Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
05-09-2007, 09:11
Sposób na zmniejszenie spalania w autach
Autor Wiadomość
wilkulodz
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 10:39   Sposób na zmniejszenie spalania w autach

Jak możecie to podzielcie się swoimi sugestiami co można zrobic aby Nasze "kotłownie" paliły mniej.
Jaka jest odpowiednia predkosc w stosunku do biegu i obrotów? Podajcie również przykłady co może wplywać na zwiększenie spalania i jak temu zaradzać. Prosiłbym o konkretne przykłady. Jak będzie dużo wypowiedzi sklece to w jedną całość.
Ostatnio zmieniony przez wilkulodz 09-01-2007, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2007, 10:50   

Witam
moim sposobem na oszczędności jest płynna jazda (ale nie tamująca ruch, taka dosć dynamiczna nawet). Staram się tam gdzie mogę hamować silnikiem, przewidywać to co zaraz nastąpi (tak aby np nie pzyspieszać niepotrzebnie gdy widzę że zaraz stanę na czerwonym świetle albo dojadę do końca korka), w korku jechać płynnie, zostawiajac sobie rochę miejsca z przodu (w korku gdzie jest jeden pas ruchu, bo tam gdzie jest kilka to zaraz sie ktoś wepchnie) tak aby gdy korek zatrzyma się na chwilę ja nie musiał się zatrzymywać tylko żeby jechał równym tempem.
Co do obrotów to staram się zmieniać biegi ta w okolicy 3500 obr/min a gdy osiągnę żądaną prędkość podróżną wrzucam taki bieg aby zredukować obroty do poziomu w okolicach 2500 obr/min albo jeśli jest to wyższa prędkość podróżna to po prostu 5 bieg.
Z moich obserwacji wynika, że taka płynna jazda, hamowanie silnikiem, nieprzeciąganie silnika na poszczególnych biegach moż dać oszczędność w spalaniu na poziomie 0,5 - 1 litr na 100 km.
Oczywiście tam gdzie się da preferuję szybszą jazdę, ale w warszawskich korkach zbytnio przycisnąć się nie da, więc przynajmniej staram się zredukować koszt podróży :)
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-01-2007, 10:57   

stanik wlasciwie wypisal wiekszosc mozliwosci :) - ciezko bedzie cos dodac
moze tyle, ze w trasie dobrze utrzymywac predkosc ok. 90-100 km/h - wtedy stosunek km/l jest najkorzystniejszy

wilkulodz
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 11:07   Mozna pisac wiecej

Wiec moze to bardziej rozbudujmy.

Prosze o propozycje uzytkowikow ile jada i jakim autem na poszczegolnych biegach:
- 1.bieg - ile obr. - predkosc
- 2.bieg - ile obr. - predkosc
- 3.bieg - ile obr. - predkosc
- 4.bieg - .....
Pytam sie bo wiele osob nie bylo w stanie konkretnie okreslic jak uzywac moc silnika przy jakich predkosciach.

Podacje rowniez przyklady co moze wplywac na ZWIEKSZENIE spalania.
- dziury w rurze wydechowej (to sa przyklady)
- brak termostatu
- rodzaj opon (ponoc tez ma wplyw) dlatego chyba bez przypadku na moich oponach widnieje napis Firestone F-590 Fuel Saver.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 09-01-2007, 14:07   

To o co prosisz trochę nie ma sensu - bo wszystko zależy od charakterystyki silnika.

Ja osobiście staram się jeździć pomiędzy 2500-3000, zmieniać bieg na wyższy w okolicy ~3500. Przy dieslach jest chyba tak z 1000 niżej.

~2500 jest IMO optimum. Oczywiście w benzynie.

A co może wpływać na spalanie ?
- obciążenie :)
- włączone bajery elektryczne (klimatyzacja)
- dinksy zwiększające opór (relingi dachowe, 'tuning estetyczny', etc.)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 14:30   

Mniejsze spalanie można uzyskac dzięki:
- zmniejszeniu wagi auta - wyrzucamy z auta wszystko co nie jest potrzebne (stare gazety, kupę śmieci z bagażnika, koło zapasowe - zamiast niego kupujemy zestaw naprawczy w sprayu, kupę plastikowego "tjuningu", etc.)
- zdemontowaniu niepotrzebnych rzeczy z auta, czyli bagażniki dachowe, dodatkowe lusterka, itp.
- odpowiedniemu ciśnieniu w oponach i ustawieniu zbieżności
- szybkiemu doprowadzeniu auta do prędkości "przelotowej" i jej utrzymywanie (z reguły na każdym biegu jest to ~3000obr/min)
- pozostałe rady Kolegów wyżej

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 09-01-2007, 20:29   

Jeśli chcesz i możesz jechać ekonomicznie (bo nie zawsze się da!), to zmieniaj biegi w ogolicach 3000obrotów, niezależnie na który bieg.
Ostatnio czytałem, że najbardziej ekonomiczne jest szybkie rozpędzanie auta tak, żeby jak najszybciej osiągnąć najwyższy bieg. Czyli, jak już się rozgrzał silnik, to nie głaskać, tylko wcisnąć i szybko wchodzić na obroty. Wtedy można ponoć sporo oszczędzić :wink:
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 09-01-2007, 22:03   

- sprawny układ toczenia
- sprawny układ hamulcowy
- odpowiednie ciśnienie w ogumieniu
- sprawne wolne obroty (ssanie, krokowce ... nie wiem co tam macie :? )
- styl jazdy

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 15:31   

A ja dodam jeszcze - utrzymywanie silnika w dobrym stanie :
- wymieniany w terminie olej
- czysty filtr powietrza
- swiece wymieniane według zaleceń producenta

Pozdrawiam

wilkulodz
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2007, 23:26   Wkrótce

Wkrótce zmontuje wszystkie Wasze wypowiedzi i w rozsądny sposob przerzuce je do FAQ.
Mam nadzieje, ze uda się mi i dzięki Wam (w szczególności) rozbudować szerzej tamten dział.

[ Dodano: 22-01-2007, 17:38 ]
Dziekuje wszystkim za pomoc w "skleceniu" tegoż tematu.
Jak obiecałem zkondensowane porady pojawily sie w dziale FAQ.
http://www.mitsubishi-gra...p=113477#113477

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu