Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
spalanie grandis 2.4 petrol auto
Autor Wiadomość
lucasgrandis 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis 2.4 petrol auto
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 19-11-2014, 13:37   spalanie grandis 2.4 petrol auto

czesc wszystkim , tez niedwano nabylem grandisa z 2006 roku 2.4 auto petrol przebieg 140 tys km ,powiem na wstepie super autko moj pierwszy japonczyk skladany chyba na filipinach haha , tak czy inaczej od okolo dwoch tygodni pojawil sie problem wlasnie z duzym spalaniem komp pierw pokazywal srednio 11-12 od pewnego czasu zacelo rosnac 15,18,22,24,i wkoncu pokazal 31 l srednio masakra , wiekszosci jezdzi moja zona tzn jazda spokojna tak mysle haha ale ostatnio zalalem 33 litry paliwka odrazu jak zapalila sie rezerwa i wyliczylem sredno ze powinien przejechac 240 km spalajac srednio 13 na 100 km ale tu full lipa zrobil tylko 174 km czyli srednio spalil 18.6 l na 100km jest to troche duzo mimo tego ze to automat 2.4 itd itd czytalem troche raportow spalania i ludzie opisywali ze miasto srednio to 11.5 do 12 ok ja sie pogodzilem z tym ze 13 mozle zjadac wkoncu to dosc duze auto i automat itd ale mysle ze 18 l to lekka przesada , spr u mechanika wszystko co mozliwe i oczywiscie zadnych bledow nic auto 101 % sprawne , prosze o podpowiedzi czy ktos sie z tym zetknal , pzdr wszystkich mitsu maniakow

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2014, 17:17   

kolego a czego się spodziewałeś że będzie palił 12 po mieście? Ja teraz mam w dieslu (pali ok 9l po mieście) ale jak miałem galanta 2.0 to palił 15l po mieście a Grandis jest większy cięższy więc 18l przy takim silniku to norma nie wierz w te wypowiedzi że w trasie 8l a w mieście 12 bo to nie jest realne chyba że jazda bez dotykania gazu i na prostej.

LukTT 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4
Wysłany: 19-11-2014, 17:46   

Hej,

1) Sprawdzałeś czy sondy lambda pracują poprawnie (+pytanie czy grzałki działają)? Komputer nie zawsze tu błędy pokazuje.

2) Sprawdź hamulce/koła (może coś blokuje) + ciśnienie

3) W tych silnikach regulacja zaworów co 15 tys. chociaż to nie powinno aż tak wpływać na spalanie.

Pzdr

[ Dodano: 19-11-2014, 17:48 ]
U mnie w mieście trasa 2 x 8km + korki wychodzi 14-15l

Fabryka podaje 12,9 dla miasta.

lucasgrandis 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-11-2014, 20:00   

jogi 23 , czytalem troche na temat grandisa i rozmawialem z kolegami i pali im okolo 13 l po miescie 18 litrow to moze xc 90 2.5 petrol automat 200 koni na turbo 4wd ale grandis to lekka przesada , lukTT tak wszystko sprawdzane bylo jest ok dzis zrobilem przeglad tzn wymienilem wszystkie filtry olej nowe swiece no i zobaczymy mam kola 18 cali na niskim no to moze z 14 niech pali ale ponad 18 mysle ze to jednak za duzo taka moja opinia

[ Dodano: 19-11-2014, 23:43 ]
zapomnialem dodac ze jakis 2-3 tyg temu spalanie bylo w normie apx 11-13 l na 100 . takze nikt mi nie powie ze ponad 18 jest ok ?! sorry ,, pzdr dla wszystkich ( to nie jest rudy 102 )

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 20-11-2014, 07:59   

Mi ostatnio w W-wie przy sporych korkach łyknął 12..., ale to taka mięszana jazda BYŁA, TO KORKI, TO KAWAŁEK OBWODNICY. Myślę, że automat w 15 to już max na takich felgach. 18 litrów to za dużo.... Chyba , że robisz to na krótkich odcinkach, np 5-7 km, później całkowite wystudzenie i np. powrót. W tedy takie 18 osiągniesz, w tej chwili są niższe temperatury i silnik zanim się rozgrzeje żre jak ogr, przez co na krótkich odcinkach mogą głupoty takie wychodzić.

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 20-11-2014, 09:57   

Spróbuj 1 zbiornik zrobić tylko na tiptronicu.

lucasgrandis 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-11-2014, 10:36   

tak jak pisalem wczesniej zona jezdzila caly czas ta sama trasa i palil normalnie tzn 11-13 , a teraz nagle poszlo 18 , wszystko co moglem zostalo sprawdzone i jest pozytywnie , wczoraj wymienilem swiece i filtry ,zobaczymy czy cos sie zmieni

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 20-11-2014, 20:58   

Może te sondy lambda, tam jest ich 4 sztuki, przez nie mogłoby wzrosnąć spalanie.

lucasgrandis 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-11-2014, 21:13   

kcn - sprawdzonie jest ok

LukTT 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4
Wysłany: 21-11-2014, 10:48   

a jak jest na trasie? też dużo pali?

magicadm 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
Wysłany: 21-11-2014, 22:35   

kcn napisał/a:
Może te sondy lambda, tam jest ich 4 sztuki, przez nie mogłoby wzrosnąć spalanie.

Też to bym brał pod uwagę po wykluczeniu zablokowanych kół (szczególnie tylnych) i niedopompowanych opon.

U mnie 'stała' 4-ra sonda i nie było Checka (odczyt ok 0.2 V). Podobno w takich sytuacjach sterownik profilaktycznie (dla ekologii) dolewa benzyny.

lucasgrandis 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-11-2014, 20:16   

narazie zona jezdzi do pracy autostrada jakies 6 km i 3 km po miescie takze wczesniej palij ok 11-13 , mechanik sprawdzil sondy wszystkie i cala reszte powiedzial ze gra
, zobaczymy teraz po wymianie swiec i wszystkich filtrow za pardnie dni bede wiedzial czy nadaj zjada ponad 18 czy cos sie zmienilo , napewno napisze , i dziekuje wszustkim za podpowiedzi , grandis jest naprawde cool autkiem pierwszy moj japoniec ale na 18 ponad literkow co jednak za duzo nawet na grandisa , pzdr wszystkim i milego sobotniego wieczorka :rolleyes:

[ Dodano: 25-11-2014, 00:37 ]
czesc , super , po malym przegladzie i wymianie filtrow i swiec okazalo sie ze spalanie jest znow super wyszlo okolo 14 na 100 km po miescie , takze uwazam ze teraz jest ok i naprawde 18 l to nie jest normalne dla grandisa , pzdr wszystkich milego wieczorka :mrgreen:

Odpowiedz do tematu