Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Buczenie, warkot spod maski = obroty silnika
Autor Wiadomość
tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2013, 22:45   [Cari 1.6] Buczenie, warkot spod maski = obroty silnika

Wydaje mi się, iż dźwięk dochodzi gdzieś z klimy: sprężarka, napinacz - może pasek wielorowkowy lub napinacz? Jak rozpędzę Cari i chcę zmienić bieg jak wcisnę sprzęgło słychać takie uderzanie/buczenie i czuć drganie przez chwilę i później milknie jak się gazu doda. Jak stoi na jałowym na niskich też słychać ten warkot i drganie spod prawej strony pokrywy silnika - miał ktoś może coś podobnego? Spróbować wymienić pasek wielorowkowy/napinacz - proszę o sugestie.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-01-2013, 23:14   

Może to rezonuje jakaś osłona tłumika. Aby wyeliminować jakieś koło pasowe, możesz zdejmować po kolei paski osprzętu i sprawdzać czy dalej będzie ten dźwięk. Może też być coś jeszcze z rozrządem i lepiej to jak najszybciej sprawdzić bo wiadomo jakie będą koszty w razie jego uszkodzenia.

ManWithNoName 
Forumowicz
ManWithNoName

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
Wysłany: 03-01-2013, 09:15   

Witam!
Ja dzisiaj miałem podobne objawy (postój, dość silny deszcz) w postaci takiego stłumionego, cichego pisku/buczenia jakby z prawej strony pasażera. Trwało to może z 5 sek. W tym momencie przygasło/drgało światełko od wyświetlacza komputera. Czyżby alternator się kończył?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-01-2013, 09:32   

Wjechałeś w kałuże i zamoczyłeś pasek osprzętu - alternatora który przez te kilka sekund się ślizgał i nie napędzał właściwie alternatora przez co spadło napięcie ładowania i przygasły światła.

ManWithNoName 
Forumowicz
ManWithNoName

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
Wysłany: 03-01-2013, 09:42   

W korku stałem z 20 minut, co kilka minut jadąc do przodu, w głęboką kałuże raczej nie wjechałem chodź lało mocno. Paski wymienione jakieś 2 miesiące temu na japońskie- takie jakie miałem wcześniej, które się sprawdzały.

Odpowiedz do tematu