Wymiana płynu chłodniczego. |
Autor |
Wiadomość |
kaukaz78
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TDI 2003r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-07-2013, 06:18 Wymiana płynu chłodniczego.
|
|
|
Witam.
Jak krok po kroku wymienić płyn w układzie chłodzenia i czy istnieje jakiś cwancyk, żeby to zrobić bez odkręcania osłon silnika? Ile litrów płynu wchodzi do układu?
Szukałem i znalazłem jak ktoś wymieniał w Pajero II i płukał układ wodą z kranu... Może istnieje jakiś prostrzy sposób?
Pajero Sport 2.5 TDI 2003r.
Wkrótce wybieram się Pojarem na Białoruś (Polesie i rz. Prypeć) i na Ukrainę (Karpaty). Po powrocie zdam fotorelację w odpowiednim dziale.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 24-07-2013, 08:12
|
|
|
Na dole chłodnicy jest kranik do spuszczania płynu z chłodnicy, w bloku silnika jakby za turbiną ciut w lewo jest śruba, dość ciężko ale da się tam dostać bez demontażu czegokolwiek z silnika Robiłem to w tamtym roku, trochę to upierdliwe, odkręcasz, spuszczasz płyn, zakręcasz wlewasz wodę odpalasz silnik żeby się dobrze zagrzał i znowu spuszczasz wodę.. i tak kilka razy, potem zalewasz chłodziwem i już. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 24-07-2013, 08:25
|
|
|
kaukaz78 czemu chcesz płukać chłodnicę?? grzeje się ?? jeśli tak to abyś nie złapał żadnego zonka po drodze, a wybierasz się dość daleko, to wymień chłodnicę bo te płukania to na dwoje babka wróżyła->> albo dobrze wypłuczesz albo dobrze (zależy w jakim stanie układ ) zatkasz chłodnicę.
Miśki są wrażliwe na przegrzania->> głowica |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
kaukaz78
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TDI 2003r.
|
Wysłany: 25-07-2013, 00:01
|
|
|
Nie mam zamiaru płukać całego układu. Szukałem na forum o wymianie płynu i znalazłem, jak ktoś w Pajero II płukał wodą, więc nawiązałem do tego postu. W zbiorniczku wyrównawczym mam poziom płynu dużo poniżej minimum, a nie wiem, co tam było lane wcześniej. Możliwe, że od nowego płyn nie był wymieniany. Kupiłem miśka na wiosnę i powoli go dopieszczam.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 25-07-2013, 07:34
|
|
|
Skoro nie wiesz co było tam wcześniej to pamiętaj żeby przed zimą, po prostu wymienić cały płyn. Bo jeśli jest tam jakaś mieszanka z wodą to może przy dużych mrozach narobić szkód. |
|
|
|
 |
Sir Stanczyk
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sty 2016 Posty: 186 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 02-04-2017, 13:13
|
|
|
Ja mam natomiast taki problem, że mi żre płyn chłodniczy.
Tak jakieś 200ml na miesiąc powiedzmy.
Nigdzie wycieków nie ma, ciśnienie w normie, głowica cała.
Słyszałem, że reduktor od LPG potrafi zaciągać płyn chłodniczy. Ktoś o czymś takim słyszał? Bo już z mechanikiem nie mamy pojęcia gdzie jeszcze zaglądnąć |
_________________ Były właściciel Carisma 1.6 1999 GL (7lat) - niezawodne
Później inne marki które zawiodły, nawet te niezawodne
Teraz powrót do Mitsubishi
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v |
|
|
|
 |
|