|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: londolut 24-05-2014, 09:34 |
Szum w prawym przednim kole, tylko pod obciążeniem |
Autor |
Wiadomość |
swees
Mitsumaniak
Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2014, 23:05 Szum w prawym przednim kole, tylko pod obciążeniem
|
|
|
Witam. W niedawno zakupionym Galancie E54 od początku występuje drażniący szum w prawym przednim kole. Szum, nie buczenie. Występuje tylko podczas obciążenia kół napędem. W przypadku przyspieszania dźwięk jest wyższy, podczas hamowania silnikiem niższy (co nie znaczy niski, basowy). W stanie pośrednim, czyli lekkie odpuszczenie gazu, cisza jak makiem zasiał. Czy taki efekt może powodować łożysko, przegub (wewnętrzny lub zewnętrzny), a może problem jest po stronie skrzyni/dyfra? Dodam, że nie odnoszę wrażenia nasilenia szumu przy skręcie w jedną bądź drugą stronę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
archi_voo
Mitsumaniak electropope

Auto: CB4W 1996, CB4W 2000
|
Wysłany: 01-06-2014, 23:02
|
|
|
Czy w momencie wciskania i puszczania gazu na niskim biegu dodatkowo słychać stuk?
Cytat: | W stanie pośrednim, czyli lekkie odpuszczenie gazu, cisza |
Czyli moment wypadkowy układu skrzynia -> koło bliski zeru - więc na elementach przeniesienia napędu na koło bym się skupił.
Ale czy jesteś pewien, że dźwięk pochodzi z okolicy bliższej koła, może chodzi w ogóle o skrzynie? Z której jest strony? |
_________________  |
|
|
|
 |
swees
Mitsumaniak
Auto: Volvo V60 CC T5 2018
|
Wysłany: 15-06-2014, 12:48
|
|
|
W podanych przez ciebie warunkach nie ma żadnych stuków, po prostu szumi. Ten szum jak dla mnie wskazuje na coś pracującego na sucho - stąd moje podejrzenie na łożysko lub przegub zewnętrzny. Tylko jak ew to sprawdzić, jeżeli na podnośniku koło nie ma żadnych luzów. W międzyczasie wymieniłem olej w skrzyni (który smaruje chyba również dyfer) i jakiejkolwiek zmiany nie zanotowałem.
Co do źródła hałasu - prawa strona. Ale właśnie skrzynia również jest po prawej. Tylko mi się osobiście wydaje, że szumi blisko koła. |
|
|
|
 |
|
|