Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] ASX - nowy - praca tłumika - obroty 2000 - 2500
Autor Wiadomość
artur678 
Nowy Forumowicz

Auto: asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2014, 18:56   [1.6] ASX - nowy - praca tłumika - obroty 2000 - 2500

Witam. Jestem nowym posiadaczem ASX 1.6 bluesky. Wcześniej jeździłem nissanem notem. Mam pytanko po używaniu autka przez tydzień. Do jednej rzeczy nie mogę się przyzwyczaić: do pracy tłumika przy przyśpieszaniu (obroty od 2000 do 2500), jest wtedy w kabinie głośno, taki rezonans tłumika lub katalizatora specyficzne pyrkanie. Na zewnątrz brzmi fajnie, ale w kabinie trochę mnie wkurza bo głośno. Mam jakąś ozdobną nakładkę na wydech jeżeli to coś wnosi. Przejechane 350 km. Może to katalizator?

Czy to normalne? Może obroty za niskie? Note był o wiele bardziej cichy.

Macie tak samo? Czy to normalne?

Dzięki.

antimatter 
Nowy Forumowicz

Auto: Suzukl SCross 4x4, był ASX 1.6
Wysłany: 12-08-2014, 11:27   

Przyczyną może być:
1) hałas przedostający się przez gołą blachę bagażnika:
Najlepsze rozwiązanie to wyklejenie gołej blachy bagażnika matami bitumicznymi/butylowymi. Wybierając taką mate warto wybrać taką która nie będzie sztywna, bo w przeciwnym przypadku trzeba ja podgrzewać opalarką.
Ja żeby dodatkowo wyciszyć odgłosy tłumika przykleiłem do deski dna bagażnika warstwę filcu poroso.

2) "dzwonienie" osłony termicznej nad tłumikiem
Napisałem już w innym wątku o tym problemie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84201

levisik 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6
Wysłany: 20-10-2021, 14:25   

Hej,

czy ten rezonans w okolicy 2000-2500 to potwierdzony temat z rezonującą blachą bagażnika ?

Mam wrażenie, że hałas pochodzi raczej z przodu niż z tyłu...

osabzyk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 24-10-2021, 19:39   

W pierwszej kolejności sprawdź czy nie hałasuje tobie osłona termiczna znajdująca się w komorze silnika.

Tutaj jest to fajnie pokazane. Ja u siebie już to poprawiłem i jest troszkę ciszej.
https://www.youtube.com/watch?v=MyZPoJOabXY

Druga sprawa sprawdź stan kolanka łączącego końcowy wydech ze środkowym u mnie było już tak przegnite że spaliny uciekały.

Też potwierdzam że w tych obrotach auto jest szczególnie głośne a cała buda rezonuje. Przy okazji czy inni użytkownicy potwierdzą że wydech faktycznie troszkę pracuje jakby miał jakiś "sportowy" dźwięk. U mnie słychać takie charakterystyczne "pyrkanie".

Odpowiedz do tematu