|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero III] Firmowa nawigacja - i co dalej? |
Autor |
Wiadomość |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-01-2010, 22:26 [Pajero III] Firmowa nawigacja - i co dalej?
|
|
|
Witam,
"zaklepałem" sobie PIII z 2005 roku, 3.2 DID, odbieram w środę
I mam pytanie w związku z nim - otóż jest tam założona firmowa nawigacja (DVD), jest płytka itp.
Wiem, że nawigacja jako taka jest ... no, taka sobie (pod względem jakości map), i dlatego zastanawiam się, co można z nią zrobić.
Co tak w ogóle odtwarza ten DVD? (w sensie, jakie formaty płyt - co tam można "puścić"?)
Czy jest możliwość przerobienia jakoś tej nawigacji, wgrania innego oprogramowania? (widziałem na forum instrukcję, ale niepełną, w postach są linki poobrywane i nie można wyczytać nic więcej)
Czy do tego wyświetlacza (pokazuje się na nim radio, chyba jakieś stany komputera - nie rozkminiłem tego przez net... - i sama nawigacja) można np. podpiąć kamerę (cofania)?
Ew. gdzie można poczytać o tym sprzęcie - jaki to model jest, co sobą reprezentuje...
Aha, czy DVD lub firmowe radio z CD odtwarza pliki MP3 z płyty?
Dzięki z góry
Sebastian |
|
|
|
 |
jaho64
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DiD Dakar '05 SH
|
Wysłany: 16-01-2010, 16:35
|
|
|
Witam
Mam pajero did 2005 z nawigacja. Tez chcialem cos wykombinowac z ta nawigacja lecz , po udaniu sie do renomowanego serwisu car audio otrzymalem inf ze niestety z tym co jest nie da sie nic zrobic. Odtwarzacz jest owszem dvd , ale sek w tym ze dvd-rom wiec czyta tylko plyty z mapami :/ . Orginalne audio i naped dvd-rom nie czytaja plikow w formacie MP3 wyskakuje blad. Na wyswietlaczu pokazuje sie : radio /zegarek/temp zew / nawiewy(sila nadmuchu, temp, kierunki itp), i nawigacja ( jest tez menu z equalizerem audio , ustawianiem zegarka , podswietlenia itp. Niestety dla DiD-a komputer spalania jest niedostepny ) Co do kamery cofania to nie jestem pewny ale chyba da sie podlaczyc. Jak bys mial dokladniejsze inf na temat odblokowania nawigacji itp to daj znac bo tez chetnie przeprogramuje to ustrojstwo
Pozdrawiam Jaho64 |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 17-01-2010, 11:07
|
|
|
Dobra, będę męczył dalej...
Pod tym linkiem, na 8 kartce (stronie 14/15) w PDF'ie, jest pokazana dokładnie ta nawigacja, o którą pytam. Są tam numery elementów, jednak nigdzie w necie nie znalazłem specyfikacji tego sprzętu czy jakiegokolwiek zdjęcia "wnętrza" (tzn. tyłu, przyłączeń itp.).
Pal sześć MP3 czy inne DVD, do szczęścia nie jest to potrzebne, mam zewnętrznego playera z 2 monitorami (dla dzieciaków z tyłu), 5 minut i jest to zamontowane
Ale czy pod ten monitorek LCD, co tutaj jest, można podpiąć np. kamerę cofania? Czy jest to zupełnie bezużyteczny sprzęt i nadaje się tylko do wymiany lub tylko do obsługi radia/klimy itp., a do kamerki trzeba kombinować inny monitorek?
Sprzęt ma następujące numery:
DVD unit kit MZ312792
DVD display kit MZ312355
Sebastian |
|
|
|
 |
SoffCar
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID 2005
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sty 2009 Posty: 68 Skąd: Legionowo (prawie :)
|
Wysłany: 19-01-2010, 00:15
|
|
|
Witaj !
Po pierwsze - bardzo dobry wybór !!
CO do kamery - oj tam przyzwyczaisz się skasujesz ze dwa znaki jak ja i będzie dobrze. W razie czego masz tam koło - przydaje się jako odbojnik
Najważniejsze, żeby uważać na te betonowe pachołki. Małe to (jak dla Pajero) i łatwo zawadzić.
