Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie
Autor Wiadomość
PERLATOR 
Forumowicz

Auto: GRANDIS 2.0 BSY 159 KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2014, 07:18   Ogrzewanie

Problem polega na tym ze na nogi dmucha mi caly czas zimne powietrze. Bez wzgledu jak ustawie pokrętło. Czy ktos mial taki problem w grandku?

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 01-02-2014, 11:51   

Spróbuj zamknąć kratki nawiewu w środkowe i boczne, i ustaw nawiew na szybę i nogi, powinno dmuchać

zeropower 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis diesel
Kraj/Country: Portugal
Wysłany: 16-07-2014, 23:59   

Tak, po zamknięciu/przymknięciu nawiewów na kokpicie z dołu zaczyna też wiać. Po prostu suma przekrojów wszystkich wylotów jest za duża dla strumienia głównego, stąd nie odczuwasz dołu przy rozkręconej górze, bo góra mechanicznie nie jest zamykana. (Tak samo miałem w Astrze...)

maciejk1980 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis '06 Diesel
Wysłany: 30-08-2014, 13:44   

moj grandis tez nie grzeje zaczelo cos buczec za deska rozdzielcza i nie leci cieple powietrze, czy ktos wie co moze byc nie tak?

slawol 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis
Wysłany: 29-10-2014, 09:24   

Potrzebuję pomocy w zakrsesie ogrzewania , W moim Grandku 2006 2.0 DID coś buczy pod deską ale ogrzewania brak. Moze Ktos pomoże !! zima idzie :)

BTV 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Wysłany: 25-11-2014, 10:11   

He he, kumulację mamy, zemsta Japońców :) ... - u mnie padł cały nawiew na nogi, nie dmucha ani zimne ani ciepłe. Bez względu na położenie pokrętła, bez względu na zatkane nawiewu górne. Z klimą lub bez klimy też to samo - nic nie wieje na dole. Hmm, czy wieje pod fotelami do drugiego rzędu? Nie sprawdzałem :) ...

Ma ktoś pomysł, coż tam mogło zdechnąć? Gdzie mniej więcej jest umiejscowiony mechanizm dystrybucji powietrza? Konsolę rzeczywiście zdejmuje się poprzez jej subtelne wyszarpnięcie?

[ Dodano: 06-12-2014, 04:20 ]
No i przeszło po wymianie filtra kabinowego. Leci teraz na nogi wyczuwalny strumień, czy to ciepły czy zimny, aczkolwiek szału nie ma z siłą nawiewu na nogi i przy zatkanych górnych wylotach, przy ustawieniu siły nawiewu na maxa, wieje tak, jakby się nawiew na twarz ustawiło na 1/3 siły wiania.

Ten typ tak ma i tak będzie grzało w zimie nogi ledwo co? :)

AndrzejGrandis 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis
Kraj/Country: Lietuva
Wysłany: 11-10-2015, 18:03   

:( no i mnie dopoadło, :o zauważalne było latem że jakoś niema ciepła z nawiewu, ale było lato to nie było potrzeby rozkminić :? , teraz raptem całkowity brak ciepłego ogrzanego powietrza :roll: , NAWIEWY DZIAŁAJĄ MOC JEST REGULOWALNA, KIERUNKI NAWIEWÓW OK , WSZYSTKO TAKSAMO, KLIMA JEST DZAŁA CHŁODZI,

TYLKO BRAK CIEPŁA!!! POMOCY GDZIE SZUKAĆ PRZYCZYNY?? :cry:

POKRĘTŁO TĘP. NIE REAGUJE W ŻAEN SPOSÓB TYLKO NA 17 WŁĄCZA KLIME NA 27 WYŁĄCZA

otello77 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis
Wysłany: 17-02-2016, 16:29   

