|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
MSW - kłopot na wakacjach |
Autor |
Wiadomość |
Martua
Nowy Forumowicz
Auto: MSW 2.0 96r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-07-2014, 19:47 MSW - kłopot na wakacjach
|
|
|
Witam.
Do dzisiaj nie miałem żadnych kłopotów z naszym MSW, po przekonaniu które nabrałem na tym forum że chcemy Miśka - znalazłem i sprowadziłem od zachodnich sąsiadów auto w bardzo dobrym stanie, i tak cieszyliśmy się w zasadzie bezproblemową jazdą przez około 5lat, oczywiście wymieniałem części eksploatacyjne (oleje,filtry,komplet rozrządu,elementy zawieszenia,nabijanie klimy) jedyna i największa "awaria" jaka się przytrafiła to wymiana sprzęgła.
No i tak do dzisiaj - jechaliśmy spokojnie (ok 30km/h) i auto zgasło - tak po prostu, pomyślałem że zabrakło paliwa(wcześniej żadnych niepokojących objawów), choć wskaźnik pokazywał prawie pół baku- pomyślałem że może się zawiesił czy co(?).
No cóż Miśka zepchnąłem na parkingowe miejsce i z karnistrem na stacje-nalałem-wskaźnik jak był tak jest, no to na forum czytać co się mogło stać - po przeczytaniu lektury wskazywało na to że pompa paliwa padła albo jej przekaźnik. wykręciłem pompę a tu paliwa tyle co wskazywała wskazówka - po przekręceniu kluczyka nie słychać odgłosów jakiejkolwiek jej pracy. Wcześniej nie wspomniałem, w Miśku mamy instalacje lpg ale od kilku dni jeździmy tylko na benzynie, gaz się skończył a stacja daleko nie było okazji podjechać a przecież mamy pół baku benzyny(zgasł na benzynie). Dowiedziałem się że można awaryjnie odpalić auto na gazie(wcześniej tego nie robiłem), no ale 20km do stacji. Znalazłem życzliwą osobę która mnie tam zaholuje, dojechaliśmy,zatankowałem i kicha auto kręci i nic więcej. Nieopodal jest warsztat samochodowy do którego dopchaliśmy wagona, pan nie dał się nakręcić by zabrać się od razu za moje auto- sobota. Po wielkiej prośbie przyniósł swój akumulator bo mój już padł z prób odpalenia, ściągnął jedną fajkę- powiedział że iskry nie ma i że może zabrać się za to w poniedziałek - cóż miałem za wybór(?)
- wspomnę że jesteśmy na wakacjach z małymi dziećmi nad morzem w Jarosławcu i że sam niewiele znam się na autach, Miśka zostawiłem w Darłowie i wróciłem z życzliwym panem do rodziny, znaleźliśmy nocleg bo tam gdzie mieszkaliśmy ktoś już przyjechał i nie było opcji tam zostać i tak siedzimy i czytamy co się mogło stać czekając na diagnozę mechanika, już sami nie wiemy czy dobrze zrobiliśmy że zostawiliśmy tam auto bo kiedy będzie na chodzie nie wiadomo, a może lepiej trzeba było lawetę załatwiać(?), ech że nie mogło to się stać w dzień przyjazdu(?)
ok, tak mniej więcej się ma nasza sytuacja z Miśkiem, chciałbym zapytać - może ktoś z forumowiczów ma pomysł co mogło się stać ? żeby ewentualnie już szukać części, a może ktoś może polecić dobrego mechanika w Darłowie lub bliskich okolicach? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 12-07-2014, 21:20
|
|
|
Daj więcej informacji o samochodzie:
- który rocznik
- jaki model
- jaki silnik
Bo na razie wiadomo tylko, że MSW i benzyna.
Mając więcej danych może ktoś, kto "siedzi" w tych silnikach podpowie co mogło paść |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Martua
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-07-2014, 22:54
|
|
|
rok produkcji - 1996
pojemność - 1997cm³
moc 98KW
na tylnej klapie są literki MX |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-07-2014, 23:06
|
|
|
Odczytać kody błedów, przyczyn moze być wiele zaczynając od padnietego czujnika połozenia wałka rozrządu kończąc na zerwanym pasku rozrządu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Martua
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-07-2014, 23:17
|
|
|
paski są całe |
|
|
|
 |
Miras.
Nowy Forumowicz

Auto: MSW N5 2,4 GDI
|
Wysłany: 13-07-2014, 07:57
|
|
|
Z podpowiedzi kolegi który miał podobną dwukrotną awarię w tym samym modelu:
1. aparat zapłonowy, a dokładnie wytarty palec - przeczyszczenie może na chwilę pomóc
2. komputer od gazu - dziwne, ale też może unieruchomić 'benzynę' - dopiero 'gazownik' znalazł usterkę
ale teraz to już sprawa mechanika, tylko mu nie doradzaj bo to zazwyczaj w druga stronę działa |
|
|
|
 |
Martua
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2014, 14:02
|
|
|
dziękuję za wszystkie podpowiedzi, plan mam taki - podjadę jutro z rana do warsztatu i jeżeli nie będą mogli zabrać się za Miśka od razu sam wykręcę i wyczyszczę czujnik położenia wału i co tam jeszcze będę mógł sprawdzić/wyczyścić, jeżeli okaże się lipa, będę czekał na diagnozę mechaników mając nadzieję że uda się to jutro naprawić
[ Dodano: 14-07-2014, 15:58 ]
usterka zdiagnozowana - cewka w module zapłonowym (mam nadzieję że tylko cewka)
jutro ma dojść do mechanika
[ Dodano: 15-07-2014, 13:08 ]
Diagnoza trafna,cewka wymieniona - Misiek odpala .
Osobom będącym na wakacjach w okolicach Darłowa polecam
elektromechanika pracującego w zakładzie na ul.Leśna 13A |
|
|
|
 |
|
|