Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Problem z . . . . . ?
Autor Wiadomość
bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2013, 18:58   [CA4A 1.6] Problem z . . . . . ?

Chodzi o to że gdy jadę dynamicznie chce sobie przyspieszyć bądź wyprzedzić inne auto, normalnie dajemy gaz w podłoge i lecimy aż miło, niestety u mnie tak wesoło niema, gdy dam mu gaz w podłoge wolniej się zbiera niż gaz na 1/4 mocy max 1/3 i powoli obroty rosną bez drgnięcia, a tak na maxa jakby się dławił. W czym tkwić może problem ?

ozzy89 
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Wysłany: 30-08-2013, 17:18   

sprawdź ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu ;)

maro275 
Mitsumaniak
noob

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Wysłany: 30-08-2013, 17:21   

Wyczyść kopułkę i palec rozdzielacza, przewody, świece.
Sprawdź to co podałem wyżej, no i jak kolega wyżej radzi sprawdź wyprzedzenie kąta zapłonu. Jak nie pomoże będziemy się martwić dalej.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-08-2013, 21:32   

czy to poważna operacja? Bo niestety nie wiem co w którym miejscu jest zamontowane, a tym bardziej jak z tym się obchodzić. Czy raczej mam oddać auto do fachowca?

maro275 
Mitsumaniak
noob

Wysłany: 31-08-2013, 16:35   

Aparat zapłonowy wiesz gdzie jest ? po lewej jak stoisz przed otwartą maską. Przymocowany jest na 2 śruby odpal auto i poluzuj śruby dodawaj gazu i pokręć nim trochę i sam wyczujesz kiedy trafisz na odpowiedni punkt zapłonu. No, a kopułkę masz na aparacie, a pod kopułką w środku masz palec rozdzielacza.
Pzdr

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 31-08-2013, 16:51   

Muszę przyznać ,że ciekawy to sposób ustawiania zapłonu(na ucho,na oko).Ja myślałem ,że potrzebna jest lampa stroboskopowa.Przy takim ustawianiu życzę powodzenia.

maro275 
Mitsumaniak
noob

Wysłany: 31-08-2013, 19:52   

Ciekawy ? Najzwyczajniej normalny sposób bez strat pieniędzy. To jest jedyny sposób domowy o ile ktoś ma trochę pojęcia w mechanice, ja na swój słuch trafiłem w zapłon idealnie - sprawdzone kolego FTOrek na lampie tak jak wyżej piszesz. Możemy się ściągnąć i zobaczysz jak na moim ustawieniu lancer śmiga... wymieniałem aparat zapłonowy dwa razy i jakoś sam dałem radę i zawsze trafiałem.
Pozdrawiam

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2013, 02:04   

żebym nie wyszedł na ciemniaka, niewiem które to aparat zapłonowy serio :) wstyd się przyznać trochę ale niechce udawać znawce i potem coś zepsuć, możesz dokłądniej opisać.... a z tymi śubami jak trafie na odpowiedni zapłon się ma znaczyć że już przestać kręcicć tak :D ?

FTOrek 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2013, 07:29   

Maro275-jesteś mistrzem.
Twojego sposobu nie polecaj jednak( zielonym) kolegom.

maro275 
Mitsumaniak
noob

Wysłany: 01-09-2013, 08:38   

FTOrek, nie bądź cyniczny. Ja poradziłem tylko jak kolega może sprawdzić czy da mu to coś jak pokręci aparatem zapłonowym, bo wiadome jest to jak to, że uważasz się za pępek świata i mądrale, że powinien jechać do mechanika, który mu ustawi zapłon profesjonalnie, no ale Ty widzisz tylko czubek swojego nosa i nijak nie idzie przetłumaczyć Twojej wszechobecnej mądrości, to forum jest po to aby opisywać takie właśnie rady, dzięki którym można zlokalizować przyczynę usterki, a jak skorzysta z mojej rady to przecież nic nie zepsuje bo może powrócić w to samo miejsce aparatem i nic nie zmieni w zapłonie, a potem może jechać do mechanika i powiedzieć mu aby zrobił zapłon itp, bo jak mechanik sam miał by trafiać jaka jest przyczyna to wiadomo, że wybebeszył i wymienił by połowę auta łącznie z powietrzem w kołach bo to wg mechanika mogło by mieć wpływ na zapłon i na wkręcanie się na obroty. Każdy chyba wie jacy są i jak zdzierają mechanicy z nieświadomych użytkowników aut i jakie historyjki wymyślają. Podam taki przykład, że mi mechanik kazał wymieniać przepływomierz przy instalacji gazowej II generacji, wyśmiałem go i pojechałem, wtedy akurat wymiana parownika pomogła. Więc drogi FTOrku jak nie masz nic do dodania w temacie, co mogło by pomóc koledze w naprawie colta to się nie udzielaj i mnie nie wyśmiewaj bo każdy ma swój sposób, bo mechanika jest pojęciem szerokim jak ocean i nie wszystko można zrobić i zdiagnozować w jeden sposób.

