Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
msw 2.0 z 2004r błąd 23 i 24 po tankowaniu
Autor Wiadomość
tomekk 
Forumowicz

Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2014, 22:45   msw 2.0 z 2004r błąd 23 i 24 po tankowaniu

Witajcie,
w msw jak w temacie wystąpił błąd 23 i 24 po zatankowaniu paliwa. Czy te błędy:

"23- czujnik TDC 1 cylindra Określa moment, kiedy 1 cylinder jest w TDC (Top Dead Centre), czyli kiedy jest w cyklu sprężania - maksymalnie podniesiony do góry, tuż przed zapłonem.
24- prędkościomierz Błąd pojawia się, gdy zepsuty jest prędkościomierz (także linka). Nie znam ew. kosztów."

mogą być konsekwencją zatankowania słabej jakości paliwa? Silnik ma nierówną pracę na wolnych obrotach i jakby się dławi przy przyspieszaniu. Dodam, że ta sytuacja zdarzyła się bezpośrednio po dolaniu paliwa (wystąpiło najpierw po tankowaniu, po kolejnym ustąpiło jak ręką odjął i po kolejnym ponownie się pojawiło, ale już delikatniej). Zwarłem 1 z 4 pinem w obd a kody wymrygała tylko kontrolka abs - nie wiem czy tak ma być? Zapomniałem dodać, że do sprawdzenia błędów skłoniła mnie kontrolka silnika świecąca cały czas na pomarańczowo gdy występuje nierówna praca silnika. Po tankowaniu (po którym ustąpiły objawy) kontrolka zgasła - aktualnie ponownie świeci.

Może ktoś podać namiar na user manuala (chyba, że stosować się do tego z galanta bo chyba silnik jest identyczny).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2014, 09:29   

Ale pomieszałeś ;)

Kontrolka ABS wymigała błędy ABS, jeżeli ABS działa, to są błędy historyczne, bez znaczenia.

W 2004 roczniku specjalne narzędzie McGyver'a (spinacz biurowy) nie wystarczy di przeczytania błędów - jest tam pełne OBD2 - każdy skaner błędów odczyta.

Serwisówka Galanta się jak najbardziej przyda, ale Galanta po 08.2000, czyli po 2 lifcie.

A co do clue problemów - zapalenie się kontrolki silnika może sygnalizować wypadanie zapłonów, co może być efektem zanieczyszczonej benzyny.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu