Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
l200 2008 wersja arabska?
Autor Wiadomość
paps 
Nowy Forumowicz

Auto: L200
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2014, 23:03   l200 2008 wersja arabska?

Witam, kupiłem l200 i zastanawiam się co z nim zrobić. Czekam jeszcze na brief, żeby w ogóle zobaczyć co tak naprawdę kupiłem.

Ogólnie sprawa jest taka na lusterkach, na progu i na gaśnicy są arabskie znaki + opis anglielski. Autem jeździł "bauer" i zadaniem tej l200 było dowiezienie koniom wody. Samochód jest z Niemiec. Dziś specjalnie znów pojechałem je oglądnąć bo miałem dziwne przeczucie i okazało się, że samochód nie ma airbagów nawet w kierownicy. Teraz mam pewien dylemat bo wyczytałem, że w "tych" wersjach złącza do klimy itp sa inne jak u nas i może wystapić problem w serwisowaniu takiego sprzetu. Samochód jest z 2008 10 miesiąc, po vinie pokazuje, że jest 2009. Jak mogę się dowiedzieć czy ta wersja jest 136km lub 16x? Czy to prawda również, że ta wersja może nie posiadać ABS?

Pozdrawiam

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 03-08-2014, 06:41   

paps, biały z "płomieniami"?
http://87421a79fde09fda7e...8ddd9/main.jpeg
Do Arabistanów idzie ich sporo, a przez to, że są dość okrojone z "extrasów" są tam bardzo tanie... :wink:

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-08-2014, 08:42   

http://img02-otomoto.soga...C33939312_1.jpg
Szary taki jak na tym zdjęciu i bez płomieni, z tego co czytałem płomienie to naklejki, a czy kolor zawsze był biały? Bardzo tanie? Wyszedłem z założenia, że kupie to auto zrobie i za 2 lata sprzedając je na nim nie stracę. W jakich cenach się plasują te arabskie wersje aut? Ten mój 2008r 60tkm.

Auto nie ma żadnych chromów, kluczyk cały metalowy(mam nadzieje, że własciciel posiada jeszcze jeden z pilotem). Nie mogłem znaleźć również przycisku do sterowania lusterkami.
Chciałbym po prostu wiedzieć czy jest sens się "bawić" z tym autem, ponieważ każdy jeden element jest do malowania :-)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 03-08-2014, 20:26   

mkm napisał/a:
biały z "płomieniami"?
I te śmieszne relingi na burtach ;) :lol: 8)
Od 120 km/h włączał się "bipek" :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2014, 10:53   

Hmm, relingi na burtach posiada ^^
A co do "bipka" co masz na myśli? fabryczne ograniczenie prędkości? Czy jakiś irytujący dźwięk przy 120km/h ?

[ Dodano: 04-08-2014, 11:03 ]
Już się doczytałem co i jak. Niestety będę zmuszony raczej to cholerstwo odłączyć ponieważ auto będzie większość czasu spędzało na autostradach w Niemczech. A tak przy okazji dużo trzeba rozbierać, żeby się dobrać do tego "bipka"?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 04-08-2014, 12:54   

paps napisał/a:
A tak przy okazji dużo trzeba rozbierać, żeby się dobrać do tego "bipka"?
Nie mam pojęcia gdzie to siedzi i który kabelek przeciąć :roll: Miałem przyjemność tylko jako pasażer takim Arabem jeździć :)

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2014, 16:25   

JCH orientujesz się czy są jeszcze jakieś różnice pomiedzy wersją europejska? Mowa o takich o których powinienem wiedzieć, żebym nie miał problemu z serwisowaniem/użytkowaniem tego samochodu.
mkm napisał, że owe samochody są tam bardzo tanie, chciałbym wiedzieć o ile tańsze od naszej ubogiej wersji. Na razie uważam swój zakup za okazję i nie chciałbym żeby się okazało po roku, dwóch, przy sprzedaży samochodu, że utopiłem w tej "okazji" nie wiadomo ile pieniędzy :-)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 04-08-2014, 18:15   

Jakie są różnice oprócz tych wizualnych - nie wiem :dontknow:

Miałem kiedyś okazję pracować w firmie, gdzie właściciel kupił zdaje się 9 szt. takich L-200. Podobno na jakiejś aukcji w Holandii. Kupił bo było tanio.

