Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe 235/70 r16
Autor Wiadomość
Tomass 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2014, 11:00   Opony zimowe 235/70 r16

Witam znalazłem używane ładne opony zimowe o takich rozmiarach 235/70 r16 oryginalne mam 265/70 r 16. Pytanie czy mogę założyć te opony będzie ok, handlarz oczywiście mówi że będą pasowały.

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 29-01-2014, 15:02   

Sporty oryginalnie były na 245/70/16, więc opona 235/70/16 jest mniejsza na średnicy o 1,9 % więc mieści się w 2 % dozwolonych przez producenta, czyli pasuje.
Teraz masz oponę 31 cali i większą od oryginału o 3,6 % więc teoretycznie za duża, ale za to fajnie wygląda, sam też takie mam.

Jak teraz włożysz takie małe kółeczko to będzie dziwnie wyglądał, ale za to spalanie spadnie..

Tomass 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Wysłany: 29-01-2014, 18:52   

Dzięki za odpowiedź, a o ile będzie niższy? Szczerze powiedziawszy mam trochę inne wydatki i ten sezon chciałem przejechać na używkach, teraz jest na letnich i w dodatku dość łysych :D i troszkę wozi dupę.
Objechałem wszystkie punkty w okolicy i tylko w jednym znalazłem te opony 4 szt z montażem za 400 zł.

[ Dodano: 29-01-2014, 19:51 ]
Wypatrzyłem takie cena niezła http://www.opony.com.pl/o...07/T/?idp=90207

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 29-01-2014, 20:05   

średnica koła 235/70 będzie mniejsza o 42 mm od tego co masz teraz i jeszcze mniejsza szerokość na pewno to zauważysz ;) czyli auto obniży się o 21 mm

łyse letnie opony na takie warunki jak mamy teraz to szkoła driftu

btomek 
Mitsumaniak

Auto: MONTERO SPORT AWD 3.0V6 '03
Wysłany: 30-01-2014, 09:20   

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ tutaj masz kalkulator i obliczysz sobie ile dokładnie % i mm jest różnicy.

Odpowiedz do tematu