Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E57A 2.0D] Oświetlenie wewnętrzne w E57 96r.
Autor Wiadomość
grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Auto: 2,0 GLS TD 96 E57
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-04-2014, 00:12   [E57A 2.0D] Oświetlenie wewnętrzne w E57 96r.

Witam, od kilku dni jestem posiadaczem Galanta E 57 z 96 roku z silnikiem 2,0 TD
Jako że nabyłem go za śmieszne pieniądze, nie zwracałem specjalnej uwagi na braki w wyposażeniu "dodatkowym" auta.
Na braki składały się rzeczy typu, m.in. brak pompki spryskiwacza w tylnym zbiorniczku, brak lampki nad kierowcą, zaklejony silikonem szyberdach, nie otwierająca się klapka wlewu paliwa, brak instalacji elektrycznej do radia... itp.
Z większością tych braków dałem sobie radę, trochę go wyczyściłem (poprzedni właściciel przez 2 miesiące próbował nim wozić drewno do kominka z lasu :D ), ale ...
Utknąłem na prozaicznym, wydawałoby się, problemie.
Dzięki koledze Bizi78 ustaliliśmy lampkę nad głową kierowcy, która spełnia też funkcję sterowania szyberdachem lampka
Próbowałem przeglądać kilka stron ze schematami, zassałem na dysk jeszcze więcej i ...
Nie natknąłem się na żadną odpowiedź typu zdjęcie lub numer części.
Ten sam problem mam z ramką wewnętrzną od szyberdachu.
Wprawdzie jeszcze go nie odkleiłem całkowicie, coś tam się już rusza, ale nie wiem czy bawić się z tym dalej. Fakt że bez tej ramki, z silniczkiem na wierzchu, słabo to wygląda...
Więc zwracam się do Was o pomoc.
Czy to taka lampka (zdjęcie, link, numer części... cokolwiek)?
Przełącznik do szybra mam taki
Skąd wytrzasnąć ramkę do szybra?
Auto to Galant 2.0 GLS TD z 96 roku.
Pozdrawiam

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 05-04-2014, 00:45   

Jakiś dziwny masz ten przełącznik :) Powinien być w lampie nad lusterkiem wstecznym.Powinien podnosić,oraz wsuwać szybę. :)

grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2014, 00:48   

tak pomyślałem jak trzy dni przeglądałem wszystkie schematy i alledrogo w poszukiwaniu lampki...
dlatego pytam ludzi obytych z Miśkami
przełącznik jest bez tej ramki ze strzałkami

Undercover 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 V6
Wysłany: 05-04-2014, 08:52   

Popatrz po przedmiotach które sprzedaje ten allegrowicz - http://allegro.pl/listing...rItems-11933954 i możesz go podpytać bo może ma nawet ramkę od szybra ;)

grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2014, 11:46   

właśnie u niego wypatrzyłem tą lampkę , ale zastanawia mnie też sterowanie szyberdachu, bo u mnie wygląda tak http://img16.allegroimg.p...2/13/4110621330 i z lewej strony jest żarówka lampki :shock:

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 05-04-2014, 12:24   

powinien być taki jaki wypatrzyłeś .....
grzesiek65 napisał/a:
właśnie u niego wypatrzyłem tą lampkę ,

sterownik od szyberdachu masz pod podsufitką za szyberdachem .... jak siedzisz z tyłu na środku to znajduje się dokładnie nad głową :wink:

ale na twoim miejscu bym tego nie ruszał :wink: jak jest zalepione to coś musiało z tym być nie tak .... lepiej takiej rzeźby nie ruszać :wink:

grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2014, 13:41   

nie wiem czy będę to ruszał narazie, napewno chcę że by w środku nie "straszył" mnie silniczek od szybra i reszta flaków..
Podejrzewam, że jak "ruszę" szyber , to odrazu z wymianą :D

Undercover 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 V6
Wysłany: 05-04-2014, 15:26   

Dokładnie! Według mnie - jak "coś" jest w aucie to ma działać i tyle :)
Poprzednik zakleił silikonem bo pewnie uszczelka padła i przeciekał. Jak już "ruszysz" to wszystko to będziesz dokładnie widział co i jak.

grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2014, 15:33   

trochę wyciąłem od góry ten silikon, coś tam reaguje na guziora, nie cieknie po domknięciu ale jeszcze się opiera, żeby się podnieść.
Popracuję nad nim trochę, bo silnik jest w/g mnie ok, blachy porobione, trochę pan "lakiernik" się nie popisał, ale to mogę naprawić we własnym zakresie...
A że mam sentyment do japończyków, to podejrzewam, że do lata będzie działał szyberek i środek dam rade uzupełnić.
Zauważyłem jeszcze że nie działają przednie halogeny, te jajka w zderzaku.
Żarówka, jak myślę, to H3, tylko dostęp... :wink:
Nie wiem dlaczego nie chodzą, bezpiecznik ok, coś więcej jest po drodze do żarówki?

tpodsiadlo 
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Wysłany: 08-04-2014, 20:46   

jak chcesz to kompletny i 100% szczelny i sprawny szyber mam i moge Ci dac za darmo... tyle ze musialbys se go jakos odebrac bo nie wiem jak z wysylka. mam chyba nawet dwa:-)

do halogenow jest przekaznik pod maska tam gdzie reszta, niestety nie pamietam ktory ale na obudowie bedzie oznaczony jako defog chyba
zarowka to na pewno h3,
dostep od wewnatrz, najlepiej skrecic kolo i odkrecic nadkole jesli posiadasz :-)

co do szyberdachu, to wszystkie galanty ktore rozebralem mialy szyber i sterowanie to w lampce, sadze ze szyber ciekl i poprzedni wlasciciel wymienil na taki od rekina? to by moze i tlumaczylo silikon...
w naszych szyberdachach wtyczka jest inna, nie podejdze do tego przelacznika, wiec albo to jakas dziwna wersja, albo szyber z ea

grzesiek65 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-04-2014, 23:28   

tpodsiadlo, dzięki za podpowiedź z szybrem, :) jutro postaram się zamieścić zdjęcie jak wygląda to od środka. Pisałem do kilku "sprzedawców" z alledrogo, to albo brak odpowiedzi przez cztery dni, albo odpowiedź : "wszystko wystawione na aukcjach"
Pusty śmiech!
Jak nic nie ogarnę bliżej, to zwrócę się do ciebie z tym szybrem, bo nie lubię jak coś jest, a nie chce współdziałać.
Jest to mój trzeci "japoniec", po Accordzie (benz) i Carinie(b-g).
Każda , jak ją nabyłem miała jakieś braki i w końcu wszystko działało.
Tak w ogóle (mały OT) to każde z moich dotychczasowych aut starałem się doprowadzić do stanu "dobrego", potem trochę nim się cieszyłem i "oddawałem" innym. :D
Takie małe "zboczenie", mimo moich naprawdę znikomych zdolności mechanicznych. koniec OT ;p
ps :Galant jest w wersji "Europa"

Odpowiedz do tematu