|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Chyba wyjadę... |
Autor |
Wiadomość |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 11:08 Chyba wyjadę...
|
|
|
Witam. Razem z narzeczoną zastanawiamy się nad wyjazdem...
Niby mamy pracę jednak przydało by się troche więcej kasy.
Chcielibyśmy wyjechać mniej więcej od marca do sierpnia (we wrześniu mamy ślub)
Ponieważ jestem zielony w tym temacie doradźcie co i jak załatwić, gdzie szukać i jak wyjechać.
Nie mamy żadnych znajomych do których można by jechać, w ciemno też mi się nie uśmiecha...
Macie jakieś pomysły? Znacie może miejsca gdzie pracuje dużo Polaków, gdzie można łatwo znaleźć jakies lokum?
Byłbym wdzięczny za jakieś info umieszczone w tym temacie.
Pozdrawiam
Ficu |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-01-2007, 11:24
|
|
|
z tego co pamiętam (w Anglii byłem przez rok 2000-2001) to właśnie należy unikać miejsc gdzie jest dużo polaków. Ja byłem w 30k miasteczku i było na prawdę fajnie |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 11:43
|
|
|
McDoune napisał/a: | Ja byłem w 30k miasteczku |
Takie coś było by fajne |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 11:50
|
|
|
www.seasonalwork.dk <- jedz do Danii - nigdzie takiej kasy jak tam nie zarobisz |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 12:00
|
|
|
No z tym że teraz sezonu na truskawki to chyba nie ma... |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
|
Wysłany: 22-01-2007, 12:03
|
|
|
Ja byłem dokładnie w Marlow (dość ciekawe miejsce, mieszka tam sporo lokalnych sław, min Rod Steward i któryś z tych braci z Oasis). Dość drogie miejsce jeśli chodzi o mieszkanie, ale ja pracując w pubie miałem zakwaterowanie i obiad jako dodatek do wynagrodzenia, więc na dobrą sprawę jak bym chciał mógłbym prawie całe zarobione pieniądze odkładać....
... ale przepuściłem wszystko |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 18:34
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | No z tym że teraz sezonu na truskawki to chyba nie ma... |
ojj nie samymi truskawkami ten kraj zyje - zbiera sie tam rozne cudaczne rzeczy. chodzi o to zeby zadzwonic i do czegos innego robote dostac, niekoniecznie na roli |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 18:45
|
|
|
adams12 napisał/a: | ojj nie samymi truskawkami ten kraj zyje - zbiera sie tam rozne cudaczne rzeczy. chodzi o to zeby zadzwonic i do czegos innego robote dostac, niekoniecznie na roli |
OK:) co powinienem zrobić w tym kierunku żeby znaleźć pracę? Mieszkanie przeważnie od razu też oferują z tego co słyszałem. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 19:07
|
|
|
z mieszkaniem nie ma problemu - przynajmniej przy pracy na roli. wszyscy dunczycy gadaja po angielsku takze zadzwon i pogadaj (kup jakas karte telepin czy jakies inne ustrojstwo zebys nie siwial czekajac i sluchajac melodyjki dzwoniac do nich ) |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
|
Wysłany: 23-01-2007, 21:50
|
|
|
najlepiej uderzac w mniejsze miastka i tak jak pisał ktoś wyżej daleko od polaków. pozatym płynna gadka po angielsku pomaga jeśli wybierasz sie w ciemno. powodzenia |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2007, 09:26
|
|
|
Jogurt napisał/a: | jeśli wybierasz sie w ciemno. |
To raczej odpada.
Poszukam jakichś wyjazdów bardeziej zorganizowanych.. |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
|
Wysłany: 26-01-2007, 21:36
|
|
|
ja osobiscie w ciemno bym nie pojechal, wcale niebylo latwo na poczatku mimo ze prace zalatwiona mialem juz z polski, problemem bylo ze nikogo na miejscu nieznalem, jak i jezyk mialem sredni, anglia to nit to samo co sie slyszy na amerykanskich filmach, problem jest znalesc przyzwoite lokum, jesli niema sie dobrego wyrozumialego kumpla na miejscu to moze byc nieciekawie, co do poszukiwania roboty, niektorzy moi znajomi mieli problem przez 1,5 miecha z znalzieniem pierwszej pracy, mimo zapasu gotowki z polski ....... to ciezko zarobiona polska moneta tu znika baaaardzo szybko.
