Kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
Podmuch
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma:D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-03-2014, 23:07 Kilka pytań
|
|
|
Witajcie. Mianowicie dziś wracałem moja carisma 1.6 97r i postanowiłem sprawdzić jak tam klima . Bo ciepło dość było słońce przez szybę biło . Ogólnie włączyłem klime i było ok. Do czasu skrzyżowania. Auto traciło obroty. Totalnie praktycznie do zera. O mało nie gasla. Tak ni z tad ...odpiąlem aku. Fakt obrotów jeszcze nie trzyma takich idealnych. Tematy na temat nauki obrotów czytałem. Dodam że oddziwo kiedyś mi to pomogło choć niektórzy twierdzą że w sohc tego się nie robi bo nie ma znaczenia. Mi to bynajmniej kiedyś pomogło. Ale mniejsza. Z tymi obrotami itp będę szukać problemu. Ale czemu po resecie tzn odpieciu aku auto tak fajnie jeździ aż do czasu i robi się lekki muł. Czy da się to jakoś wyjaśnić ? Bo naprawdę gdyby ona tak zawsze przyspieszala to bym nigdy tego auta nie sprzedał. Jak nie 90 mechanicznych przyspiesza super czego ostatnio za bardzo nie odczuwałem. Gdyby ktoś mógł mi to jakoś wytłumaczyć ? A też się zastanawiam o te obroty. Może by przepustnice wyczyścić? Miał ktoś tak wogóle czy tylko jakieś tak moje odczucie czy co. Ale wydaje mi się pozytywna poprawa po tym odpieciu aku. Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 11-03-2014, 07:26
|
|
|
Na właczonej klimie czesto zdarza sie ze auto troche slabnie. a przepustnice mozesz wyczyscic, mi pomoglo przy podobnych objawach jak u ciebie a i jaki fajny efekt byl przy szybszym wkrecaniu sie na obroty tylko po czyszczeni zresetuj kompa zeby nauczyc auto jezdzic z czysta przepustnica.
a lpg masz? |
|
 |
Podmuch
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2014, 13:56
|
|
|
Lpg nie mam i nie chce . Że słabnie to wiem , ale że aż wtedy obroty bliskie zgaśnięciu żeby były ? W tamte wakacje trasa 200km na klimie i takich cyrków nie było z obrotami . Dziś po resecie 120km przejechałem i jest ok do czasu aż włączę klimę . No nic przy okazji zrobię to czyszczenie przepustnicy i może się co poprawi |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 11-03-2014, 19:20
|
|
|
a sprężarka klimy Ci się nie zaciera czasem hmm??? |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
Podmuch
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-03-2014, 17:01
|
|
|
A to ciekawa myśl Tylko jak to poznać ? |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 13-03-2014, 08:45
|
|
|
po prostu bardzo obciąża silnik i właśnie takie rzeczy typu duży spadek mocy,problem z obrotami może też wystąpić.Jeżeli ten problem występuje tylko przy włączonej klimie to bym obstawiał to. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
Podmuch
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2014, 17:17