Potem się okazało, że nie można ich zarejestrować w PL bo coś nie halo jest z homologacją (homologacja na inny rynek czy jakoś tak, nie pamiętam już szczegółów). Trzeba więc było "dokupić" odpowiednie papiery do tych eLek. Zrobiło się więc trochę drożej ;)

Ostatecznie te auta jednak jeździły i były normalnie serwisowane. Były to wersje 136 KM (być może wtedy jeszcze nie było jeszcze tej silniejszej wersji HP)

Jak widać na zdjęciach cechy charakterystyczne to:
- płomienie :lol:
- relingi :rolleyes:
- cienkie oponki i stalowe felgi
- brak poszerzeń na błotnikach
- atrapa z przodu jakaś inna (a może mi się tylko wydaje :? )
- antena w słupku
- ..........
- bipek od 120 km/h

Ten z Twojego zdjęcia wygląda normalnie

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2014, 18:39   

Moj płomieni nie ma, jest szary tak jak na przypadkowym zdjęciu które wkleiłem, relingi się przydadzą bo zamierzam towar na nim spinać pasami od zewnątrz, opony ma cienkie zimowe typowo w teren bo "bauer" który go posiadał miał dość duże ziemie i tam tym autem z reguły się poruszał, nad błotnikami się zastanawiam bo i tak mam do wymiany więc może od razu kupić z poszerzeniami tyle że również musiałbym zainwestować w tylne. Co do rejestracji to nie zamierzam go raczej rejstrowac w PL tylko w Niemczech, a jeżeli posiada już niemiecki brief to nie powinno być problemu z przerejestrowaniem. W tylnych błotnikach dałoby się nawiercic otwory tak, żeby włożyć nakładki? Bo pewnie bedzie problem ze znalezieniem błotników przednich bez nakładek, a jak mieć z przodu to i wypadało by zrobić również z tyłu :-)

[ Dodano: 04-08-2014, 18:41 ]
BTW wracając do 7 podpunktu, rozumiem, że oznacza "arabska wersje zostawiam bez komentarza" ? :lol: :lol:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 04-08-2014, 18:50   

paps napisał/a:
BTW wracając do 7 podpunktu, rozumiem, że oznacza "arabska wersje zostawiam bez komentarza" ? :lol: :lol:
Nie, nie :)
Po prostu postawiłem wielokropek bo być może jest coś jeszcze o czym nie wiem a potem dopisałem ten bipek. Żadnych podtekstów.

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2014, 23:43   

Czy ktoś z Was się orientuje o ile tańszą nowa wersje arabską można kupić o najuboższej europejskiej?
Bo jeżeli nowy arab jest warty 50k to wydaje mi się, że mojego nawet nie ma sensu robić :-)

disterek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi L200 2,5 '08r
Wysłany: 11-08-2014, 11:42   

Bujam się arabską wersją od 2008r, jakbyś miał jakieś pytania to zapraszam na pw :)

paps 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-08-2014, 07:34   

Dobrze wiedzieć, na pewno niebawem się zgłoszę:-)

bodo.83 
Forumowicz

Auto: l200
Wysłany: 10-01-2015, 01:15   

witam jezdzilem takim autem w pracy na islandzi niewiam czy to jest arabska wersja ale jak widze po zdjeciach to byl taki sam ,tyle ze te tutaj niemaja nic nawet ustawianie lusterek jest na takie lapki,w miejscu wyswietlacze jest schowek i bez klimy.

Odpowiedz do tematu