teraz o robote trzeba konkurowac z anglikami, wszelkie fabryki, farmy itp ( gdzie jezyk niejest az tak potrzebny) sa tak pozapychane przez europe wschodnia ze sobie sprawy z tego niezdawalem |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
tomekszymczyk [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2007, 00:39
|
|
|
zgadzam się całkowicie co Tommicrazy napisał ,ja siedzę tu już prawie 2 latka. Jak nie znajdziesz nic lepszego to mogę polecić agencję pracy z polski GRAFTON przynajmniej jak ja od nich wyjechałem to robota i nocleg były załatwione i ogólnie ok.Nobo czasem z tymi agencjami to różnie bywa możesz zapłacić zaliczkę i nic ci nie znajdą(właśnie nigdy nie płać żadnycz zaliczek jak ktoś chce zaliczke to na pewno oszust,ja nic nie płaciłem) Ważne jest aby na początek co kolwiek załapać (ale musi być to PEWNA robota) a potem to już po czasie zobaczysz co i jak i może zmienisz na lepszą (ja zmieniłem po pół roku ale mi było łatwo bo jestem spawaczem ) możesz też między innymi zajrzeć na JOBCENTREPLUS(UK) to może coś tam wychaczysz to jest angielski urząd pracy.powodzenia i pozdrawiam |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2007, 19:44
|
|
|
Ja mieszkam w Crewe z cala rodzina zona i dwoch synow 7 i 3 od okolo 18 miechow. Najgorsze sa 3 pierwsze miesiace ( przynajmniej byly dla nas). u mnie praca w zasadzie jest chociaz zbliza sie martwy sezon- do maja, czerwca. Polacy tu to okolo 6% populacji. Na ulicach i wiekszych marketach to w zasadzie ciagle slychac kogos gadajacego po polsku. Sa agencje na miejscu zatrudniajace w zasadzie tylko polakow. Zalezy czego szukasz i jak z jezykiem - szczerze, jak z jezykiem. Nie mam czasu za duzo pisac jak chcesz pogadac osobiscie to prosze wyslij mi jakich stacjonarny nr telefonu w Polsce na ktory moge zadzwonic to porozmawiamy i powiem ci jak to wyglada z mojej strony. Moja komora 004407724496352. Nara |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
|
Wysłany: 28-01-2007, 22:00
|
|
|
SORY , ROBIE EDITA TEGO POSTA, CZASEM PISZAC LAPTOP SPRAWIA MI PSIKUSY I KURSOR PRZEZUCA W INNE ROZNE MIEJSCA
ja powiem dokladnie jak bylo w moim przypadku i w przypadku moich znajomych.
szukalem uzywajac ksiazki firm zwanej Yellow pages, konkretnie adresow salonow tattoazu, rozsylalem sowje oferty gdzie popadnie, dostalem pare odpowiedzi, wiekszosc wracala odrzucona jako spam, bo adres email juz byl nie aktualnyGdy przyjechalem do anglii odrazu powiem ze byl duzy problem z znalezieniem lokum, ten problem jest zwany "bledne kolo", zeby miec prace trzeba miec konto zeby szef ci mogl placic oraz zgode homeoffice dajaca prawo emigrantowi do pracy, zeby miec konto trzeba miec adres i wplywy z pracy by konto niebylo puste, zeby dostac mieszkanie z agencji trzeba miec wplywy na konto z pracy trzeba sie jakos wszczepic i najlpiej to zrobic jadac do dobrego kumpla i zamieszkac chwilowo znim.
poczatkowo zawsze moze pracodawca wplacac kase na konto twojego dobrego kumpla, ale to musi byc naprawde zaufany kolega, z drugiej stronie przy dluzszym placeniu na jego konto zainteresuje sie nim policja skad ma wplywy wyzsze niz deklarowane z jego pracy.
dlatego po dostaniu pierwszych zarobkow mozna isc do banku z listem od pracodawcy by wyrobic konto, banki czesto sprawiaja problemy dla polakow, ale ostatnio podobo LYODS ulatwil procedure i wyrabia konto od reki.
Agencja pracy to dobra sprawa, na poczatek, na czas zachaczenia sie uda sie wyrobic przynajmiej wszystyskie wymagane dokumenty do legalnego pobytu i wtedy juz jest latwiej, jadac sam na wlasny garnuszek masz to wszystko na glowie i naprawde na poczatku jest trudno.
wkazdym razie chodzilo zebym ja sie gdzies pierwszy zachaczyl, majac z polski zalatwiona pewna roboty, by paru moich kumpli moglo domnei potem dolaczyc, tak oto gdy juz mialem mieszkanie i prace przyjechal jeden kolega, z zawodu fryzjer, okazalo sie ze niedostal roboty mimo doswiadczenia bo angielski za slaby, to pracowal u turka na myjni samochodwej, ponizej sredniej krajowej i zdecydowal sie wyjechac, drugi kolega pare lat doswiadczen jako taxowkaz i dosc przyzwoity angielski....pracuje sprzatajac szkole.
trzeci kolega doswiadczenie w polsce w pracy w drukarni...duzy fux, akurat byla firma i szukala jednej osoby dop pracy, przyjeli go i jest bardzo zadowolony, moja dziewczyna, 5 lat doswiadczenia pracy w labolatorium fotograficznym i pracuje w sklepie wielobranzowo-sporzywczym, dodam ze wszyscy konczylismy szkoly o profilu informatycznym
najwazniejsze jest na poczatku, zdobyc plynnosc jezykowa, zrozumiec zwyczaje, zdobyc papiery i konto bankowe, dorwac bylejaka prace i zmienic ja dopiero po pol roku lub roku na swoj zawod jak sie czlowiek rozkreci.
dobrze tez jest szukac ofert pracy w hotelach, gwarantuja jakies lokum w wiekszosci przypadkow |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
Ostatnio zmieniony przez TommiCrazy 29-01-2007, 02:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|