Ja nie mam nawigacji, więc nie pomogę w tym temaccie, ale jakby coś innego - dawaj znaki - coś podpowiem w okolycy .
Pozdrowienia
S. |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 19-01-2010, 08:17
|
|
|
Ja tak, dam radę, ale żona marudzi, że nie będzie widziała, co z tyłu... No nic, jak już wezmę, siądę którejś wolnej chwili i wyciągnę draństwo, zobaczę, co ma z tyłu (nigdzie żadnych opisów niet...). Trudno się wyciąga monitorek z półki? |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
SoffCar
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID 2005
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sty 2009 Posty: 68 Skąd: Legionowo (prawie :)
|
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 19-01-2010, 19:03
|
|
|
O, dzięki Od razu (tylko niech się cieplej zrobi, bo dzisiaj mi ręce przymarzały, jak robiłem porządek w garażu - tadaaa, odebrałem Miśka, stąd te porządki - musiałem troszkę miejsca więcej zrobić, niż miałem na poprzedni samochód ) poprowadzę sobie podłączenie do CB (prund, znaczy się, z gniazda w podłokietniku), żeby mi niepotrzebnie gniazda nie zajmowało |
|
|
|
 |
WOJTEK-PN
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJER 3,2 DID
|
Wysłany: 02-02-2010, 08:45 nawigacja
|
|
|
Witam.
Mam podobny problem.
Demontaż radia mam juz opanowany do perfekcji,trzeba tylko bardzo uważać na "drewniane plaskiti" ,lubią się łamać:).
W moim misku dodatkowo okazało się,,ze nie ma czytnika dvd:(,więc wyswietlacz jest własciwie bezużyteczny.Najchętniej przeprogramowałbym to na coś innego.
Pozdrawiam Wojtek |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 02-02-2010, 09:01
|
|
|
Ja jeszcze nie rozkręcałem, ze względu na te "drewniane plastiki" właśnie, nie chcę przy ujemnych temperaturach (a mam zimny garaż) połamać czegoś.
Najgorsze jest to, że nigdzie nie mogę znaleźć, czy można cokolwiek jeszcze do tego wyświetlacza podłączyć (kamerkę itp.)... (korzystam z nawigacji zewnętrznej, więc mnie najbardziej interesuje podłączanie innych źródeł).
Niegłupim pomysłem wydaje się np. Navroad MR780, ale wtedy chyba tracimy "podgląd" z radia i wentylacji - no chyba, że jakoś można podpiąć (Navroad ma zewnętrzne źródła obrazu - typu kamerka cofania właśnie, i akurat pasuje do tego otworu po wyświetlaczu centralnym). Jak trochę znowu kasy uzbieram, to będę myślał nad innymi rozwiązaniami |
|
|
|
 |
WOJTEK-PN
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJER 3,2 DID
|
Wysłany: 03-02-2010, 09:15 NAVI
|
|
|
Witam.
Interesuje mnie jeszcze mozliwosc przeróbki wtyczki radiowej i wyświetlacza żeby można było dołączyć usb.
Po takiej przeróbce może da się pokombinować z oprogramowniem?:)
Co o tym sadzicie?
[ Dodano: 23-02-2010, 10:15 ]
Witam.
Znalazłem taki czytnik płyt dvd na allegro .
Jak sprawdzić czy pasuje do mojego miska?
http://allegro.pl/item900...zytnik_dvd.html
[ Dodano: 03-03-2010, 08:41 ]
Witam.
Interesuje mnie jeszcze mozliwosc przeróbki wtyczki radiowej i wyświetlacza żeby można było dołączyć usb.
Po takiej przeróbce może da się pokombinować z oprogramowniem?:)
Co o tym sadzicie?
Witam.
Znalazłem taki czytnik płyt dvd na allegro .
Jak sprawdzić czy pasuje do mojego miska?
http://allegro.pl/item900...zytnik_dvd.html |
|
|
|
 |
tmcgalanteria
Forumowicz

Auto: Pajero
|
|
|