[3.2 DID] CB-Antena w Pajero |
Autor |
Wiadomość |
Wendigo
Nowy Forumowicz

Auto: PajeroIII 3,2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-09-2013, 18:58 [3.2 DID] CB-Antena w Pajero
|
|
|
Zastanawiam się dzie zamontowac antenke CB i Jaka to ny miała być antena?
-Długa kolo 1,5m?? (montaż penie gdzieś koło zderzaka, na tylnych drzwiach chyba,żeby nie strącać latarni i nie psuć sufitów tuneli)
-Krótka ( na dachu?)
Tak żeby nie musieć za kazdym razem o niej pamiętac wjeżdżając do parkingów podziemnych i tym podobnych
Gdzie to macie pomontowane i któe?
Do jakich modeli jesteście przekonani?
W jaki sposób są zamontowane?
Pozdrawiam
Soory za ewentualny dubel tematu |
|
|
|
 |
buchaj
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID 2001
|
Wysłany: 10-09-2013, 21:04
|
|
|
Witam ja antenę od cb mam długą może i 1,5 metra, na dachu . Gniazdo anteny przymocowane jest na stałe do dachu natomiast samą antenę można wykręcić i np. wkręcić krótszą , którą też mam i bez problemu po mieście można śmigać z krótką , a na dalsze trasy przykręcać długą. Na pewno jest to troszkę uciążliwe ale jak wkręcisz dobrej jakości krótką to myślę że też będzie dobrze śmigać i na parkingi wiedziesz choć chyba też będzie łapać ograniczniki wysokości. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zielony24
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2did 2001
|
Wysłany: 12-09-2013, 17:27
|
|
|
ja mam 85 cm na szybę zasięg realny na trasie około 8km mam jak chcesz to poszukaj fiy mitcom bardzo dobre anteny mam ja założona na tylnej szybie taka sama mam w busie anteny pracują z radiami president HarryII |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-09-2013, 08:07
|
|
|
U mnie jest 90 cm, przypięta na stałe do relingu, na składanym zaczepie. Zaczep mam ciut luźniej, więc jak zapomnę złożyć przed zjechaniem do garażu podziemnego itp., to sama się składa (luz na zaczepie kontrolowany, podczas jazdy się nie składa )
Coś w tym stylu mam u siebie: http://www.inradio.pl/ima...roduct/av33.jpg (przykładowy link, mój uchwyt jest inny, to pierwszy z brzegu jaki w necie znalazłem) |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
Wendigo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 15-09-2013, 20:11
|
|
|
Zamontowałem w ten sposób
A tak wyglada po zalozeniu kola zapasowego. |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 16-09-2013, 07:57
|
|
|
Antena promieniuje "całym sobą", taki sposób montażu powoduje, że troszkę Ci tej mocy odbioru i nadawania zabiera buda/koło (w tym układzie szczególnie do przodu zmniejsza). |
|
|
|
 |
alfik
Forumowicz
Auto: Pajero III, 3,2DiD SWB auto
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Mar 2013 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-09-2013, 11:23
|
|
|
Dziś mi kurier przyniósł antenę "bezprzewodową" - klejoną do szyby ze sprzężeniem pojemnościowym - robię eksperyment, bo cena niska (60PLN z dostawą) - zeleży mi głównie na jeździe w konwoju w terenie, czyli zasięg 1000 metrów to max. Do tej pory używam megnesówki na dach, ale zarówno teren jak i miasto (garaże) weryfikują to negatywnie, tylko radiowo jest OK. Dam znać jakie wyniki. |
Ostatnio zmieniony przez alfik 17-09-2013, 10:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wendigo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 16-09-2013, 11:23
|
|
|
Zdaję sobie z tego sprawę.
Chcę potestować ten układ, celem było zamontowanie anteny tak żeby nie trzeba było o niej pamiętać. Jeżeli nie odnotuję większego dyskomfortu cel zostanie osiągnięty.
W poprzednim samochodzie mialem Alaskę 1,5m na dachu i zawsze musiałem niej pamiętać.
Kiedyś musiałem zatzrymać ruch przed wjazdem do Matarni w 3 mieście żeby odkręcić antenę:P Poza tym od zdejmowania w końcu ukręcił się gwint.
Zobaczymy jak będzie banglało. |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 17-09-2013, 08:31
|
|
|
Dlatego ja założyłem u siebie "łamany" zaczep Jak zapomnę o garażu albo nie mam jak stanąć, żeby ruchu nie blokować, to mi się antena składa na reling. |
|
|
|
 |
|