|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Wskaźnik temperatury płynu chłodniczego oszalał : |
Autor |
Wiadomość |
Cobra84
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 80 Skąd: Żyrardów, Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 07-06-2015, 08:50 [Cari 1.6] Wskaźnik temperatury płynu chłodniczego oszalał :
|
|
|
Witam...
Od wczoraj mam pewien problem. Otóż wyjechałem na zakupy około 10km. W jedną stronę wszystko było ok.. Jak wracałem to zauważyłem że wskaźnik temperatury płynu jest na czerwonym polu. Zjechałem więc na pobocze sprawdzić co się dzieje...
Pod maską wszystko w porządku. Płyn w chłodnicy jest, olej też jest.. Samochód wcale nie tracił na mocy. Wszystko działało jak należy.
Po powrocie do domu, a był już wieczór, więc chciałem ostudzić go i zajrzeć jeszcze raz... Jednak odechciało mi się..
Dziś po prawie 12 godzinach postoju w garażu przekręcam kluczyk na zapłon nie odpalając jeszcze samochodu a tu moim oczom pokazuje się znowu takie coś:
Wskazówka momentalnie wskoczyła na czerwone pole... Wyjmując kluczyki powoli opada z powrotem...
Wentylator w chłodnicy działa jak należy, płyn chłodniczy jest, olej to Mobil 15W40 i jest w normie, żadna inna kontrolka się nie świeci, samochód pali od pierwszego i nie ma z nim najmniejszych kłopotów... No poprostu tak jakby ten wskaźnik tylko oszalał...
Jest to CARISMA 1.6, 96r
Co to może być??
Jeżeli to wina samego wskaźnika to czy będzie konieczna wymiana całego licznika? A jeżeli tak to jak załatwić potem ten przebieg na stacji kontroli pojazdów? |
_________________ Cobra84 |
Ostatnio zmieniony przez Cobra84 07-06-2015, 13:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 07-06-2015, 08:54
|
|
|
Trzeba sprawdzić czujnik temperatury który znajduje się koło termostatu
wypnij wtyczke i sprawdź czy wskaźnik opadnie, jezeli opadnie znaczy, że czujnik jest uszkodzony |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Cobra84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-06-2015, 09:01
|
|
|
Faktycznie po rozpięciu wtyczki wskazówka nie drgnęła... Trzeba kupić nowy czujnik...
Dzięki robertdg - leci reput |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21026 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 07-06-2015, 12:01
|
|
|
Gwoli ścisłości, to jest wskaźnik temp. cieczy chłodzącej a nie oleju .
Tutaj masz screeny z manuala jak w prosty sposób sprawdzić owy czujnik.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Cobra84
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-06-2015, 13:14
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Gwoli ścisłości, to jest wskaźnik temp. cieczy chłodzącej a nie oleju |
mea culpa, juz zmieniłem
za chwile biorę się za ten czujnik |
|
|
|
 |
|
|