Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:00
szarpanie na półsprzęgle
Autor Wiadomość
niunius2006 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER I
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-10-2013, 22:10   szarpanie na półsprzęgle

Witam. Mam pewien problem. Jak ruszam z jedynki na półsprzęgle to troche szarpie mi budą, ale jak dodam przy tym gazu to te szarpanie ustaje tak jak by miał za mało siły żeby tą bude uciągnąć. A druga sprawa to że jak wciskam sprzęgło słychać jest jak by linka lub pedał piszczał ale nie ciągle tylko w momencie wciskania tak jak by o cos ocierało. Biegi wchodzą mi dobrze. Obroty przy przyspieszaniu też są normalne. Czy te objawy które podałem mogą świadczyć o kończącym się sprzęgle , czy to coś innego?

Potrafi ktoś na tym forum coś odpowiedzieć czy tylko tu tak milcząco :P

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 15-10-2013, 23:31   

A samochód świeżo kupiłeś czy jeździsz już jakiś czas?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-10-2013, 23:52   

Jaki przebieg ma autko? Albo masz problem z tarczą lub z dociskiem, ja miałem podobnie + piszczące łożysko sprzęgłowe. Po wymianie kompletu sprzęgła problemy się skończyły.

niunius2006 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-10-2013, 13:12   

samochód kupiłem jakiś miesiąc temu. Sprzęgło ogólnie nie slizga sie. Na zimnym silniku biegi ciężej się wbijają ale jak się troche zagrzeje to jest ok. To piszczenie wydaje mi się że pochodzi od samego pedału(dalej nic nie łychać). Zaczynam zastanawiać się czy poprostu on jest na tyle słaby że tak podszarpuje. Wcześniej jezdziłem tylko dieslem 17o KM i był znacznie mniejszy.
Przebieg 156 tyś. udokumentowany fakturami z serwisu i książką serwisową.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 16-10-2013, 21:46   

Jeśli przestaje piszczeć po lekkim naciśnięciu sprzęgła, to piszczy łożysko dociskowe sprzęgła. Może piszczeć od zużycia samego łożyska, ale np u mnie trochę brzęczy od drgań silnika.

Co do szarpania to sprawdź czy poprzedni właściciel nie wymontował takiego dławika na rurce sprzęgła. Wygląda jak metalowa "puszka" w kształcie walca, na froncie skrzyni obok wlewu oleju do skrzyni. Przez niego biegnie rurka do wysprzęglika, trudno go przegapić.
Bez niego da się też jeździć, ale może czasem samoistnie szarpać przy puszczaniu sprzęgła.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-10-2013, 06:15   

U mnie też przebieg nie był duży ale auto jeździło w mieście na krótkich odcinkach więc najbardziej ze wszystkiego dostało sprzęgło.

kumpo 
Forumowicz

Auto: outlander 4wd 2.0 2003
Wysłany: 20-10-2013, 12:51   

a czy to szarpanie jest na zimnym silniku czy cały czas

niunius2006 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-10-2013, 18:39   

na zimnym silniku nie szarpie. Raczej dzieje sie to na ciepłym.

Odpowiedz do tematu