|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Centralny zamek |
Autor |
Wiadomość |
amp
Mitsumaniak 1337

Auto: Carisma 1.6 4G92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2013, 20:15 [Cari 1.6] Centralny zamek
|
|
|
Witam,
Szukałem trochę na forum jednak nie znalazłem, więc spróbuję szczęścia w tym dziale.
Doszedłem do centralki alarmu i wygląda to tak:
http://imgur.com/a/XrlsO
I teraz pytanie który kolor/kabel odpowiada za otwieranie/zamykanie bądź, który z tych idzie do siłowników w drzwiach? Myślałem, że będzie tego troche mniej.
Pozdrawiam
[ Dodano: 25-05-2013, 02:51 ]
Nikt naprawdę nie jest w stanie mi pomóc? |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 28-05-2013, 10:59
|
|
|
Nie pamiętam który idzie, ale w cari centralny sterowany jest masą, więc jak znajdziesz przekaźnik od zamykania i otwierania, to zwyczajnie weź kabel, podłącz go do masy auta i dotykaj styków w przekaźniku (oczywiście przekaźnik musi być założony). jak się zamknie, lub otworzy to się dowiesz. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
amp
Mitsumaniak 1337

Auto: Carisma 1.6 4G92
|
Wysłany: 28-05-2013, 15:44
|
|
|
plecho1, widziałem ten post bo wcześniej sam mi go dawałeś, jednak zauważ, że kable się różnią i to nie tylko kolorami, ale co do kolorów to właśnie nie mam tego brązowego, a jak widzisz na zdjęciach jest ich duuużo. |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-05-2013, 16:02
|
|
|
To może spróbuj zrobić tak, nie wypinaj z gniazda przekaźnika od centralnego. Ustaw multimetr na pomiar napięcia 12V i jedną końcówką dotknij do jakiegoś przewodu z napięciem 12V a drugą dotykaj do złączek w gnieździe tego przekaźnika i np. przekręcaj kluczyk w zamku drzwi raz w pozycje zamknij a następnie w pozycje otwórz. Kiedy trafisz na któryś przewód sterujący, to na mierniku powinna pojawić się wartość napięcia akumulatora. Zamiast miernika można użyć próbnika samochodowego z żarówką. Przy takim sprawdzaniu możesz też odnaleźć kable zasilające siłowniki bo przy otwieraniu i zamykaniu zamka na przewodach zasilających siłowniki zmienia się polaryzacja z + na -. Aby odróżnić zasilające od sterujących( bo odnajdziesz w ten sposób najprawdopodobniej 4 kable, 2 sterujące i 2 zasilające) dotknij jedna końcówek miernika lub próbnika do masy auta a drugą dotykaj po kolei do tych 4 podejrzanych kabli przekręcając kluczyk w zamku przy każdym w pozycje "zamknij" i "otwórz". W tym przypadku wartość napięcia powinna pojawić się tylko na przewodach zasilających. |
|
|
|
 |
|
|