Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Wężyk w zbiorniczku wyrównawczym...
Autor Wiadomość
pio76 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD 1999r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2014, 21:32   [2.5 TD] Wężyk w zbiorniczku wyrównawczym...

Witam.

Mam pytanko do czego służy wężyk (szlałfik) w zbiorniczku wyrównawczym, bo jak czyściłem swój zbiorniczek bo miałem syf, prawdopodobnie z rdzy (bo kolor brązowy, rdzawy) to pływał w środku wąż czarny długości jak zbiorniczek i uszczelka. Tylko było to wszystko luzem, bo wężyk i uszczelka popuchły i pływały sobie luzem w zbiorniczku. Domniemam, że wężyk powinien być włożony w króciec od dołu korka a uszczelka założona w korek od spodu. Tylko do czego to służy. Bo jeszcze na wierzchu od góry korka mam wypuszczony kawałek wężyka, który chyba służy do wydalenia płynu na zewnątrz gdyby było go za dużo w zbiorniczku (czy taki wężyk powinien tam być nie doczepiony z drugiej strony do niczego, czy to prawidłowo?).

Jeszcze jedno pytanko, czy jak wymieniam płyn chłodniczy (bo właśnie mam taki syfek w kolorze rdzy, może ktoś jeździł na wodzie) będę oczywiście wszystko płukał i jak zaleję świeży płyn to do tego zbiorniczka też mam wlać, gdy chłodnica bedzie już cała, czy płyn sam się przeleje do zbiorniczka wyrównawczego.

Dzięki, pozdro

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 06-09-2014, 07:53   

No pewnie że ma być podczepiony, przecież tym wężykiem układ zasysa sobie płyn ze zbiorniczka wyrównawczego, jeśli jest odczepiony to jak go zasie ? Drugi tak jak napisałeś wywala płyn na zewnątrz w przypadku gdy stan nadmiernie się podniesie.

pio76 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD 1999r.
Wysłany: 24-09-2014, 19:08   

michoł napisał/a:
No pewnie że ma być podczepiony, przecież tym wężykiem układ zasysa sobie płyn ze zbiorniczka wyrównawczego, jeśli jest odczepiony to jak go zasie ? Drugi tak jak napisałeś wywala płyn na zewnątrz w przypadku gdy stan nadmiernie się podniesie.

A uszczelka pod korkiem też musi być, pełni ona rolę jakiegoś zaworka czy coś podobnego...bo u mnie też sparciała i nie wiem czy szukać drugiej...

Odpowiedz do tematu