Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Jakie paliwo, 95 czy 98?
Autor Wiadomość
veramente 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2014, 16:33   [1.6] Jakie paliwo, 95 czy 98?

Jak w temacie - lejecie do tego silnika 95 czy 98. Czy w tym silniku różnica jest według was odczuwalna?

Seiji 
Mitsumaniak
WRRRR PSSST

Auto: CN9A 4G63T
Wysłany: 15-06-2014, 16:59   

nie ma absolutnie różnicy co wlejesz do silnika 1.6, nie będzie to miało wpływu ani na osiągi, ani na awaryjność, ani na spalanie

jeżeli będzie jakakolwiek różnica to będzie bardziej mulił, bo 98 ma wyższą temperaturę spalania jak 95

no, chyba że tankujesz prestiż - kto bogatemu zabroni :D

pozdrawiam

veramente 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-06-2014, 17:44   

Słyszałem, że silnik ze zmiennym fazami rozrządu "lubi" 98, ale znajduję różne informacje, a od dilera usłyszałem zalecenie, żeby lać po prostu 95, z dobrych stacji... Na razie zalałem pierwszy bak 95.
Dlatego jestem ciekaw, jak ten silnik zachowuje się na 98 :?:

Seiji 
Mitsumaniak
WRRRR PSSST

Auto: CN9A 4G63T
Wysłany: 15-06-2014, 17:55   

różnicy nie zauważysz, wyżej oktanowa benzyna jest stosowana żeby zapobiec występowaniu spalania stukowego w bardziej wysilonych silnikach, jeżeli chcesz się poczuć 'premium' to zawsze możesz zalać na shellu vpower nitro - to też 95 :wink:

silnik ze zmiennymi fazami rozrządu lubi zmiany oleju i dobre oleje, a to co pali to mu już rymtymtym :D

kiwdro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-09-2018, 22:59   

A jeśli wziąć pod uwagę nowe oznaczenia paliw e5 i e10 to czy dla silnika benzynowego w ASX nie będzie korzystniej tankowac e5 tj. z mniejszą zawartością etanolu (de facto 98 octanowa)?

caro 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 INVITE 2015
Wysłany: 26-09-2018, 23:58   

Cześć. Napiszę tak :) Stare autko z 1998 miałem nowe z salonu sprzedałem w 2015 z silnikiem prawie jak nowy i jeszcze z fabrycznymi świecami :D nigdy żadna awaria go nie dopadła od nowosci tankowany vervą i tak samo robie z Miskiem bo po 1 mam lepsze spalanie od ASX znajomego ktory leje 95 i robi podobne trasy a po 2 uważam że warto jak ktos planuje pojeździć miśkiem dłużej :) a może mi ktoś nie uwierzyć ale na trasie spalanie 5.2 (przy dobrych warunkach tzn brak dziadkow zwalniajacych z gory i przy perfekcyjnym wykorzystaniu wzniesien zjazdow itd 4,9 rekord 4.4 ) autostrada 120 km/h 6.5 .Po mieście mało śmigam i hamulca nie używam :P wiec nie wiem. Pozdro.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 29-09-2018, 10:50   

caro napisał/a:
1 mam lepsze spalanie od ASX znajomego ktory leje 95
To że masz lepsze spalanie może wynikać z techniki jazdy. Temat wielokrotnie wałkowany, 95 ma wyższą wartość energetyczną i teoretycznie na tym paliwie powinno być niższe spalanie. Reszta dotyczy już kultury pracy silnika.Mówimy oczywiście o paliwie spełniającym normy producenta.

Amiga 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 05-10-2018, 12:27   

a mi facet powiedział że po przejechaniu 2 baków na 98 komputer ASX przełacza sterownie silnika na lepsze osiągi i czuć to w przyśpieszeniu.

jeżdżąc jednak nie zauważyłem aż takiej różnicy

Jarl 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6
Wysłany: 05-10-2018, 15:37   

A mi powiedziano, ze trzeba 5x zatankować 98 żeby tych 5 dodatkowych koni mech. się pojawilo, ale nie mam szans tego sprawdzić, bo leję wyłącznie 95 :)

Odpowiedz do tematu