Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant 1,8 MR'88 GLI 66KW hatchback
Autor Wiadomość
swidi1990 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2013, 10:24   Galant 1,8 MR'88 GLI 66KW hatchback

Witam, jestem świeżutki na forum a także świeżym posiadaczem galanta 1,8 MR'88 GLI 66KW hatchback 1991r. Na sieci nie można za wiele o tym modelu znależć więc podajcie mi najczęstrze problemy tego auta. Ponadto co najlepiej wymienić gdy już sie dobiore do głowicy - uszczelka walnięta. Chcem wymianić uszczelke pod głowicą, uszczelniacze, pierścienie, pelen rozrząd ale pytanie brzmi co jeszcze można zrobić przy otwartej głowicy aby nie rozbierać jej w przyszłości drugi raz? I czemu jest ich tak mało w polsce na sprzedaż?? Na swojego trafiłem całkiem przypadkiem widząc ten model 1 raz w życiu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-11-2013, 21:57   

swidi1990 napisał/a:
co jeszcze
prowadnice zaworów
ps. spoko auto, będziesz zadowolony

ECU masz jeszcze przedpotopowe, więc jedyny problem to może być czujnik temp. za 18 zł, ew. termostat (też koło 20zł)
reszta się nie psuje
a co do głowicy, to zgaduję: LPG? czy przez pół miliona km ciągał przyczepy? - bo innych przyczyn nie znajduję w tym silniku

swidi1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 00:46   

Aż nie chce się wierzyć że cześci są do niego tak tanie. A głowica? - LPG ( tak wiem krzywdzi to silnik ) Ale biorąc pod uwage stan zewnętrzny auta - zaprawki wszystkie porobione wiec zostanie malowanie, tapicerka w stanie którego sam nie rozumiem gdyż ma niecałe 300tyś zrobione a wszelkie materiały nie są nic a nic zużyte poza 1 małym rozcięciem długości 10mm. Zawieszenie poza 1 końcówka w świetnym stanie. I co najlepsze- Auto kupiłem za 1200zl :badgrin: I dalej mnie zastanawia dlaczego jest ich tak mało na rynku!!!

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 04-11-2013, 08:41   

Nie wiem jak głowica, ale ostatnio kupowałem oryginalne uszczelniacze po 5 zł/szt. - jest postęp, bo 8 lat temu kosztowały 30 zł/szt.
Jak dla mnie to części do niego są bardzo tanie - czasem tylko trzeba poszukać dłużej.
Tapicerka welurowa to poezja w tym aucie - chociaż u mnie zaczął się sypać (od spodu) fotel kierowcy. Ale zbliżam się do 450 000 km. Chociaż kolegi ojciec jeździ nim jako taxi i już kilka lat temu miał 800 000 km przejechane.
Zawieszenie trwałe - jak piszesz. Ale 2 lata temu zmieniałem prawie całe - nie z przymusu, ale z chęci. W sumie jedynie sworznie były zużyte i miały luz. Oraz łączniki stabilizatora. Wszystko przez pęknięte osłony gumowe i wodę, która się dostała do środka.
A co do zaprawek - to u mnie nawet to nie było potrzebne, bo nie rdzewieje. Tu jednak uczciwie przyznam, że ostatni raz zimą to jechałem nim w 2008 r.

PS. Masz w nim klimę?

swidi1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 11:48   

Szczęśliwie nie mam klimy - jestem wrogiem gdyż z nią są problemy, to odgrzybianie, napełnianie, zużycie paliwa większe, naprawy, ogólnie nie oszukujmy się im więcej nasrane w aucie tym więcej potencjalnych awarii. Jak takie są opinie to widze że jest to druga 124 z tym że mocniejsza :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 04-11-2013, 12:36   

Szczęśliwie gdybyś miał, to właśnie chciałem odkupić :)
Gdybym miał klimę, to pewnie pozbyłbym się rekina, który służy mi właśnie do tego by się nie ugotować latem.
Jeśli kupiłeś egzemplarz bezwypadkowy to nie powinieneś znać słowa rdza.
Jeszcze mi się przypomniało, że wycierają się tulejki w wycieraczkach - u mnie są mosiężne zamiast oryginalnych teflonowych. Polecam zajrzeć do mechanizmu i przesmarować.
Z usterek, które się u mnie wydarzyły, to właśnie termostat (1x), czujnik temp. silnika (3x), 2 spalone żarówki we wnętrzu auta.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 04-11-2013, 14:16   

swidi1990 napisał/a:
tapicerka w stanie którego sam nie rozumiem gdyż ma niecałe 300tyś zrobione a wszelkie materiały nie są nic a nic zużyte
To typowe dla welurowych tapicerek w Mitsubishi. Są wieczne.
swidi1990 napisał/a:
I dalej mnie zastanawia dlaczego jest ich tak mało na rynku!!!
No przecież to już bardzo stare auta, sam piszesz, że dałeś za niego 1200 zł, obecnie wystarczy dołożyć 500-1000 zł i możesz kupić podobnej wielkości auto ładnych kilka lat młodsze i nowocześniejsze.
swidi1990 napisał/a:
Jak takie są opinie to widze że jest to druga 124 z tym że mocniejsza
Dokładnie tak.

Odpowiedz do tematu