..... ktoś tak zaprojektował . Z odkręceniem lampy możesz mieć problemy , skorodowane śruby , jeżeli jest cała , szczelna i niepopękana spróbuj z pod zderzaka wyjąc oprawy z żarówką ( przez obrót ) jeżeli się uda ( co nie jest powiedziane ) to sprawdzasz po kolei przewody . Przygotuj się jednak że może czekać Cię wymiana lampy i rozwiercanie starych śrub . Najlepszą metodą na długą przyszłość jest wymiana lamp -kloszy górnych i tam wstawienie pracujących z żarówkami , tylko trochę to kosztuje . Zbyszek ma jedne i drugie .
A i jeszcze jedno , jeżeli masz hak sprawdź też gniazdo i jego podłaczenie . |
|
|
|
 |
zielony24
Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2012, 07:59
|
|
|
ok dzięki bardzo czyli szukać usterki w lampie i jak bedzie ok to i "choinka" powinna przestać działać postaram sie jakoś oo powoli zrobić jeszcze dzisiaj lub w Weekend na pewno napisze o efektach
[ Dodano: 24-11-2012, 12:55 ]
Witam panowie bylem u mechanika mowilem ze dam odpowiedz co mojego miska boli wiec tak alternator uszkodzony dlatego migaja kontrolki teraz doszedl EGR objawy zaswiecil sie czek i nagly brak sily zgasilem go odczekalem chwile odpalilem po przejechaniu kilometra znowu czeksie zapalil i obroty 2tysiace zero reakcij na gaz znowu zgasilem na pchwile i wszystko w porzadku. Mechanik stwierdzil zawur EGRa alternator bylsprawdzanyna wysokich obrotach ladowaniedochodzilo do 20 V. Teraz poczekac tylko na wyplate telefon do zbyszka i wymiana. Mozae mechanik sie ylil i macie swoie sugestje ?
Przepraszam za pisownie pisze na komurce chwilowy btak dostepu do k
ompa
[ Dodano: 14-12-2012, 18:47 ]
witam ponownie alternator wymieniony styki na lampach przeczyszczone i dalej to samo dzis zaprowadziłem do elektryka na wymianę gniazda do przyczepki od świateł może to pomoże. brak pomysłów
[ Dodano: 13-01-2013, 17:39 ]
witam wszystkich pisze bardzo późno i przepraszam za to ale jak komuś pomoże to powiem że przyczyną tego wszystkiego było przegniata wsuwka wizualnie była cała ale bardzo słabo przewodziła i robiła ten cały cyrk.
dziękuje wszystkim za wskazówki i porady |
|
|
|
 |
|