Pozdrawiam :)

bialyjayz, aparat to to "urządzonko" do którego masz przymocowaną kopułkę zapłonową do której wpinasz przewody do świec, a aparat masz przykręcony 2 śrubami na klucz bodajże 12mm do głowicy.

oko_81 
Mitsumaniak

Auto: Colt 4G13 1995
Wysłany: 01-09-2013, 09:44   

Proponuje konkurs na najdłuższe zdanie na forum :D
Wystawiam swojego kandydata : maro275

Cytat:
Ja poradziłem tylko jak kolega może sprawdzić czy da mu to coś jak pokręci aparatem zapłonowym, bo wiadome jest to jak to, że uważasz się za pępek świata i mądrale, że powinien jechać do mechanika, który mu ustawi zapłon profesjonalnie, no ale Ty widzisz tylko czubek swojego nosa i nijak nie idzie przetłumaczyć Twojej wszechobecnej mądrości, to forum jest po to aby opisywać takie właśnie rady, dzięki którym można zlokalizować przyczynę usterki, a jak skorzysta z mojej rady to przecież nic nie zepsuje bo może powrócić w to samo miejsce aparatem i nic nie zmieni w zapłonie, a potem może jechać do mechanika i powiedzieć mu aby zrobił zapłon itp, bo jak mechanik sam miał by trafiać jaka jest przyczyna to wiadomo, że wybebeszył i wymienił by połowę auta łącznie z powietrzem w kołach bo to wg mechanika mogło by mieć wpływ na zapłon i na wkręcanie się na obroty.

Najważniejsza sprawa to ile ma wykonać obrotów tym aparatem jak będzie nim kręcił ?
Chyba nie więcej jak 10 bo mu się przewody poskręcają ?

FTOrek 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2013, 10:21   

bialyjayz napisał/a:
czy to poważna operacja? Bo niestety nie wiem co w którym miejscu jest zamontowane, a tym bardziej jak z tym się obchodzić. Czy raczej mam oddać auto do fachowca?

Dobra rada.Niech auto sprawdzi ktoś kto się na tym zna.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2013, 11:11   

i zgupiałem :) próbować coś pokręcić czy nie?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-09-2013, 11:13   

bialyjayz, a dotykał ktos aparatu zapłonowego?

FTOrek napisał/a:
Muszę przyznać ,że ciekawy to sposób ustawiania zapłonu(na ucho,na oko).Ja myślałem ,że potrzebna jest lampa stroboskopowa.Przy takim ustawianiu życzę powodzenia.

Jest taka metoda i zdziwiłbyś się jak dokładna.
Wymaga jednak fachowca i w 100% się zgadzam z tym co napisałeś:
FTOrek napisał/a:
Twojego sposobu nie polecaj jednak( zielonym) kolegom.

maro275, ustwił, bo zapłon w Colcie dużo wybacza.
oko_81 napisał/a:
Najważniejsza sprawa to ile ma wykonać obrotów tym aparatem jak będzie nim kręcił ?
Chyba nie więcej jak 10 bo mu się przewody poskręcają ?

Widzisz oko_81, chciałes byś dowcipny, chciałeś pocisnąć koledze, a wyszło, że jesteś zieloniutki jak szczypiorek na wiosnę i nie wiesz jaki jest zakres regulacji aparatu zapłonowego w Colcie, szyderczo dopytując o ilość obrotów.
Jest tu taka zasada – jak nie masz nic do dadania to nie pisz.

maro275 
Mitsumaniak
noob

Wysłany: 01-09-2013, 12:04   

No fakt wygrałbym :D . Nie będę się tłumaczył dlaczego to tak mi wyszło, no ale... - niedopatrzenie, wkurzenie:)

oko_81 ja odkręciłem śruby i zrobiłem 13 obrotów, dodało mi to 45KM i 50Nm :) bo przyspieszyłem zapłon dzięki tym 13 obrotom, ale prędzej przewody skręciłem w artystyczny splot, a po skręceniu przewodów pod maską jest po prostu ładnie dzięki temu.

Pokręcić to nie zawsze znaczy kręcić dookoła, czasami to parę stopni w lewo - prawo :)

bialyjayz, jak się nie znasz jedź do mechanika najpierw, ale na pewno Cię coś skasuje za to. Poza tym zawsze po odkręceniu możesz powrócić w ten sam punkt bo śruby się odznaczyły na aparacie, a jak to nie wina ustawienia zapłonu to już mówiłem odkręć kopułkę i poczyść styki, a to jest darmowa opcja :) i może pomóc.

Odpowiedz do tematu