Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poliuretany
Autor Wiadomość
mazda10000 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2013, 11:19   Poliuretany

Witam, planuję wymianę gum zawieszenia z przodu, ale dawce mam w Szczecinie, teraz jestem w Gdańsku i w Szczecinie będę na święta i wtedy mam w planie pełen serwis auta, a na dorobienie tych tulei trzeba czekać 3 tygodnie. Krótko mówiąc - chciałbym pożyczyć od kogoś z Was przedni wahacz, i oprócz tego, gdyby ktoś miał zużytą tylną tuleję wahacza do oddania to będę wdzięczny. Jeżeli ktoś ma też wymiary tulei wahacza na przodzie i tyle, to byłoby w ogóle ekstra . Z góry dziękuję

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 04-03-2013, 11:43   

niby mam komplecik , ale sam się przymierzam do tego - da się to jakoś razem zrobić ? - czy takie poliuretany są trwałe i czy dobrze się sprawdzają ? nie jest to za twarde ?

mazda10000 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2013, 12:11   

Podają że poliuretan jest 5 razy trwalszy niż guma - niech będzie nawet że jest 3 razy trwalszy to będę zadowolony. Jak gadałem z gościem z http://poliuretany.olkusz.pl to mówił że standardowo robią z mieszanki o twardości gumy, ale auto będzie bardziej zwarte na poliuretanie. Wszystko się da tylko trzeba mieć na wymiar wahacz. VirMan a podałbyś wymiary tych gum stabilizatora - w ten sposób http://poliuretany.olkusz...ez-klienta.html

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 04-03-2013, 12:20   

ok - to dziś zrobię obfotkowanie i pomierzenie - stabilizator zrobię trochę węższy niż fabryka, bo nowe są za luźne (juz wytarte mam stabilizatory :/ )

a tuleje różne też się da podmienić ? te na wahaczu wzdłużnym z tyłu i poprzecznych ?

mazda10000 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2013, 12:25   

Wszystko jest na stronie, a te o które pytasz to z tego co pamiętam to nawet mają wymiary także nawet nie musiałbyś im wysyłać ich na wzór.

mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Wysłany: 04-03-2013, 15:24   

Cześć,

Słyszałem, że potrafią skrzypieć po pewnym czasie. Informacja pozyskana od zaprzyjaźnionego warsztatu.

mazda10000 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2013, 00:16   

Faktycznie czasem się zdarza że skrzypią, ale to kwestia nasmarowania - do zestawu jest dołączany smar i jak się da go za mało to skrzypi.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 28-03-2013, 11:26   

A ja podchodzę to tego tematu sceptycznie, nie jestem fizykiem, ale wydaje mi się że jeśli to przypomina piankę (nawet twardszą), której używa się do mocowania stolarki to w przypadku zastosowania tego w samochodzie będzie bardzo średnio.
Jak to zostało napisane przez kogoś - "jeśli tuleja będzie twarda - luz znajdzie się gdzie indziej"

Tutaj znaleziony na szybko link:

http://www.wterenie.pl/4x...silentbloki,213

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

mazda10000 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-03-2013, 12:16   

Dzięki że to podesłałeś, bo już prawie zamawiałem poliuretany. Teraz wszystkie tuleje wiem że będą z gumy, ewentualnie tuleje stabilizatorów zrobię z poliuretanu ( zwłaszcza że tylnych nie widziałem w żadnym sklepie, ani na żadnej stronie w PL)

syski 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi sigma 24V
Wysłany: 28-03-2013, 19:04   

Nie wiem jak szukałeś , ale w sklepie jak znasz średnicę drążka stabilizatora i szerokość obejmy więc mogą ci coś dobrać podobnego,mam auto w posiadaniu już drugą zmianę dowodu ale te gumy naprawdę są wytrzymałe i jeszcze u mnie nie były wymieniane od nowości, a zapewniam że są w dobrym stanie mimo że auto ma ponad 20lat, no zależy po jakich drogach jeździmy...

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 28-03-2013, 19:08   

ja też kupiłem nowe , ale u mnie wytarł się stabiliztor i ma luzy niestety..

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 28-03-2013, 21:29   

Ja właśnie założyłem do siebie magiczne gumy i pasują :-) . Szczegóły na PW ;)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Odpowiedz do tematu