Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wartość rynkowa MSS 1.9 DID 115KM Avance
Autor Wiadomość
leon__1 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DiD 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2013, 21:56   wartość rynkowa MSS 1.9 DID 115KM Avance

Witam,

Posiadam MSS 1.9 DID 115KM w wersji Avance z 2003r.
Mam go już 2 rok i szczerze nie zamieniłbym na nic innego gdyby nie fakt ze w bagażniku nie mieści się wózek dla dziecka a wyjazdów rodzinny z dwójką dzieci szykuje się nam sporo.
Stan licznika wskazuje 203 000 km. Kupione było z książką serwisową z której wynika że Niemiec robił 18 - 25 tys. km rocznie. trudno w to uwierzyć ale jeśli wierzyć w autentyczność książki to właśnie tak było.
mam sentyment do tego auta i nie oddam go za nic w łapy żadnego handlarza bo zwyczajnie na tym stracę i finansowo i duchowo.
Jeden komis proponuje 8500 zł inny 115000 przy wymianie. Sam nie wiem ile to autko jest warte...na allegro jeszcze większy mętlik i kołomyja...

Proszę Was o pomoc i ustalenie faktycznej wartości auta jaką mogę zaproponować potencjalnym zainteresowanym.

dodam tylko że autko jest na alusach 15" z 2 sezonowymi oponami letnimi. dodatkow mogę dołożyć opony zimowe michelin na stalówkach - nowe 8mm!!!

z góry dziękuję za pomoc.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-02-2013, 22:19   

leon__1 napisał/a:
w bagażniku nie mieści się wózek dla dziecka
A jak przesuniesz kanapę lekko do przodu też się nie mieści :?:
Faktycznie szkoda auta jeżeli znasz jego przeszłość, jeździsz nim jakiś czas i masz do niego zaufanie.... :roll:

Może kupić inny wózek.... :?: :roll:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 12-02-2013, 22:54   

Po przesunięciu kanapy wózek mieści się lepiej, ale tak czy owak trzeba demontować roletę a miejsca zostaje mało - ledwo na walizkę. Szkoda że "gwiazda przestrzeni" ma jej nieco mało.
ponadto po przesunięciu kanapy dziecko siedzące w foteliku wadzi nogami w przedni fotel...odpada.

370l i wystające nadkola są nieco kłopotliwe przy pakowaniu.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 13-02-2013, 10:01   

Jeśli auto jest w bardzo dobrym stanie, nie ma żadnych wad ukrytych, nie wymaga żadnnego wkładu i nie musisz sprzedać auta w ciągu tygodnia to ja bym wystawił cenę 13-15tys. i czekał na rozsądnego kupca, który chce kupić dobre auto zamiast taniego auta.

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2013, 11:05   

czyli ceny pojawiające się na allegro w granicach 12-13 tys zł są realne.
Generalnie jeśli nie uzyskam ceny powyżej 12 000 to nie sprzedam i wole się przemęczyć w mniejszym autku.

Dziękuję za pomoc.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 13-02-2013, 11:25   Re: wartość rynkowa MSS 1.9 DID 115KM Avance

leon__1 napisał/a:

Jeden komis proponuje 8500 zł inny 115000 przy wymianie. Sam nie wiem ile to autko jest warte...na allegro jeszcze większy mętlik i kołomyja...

ten 'inny' przedstawił moim zdaniem ofertę godną rozpatrzenia... ;-)

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2013, 14:58   

Owszem kwota rozsądna, ale przy wymianie z dopłatą 3000 zł maiłem wziąć focusa 1.6 TDCI 90km. Jednak silnik w nim wyglądał jakby ktoś go polał olejem i posypał piaskiem. ciekło zewsząd, a na dolnej osłonie komory silnika zalegała kilku centymetrowa warstwa oleju i piasku. Mechanik powiedział że to wina pompy oleju, która w tych modelach ma złe smarowanie.

adrian.mazur 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 13-02-2013, 17:00   

Po co sprzedawać coś, co jest dobre ? . Pamiętajcie, dawniej maluchami ludzie pół europy zjeździli :-) .
Ja, to bym kupił trumnę na dach i zapomniał o problemach małego bagażnika.
Wózki do bagażnika, reszta na dach i w drogę.

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 13-02-2013, 22:18   

leon__1 napisał/a:
w bagażniku nie mieści się wózek dla dziecka
może taniej wymienić wózek dziecięcy ;) my jeździliśmy z dwójką dzieci tak że prawy tylny fotel złożony tam duża torba przykryta gondolą i przypięta solidnie pasem z blokadą, starsze dziecko na fotel pilota i wszystko się mieściło łącznie z wózkiem bagażami i składanym łóżeczkiem podróżnym. W sumie teraz też nie bywa lekko bo wozimy dwa rowerki ale to inna historia..

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2013, 23:13   

Faktycznie jest to sposób, ale właśnie takiego typu rozwiązań chciałbym uniknąć. Jeśli nic sensownego nie znajdę z pewnością wrócę do kolegi rady i na pewno skorzystam.

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 14-02-2013, 07:31   

leon__1 napisał/a:
Jeśli nic sensownego nie znajdę z pewnością wrócę do kolegi rady i na pewno skorzystam.

Odnoszę wrażenie, że niczego sensownego nie znajdziesz ;-)

Niedawno myślałem o zmianie auta ale doszedłem do wniosku, że nie ma sensu zmieniać dobrego. Żaden samochód mi się nie podoba zarówno wizualnie, jak i pod względami technicznymi.

Myślę, że koledzy zaproponowali bardzo rozsądne rozwiązanie. Jeśli auto jest sprawne i pewne, to nie ma sensu go zmieniać. Bo po co? - Aby co miesiąc sprawdzać, ile nowy zakup co miesiąc traci na wartości? Zakup używanego auta wiąże się z ryzykiem i przy zakupie trzeba się przygotować na spore wydatki.

Swoją drogą to trochę dziwne, że w Space Star jest problem z przewożeniem wózka w bagażniku. Nie wiem jak to wygląda w porównaniu do Carismy, ale ja do swojego auta pakowałem wszystko co potrzebne, część była na fotelu pasażera ale miejsca wystarczało. Mieścił się wózek typu gondolka, a ze spacerówką nie ma żadnych problemów.

Wbrew pozorom nowsze samochody nie są wcale lepsze od tych starszych. W wielu miejscach oszczędzano na materiałach, dodawano beznadziejne rozwiązania, które w razie awarii wymagają interwencji serwisu.

rudelek 
Nowy Forumowicz
Użytkownik zbanowany

Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
Wysłany: 16-02-2013, 03:37   

Niedawno także rozważałam zmianę Space Stara na inne autko i... dalej jeżdżę swoim Space Starem. Jeżeli masz za mało miejsca na bagaże, zamiast zmieniać samochód warto zainwestować w duży bagażnik dachowy. Na pewno pomoże, a zmiana samochodu, w który inwestowało się kilka lat na coś zupełnie nowego z nieznaną przeszłością to tylko koszty, koszty i jeszcze raz koszty...

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 16-02-2013, 10:39   

rudelek napisał/a:
(...) zmiana samochodu, w który inwestowało się kilka lat na coś zupełnie nowego z nieznaną przeszłością to tylko koszty, koszty i jeszcze raz koszty...

Zgadzam się z tym, ja swoje Clio zmieniłem na MSS tylko dlatego, że MSSa kupowałem od wujka, który był I właścicielem i miałem 1000% pewności, że poza akumulatorem niczego nie muszę w aucie robić.

Odpowiedz do tematu