Witam.
Wracając do tematu ogrzewania, walczyłem z tym późną jesienią gdy zrobiło się zimno i nagle ogrzewanie stało się rzeczą konieczną :) a tu klops, zimno jak na Alasce.
Działało jedynie ogrzewanie tylne, z przodu zaś ZIMA.
Ciężko było znaleźć przyczynę i widzę , ze jest to dość częsty problem.
W moim przypadku przyczyną był niedziałający silniczek klapy nawiewów. Jest ich kilka (5-7 nie pamiętam). Mój był solidnie zabrudzony. Trzeba było demontować cały kokpit aby się do niego dostać.
Udało mi się go oczyścić, założyć ponownie i PO PROBLEMIE :lol:
Nawet nie zdawałem sobie sprawy, ze działające ogrzewanie sprawia tyle radości :)

AndrzejGrandis 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis
Kraj/Country: Lietuva
Wysłany: 09-08-2016, 13:45   

otello77,

hej, możesz napisać jak do tego zabrać, do tego silniczka klapy nawiewów, prawdopodobnie mam tosamo, brak grzania, czasami pojawia, ale zimno robi i lato kończy, nawiew i zmiana kierunku nawiewu, klima jest ok. ale nie reaguje na zmiane pokrętła tęp.

[ Dodano: 09-08-2016, 15:08 ]
otello77 napisał/a:
Witam.
Wracając do tematu ogrzewania, walczyłem z tym późną jesienią gdy zrobiło się zimno i nagle ogrzewanie stało się rzeczą konieczną :) a tu klops, zimno jak na Alasce.
Działało jedynie ogrzewanie tylne, z przodu zaś ZIMA.
Ciężko było znaleźć przyczynę i widzę , ze jest to dość częsty problem.
W moim przypadku przyczyną był niedziałający silniczek klapy nawiewów. Jest ich kilka (5-7 nie pamiętam). Mój był solidnie zabrudzony. Trzeba było demontować cały kokpit aby się do niego dostać.
Udało mi się go oczyścić, założyć ponownie i PO PROBLEMIE :lol:
Nawet nie zdawałem sobie sprawy, ze działające ogrzewanie sprawia tyle radości :)

hej, możesz napisać jak do tego zabrać, do tego silniczka klapy nawiewów, prawdopodobnie mam tosamo, brak grzania, czasami pojawia, ale zimno robi i lato kończy, nawiew i zmiana kierunku nawiewu, klima jest ok. ale nie reaguje na zmiane pokrętła tęp.

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 14-08-2016, 11:56   

Też mam ten problem. Może ktoś zna numery tego silniczka?

[ Dodano: 15-08-2016, 15:02 ]
Ja dzisiaj wyciągałem silniczek i poczyściłem. Zobaczymy co z tego będzie. Aby to zrobić to musisz zdemontować schowek i będziesz miał na widoku silniczek po lewej stronie. Tylko problem polega na tym że nie ma dojścia do śrub. Ja obciąłem ten pionowy plastik i wtedy wyjąłem silniczek bez dodatkowego rozbierania. jak by co to numery tego silnika 063700-7321 i jeszcze 12v 7G

[ Dodano: 08-01-2017, 16:56 ]
Teraz dopadło mnie brak nawiewu na nogi. Może ktoś wie który silniczek za to odpowiada? Może to ten przy pedale gazu?

Grzegorz J 
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Wysłany: 27-02-2017, 23:53   

jogi_23 napisał/a:
Teraz dopadło mnie brak nawiewu na nogi. Może ktoś wie który silniczek za to odpowiada? Może to ten przy pedale gazu?

Hej, napisz czy uporałeś się z problemem?

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 02-03-2017, 17:42   

Nic z tym nie robiłem bo nikt nie napisał czy tak tylko u mnie jest czy we wszystkich grandisach. Jak chcę nawiew na nogi i szybę to ustawiam na auto i tak zima minęła.

opal_32 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4i
Wysłany: 28-06-2017, 22:48   

Mój nowy Grandis zachowuje się trochę inaczej w kwestii ogrzewania. Grzeje dopiero jak dam temperaturę na MAXA czyli 28 stopni. Każda temperatura poniżej włącza sprężarkę klimy. Na zewnątrz była temperatura poniżej 14 stopni , klimatronić ustawiony na 24stopnie i cały czas zimny nawiew. Ogrzewanie działa tylko na Maxymalnej temp. Czy to normalne w Mitsu?

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 29-06-2017, 21:11   

Nie bardzo

Odpowiedz do tematu