|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nowe amortyzatory-różne siły oporu poprzez nacisk. |
Autor |
Wiadomość |
artex88
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 89r. Silnik 4G15
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-06-2013, 16:27 Nowe amortyzatory-różne siły oporu poprzez nacisk.
|
|
|
Witam, mam samochód Mitsubishi Lancer IV sedan 89r. 1.5L benzyna (C62A) silnik 4G15. Postanowiłem wymienić tylne zawieszenie bo jest już w bardzo kiepskim stanie. Kupiłem w intercars amortyzatory TOKICO po okazyjnej cenie 65zł/sztuka, oczywiście 2(chyba ostatnie sztuki). W domu sprawdziłem siłę jaką potrzeba aby docisnąć amortyzator do dołu (opór). Ku mojemu zdziwieniu jeden jest twardszy od drugiego o jakieś powiedzmy ok.30% Nie wiem czy ma to jakiś kolosalny wpływ na zachowanie się całego zawieszenia. Dodam że obydwa chodzą bez przeskoków i same wysuwają się ku górze z dość mocną siłą. Widać bardzo małe ślady oleju zaraz przy tłoczysku, ale ponoć może to być normalne. Jeden amortyzator(ten z mniejszą siła oporu) był złe zabezpieczony,czyli taśma która go trzymała w połowie naprężenia, spadła i był cały czas rozprężony(czy takie coś powoduje zużycie się amortyzatora?) Czy można takie amortyzatory zamontować, czy lepiej oddać przed montażem? Albo czy mogli by je wysłać do producenta jako na gwarancji, żeby naprawili?
Zdjęcie poglądowe amortyzatora TOKICO:
https://docs.google.com/file/d/0B58Yv56pa1WdRzMwNk5EcFhqb0E/edit?usp=sharing |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-06-2013, 07:51
|
|
|
raczej powinna być taka sama siła potrzebna - przynajmniej ja tak zawsze miałem a trochę już amorów w życiu się namontowałem
moja rada - przepompuj oba kilkanaście razy i wtedy sprawdź
poza tym nikt ich nie naprawia, tylko wymienia
jednak podstawą musi być oświadczenie jakiegoś warsztatu - najlepiej podparte wydrukiem
kiedyś tak reklamowałem amortyzatory - jeden skrzypiał, ale że wymienia się parami, to zwróciłem oba i dostałem kasę a nie nowe (zresztą nie chciałem już tej samej firmy)
rada: zamontuj u jedź
gdyby się okazało na stacji diagnostycznej, że pomiędzy stronami jest kolosalna różnica w tłumieniu (np. >20%) to od razu reklamacja |
|
|
|
 |
artex88
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 89r. Silnik 4G15
|
Wysłany: 10-06-2013, 22:32
|
|
|
Krzyżak jak zawsze dobrej rady udzieli ... dodam że mogę je zwrócić do 7dni bez podawania przyczyny a oni oddają kasę, gdybym je zamontował to wtedy mógł bym się starać o reklamację. Trochę nie chce mi się z tym bawić z zakładaniem, ściąganiem, itd. Dzisiaj namierzyłem w innym sklepie internetowym amorki o 10zł/sztuka droższe ale może bynajmniej będą oba w porządku (gdyby nie to mają ich większą ilość to zapewne by wymienili). Co sądzisz Krzyżak o takich amortyzatorach? Miałeś styczność z firmą DAICHI JAPAN ? Ponoć JAPAN . Te co mam to w środę oddam bo akurat będę jechał na miasto to tak przy okazji wstąpię
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-06-2013, 07:41
|
|
|
artex88 napisał/a: | Miałeś styczność z firmą DAICHI JAPAN ? | nie miałem, nic nie mogę powiedzieć niestety |
|
|
|
 |
|
|