Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Flora bakteryjna w instalacji c.o.
Autor Wiadomość
Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-12-2014, 22:58   Flora bakteryjna w instalacji c.o.

Witam,
Czy ktoś miał do czynienia z florą bakteryjną w instalacji centralnego ogrzewania? Może ma doświadczenia z neutralizacją bakterii w instalacji niskotemperaturowej? W sieci trudno znaleźć coś konkretnego na ten temat...
- Pozdrawiam

mateusek33 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer V 1.6 GLXi kombi 1996
Wysłany: 24-12-2014, 13:25   

Może dolanie glikolu by pomogło? Takiego jak w płynie do chłodnic? Rozumiem chodzi o instalację w domu?

My myślimy w domu z zalaniem instalacji płynem do chłodnic, aby nie wyparowywało(tak jak woda), oraz aby w razie co nie zamarzła, a także aby zabezpieczyć przed zagotowaniem...

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 24-12-2014, 23:17   

Georg napisał/a:
Witam,
Czy ktoś miał do czynienia z florą bakteryjną w instalacji centralnego ogrzewania?

1. Nie pijesz tego wiec po co ruszac... nie masz z tym styku.
2. Daj wyższa temp i zabijesz

Tak się robi w zbiornikach na wodę ciepłą użytkową - temp zabija
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 25-12-2014, 01:10   

Cytat:
Dezynfekcja
Dezynfekcja jest konieczna, by chronić niskotemperaturowe instalacje grzewcze (np. ogrzewanie podłogowe) przed zanieczyszczeniami bakteryjnymi oraz mikrobiologicznymi. Fernox oferuje produkty do dezynfekcji, które skutecznie eliminują florę bakteryjną i skażenia mikrobiologiczne typu bakterie Legionella, Coli, BRS.

http://www.serwispartner....stalacji~7.html

http://www.fernox.com.pl/...mat+dezynfekcji

Wbrew pozorom wcale nie jest tatk trudno coś znaleźć.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 25-12-2014, 10:04   

Podkręć na kilka godzin temp. na piecu do 65-70 stopni i powinno pomóc.

kupujepolskieprodukty.pl

Georg 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-12-2014, 14:09   

W niskotemperaturowych (50 st. C. zasilanie / 30 st. C. powrót) instalacjach centralnego ogrzewania flora bakteryjnych może stanowić poważny problemem. Głównie chodzi o uciążliwe, powtarzające się zapowietrzenia wynikające z wydzielanego przez bakterie gazu.
Niestety w technice kondensacyjnej przejście na charakterystykę wysokotemperaturową (70/50) odpada. Także cykliczne podnoszenie temperatury do 70 st. C, nie daje efektu - w rozbudowanej instalacji nie da się podgrzać całego zładu wody do tej temperatury.

Dotarłem do produktów firmy Fernex. Sprzedają chloro-fenolowy preparat biobójczy Fernox AF-10 i wygląda na to - wskazuje na to angielska nazwa - że nadaje się do niskotemperaturowych systemów grzewczych c.o.* Niestety postawiono warunek stosowania łącznie z preparatem ochronnym o nazwie Fernox Protector F1.
O ile Fernox AF-10 posiada Kartę Produktu i wiadomo z czym mamy do czynienia, to Fernox Protector F1 takiej karty nie posiada... Mam obawy, że może zostać ruszony kamień dotychczas spokojnie leżący w dolnych partiach instalacji.

*) z Karty Produktu Fernox AF-10:
Środek AF-10 należy dodawać łącznie z Fernox Protector F1 lub niezamarzającym płynem chłodniczym w celu zapobieżenia powstawaniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych. AF-10 stosuje się także do zapobiegania ponownemu powstawaniu galaretowatych osadów (rozwojowi grzybów) w zbiornikach zasilających i naczyniach wzbiorczych. Dodatek AF-10 eliminuje także powstawanie gazów fermentacyjnych w instalacjach.

- Pozdrawiam

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 25-12-2014, 19:51   

Georg napisał/a:
lub niezamarzającym płynem chłodniczym

glikol chyba zalicza się do takiego płynu - nie narzucają stosowania tylko i wyłącznie F1
do glikolu karte charakterystyki znjadziesz

kupujepolskieprodukty.pl

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-12-2014, 20:53   

Nie wiem co by ten glikol miał zrobić? Zabić bakterie czy co to tam ma żyć? W każdym razie nie wiem jakie stężenie, ale warto pamiętać że glikol powoduje większe opory przepływu... Np. na wielu pompach obiegowych jest, że nie mogę pracować w glikolu lub max 50%...

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 25-12-2014, 22:30   

mam 5 lat podłogówkę... nic takiego nie zauważyłem. Co ma się dziać w układzie zamkniętym bez dostępu powietrza? Naciąganie wg mnie.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Georg 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-12-2014, 09:11   

Marcino napisał/a:
mam 5 lat podłogówkę... nic takiego nie zauważyłem. Co ma się dziać w układzie zamkniętym bez dostępu powietrza? Naciąganie wg mnie.

Mam wszędzie aluminiowe grzejniki wiszące bez podłogówki. Długo nie było żadnego problemu. Pojawił się przed trzema laty. Da się z tym żyć, ale wymaga odpowietrzania. Za często.
- Pozdrawiam

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 26-12-2014, 11:54   

Georg napisał/a:
chloro-fenolowy preparat biobójczy Fernox AF-10

Nie znam tego preparatu ale mogę podesłać np. z 3 litry podchlorynu dwusodowego (dodawanego do wody pitnej celem dezynfekcji). Żadna bakteria (oprócz tych 22 stopnie C) nie powinna przeżyć. I tu właśnie jest ciekawostka, jakie bakterie zalęgły się w tej instalacji. Część z nich być może zabije ten Fernox, część temperatura wyższa niż 70 C, część zapewne podchloryn, a część być może tabletki http://krakchemia.shoper....rowe-48-szt./52

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 26-12-2014, 19:04   

Tutaj pewnie trzeba mocno zanalizować działanie preparatu na instalacje (miedź, alu, wszystkie pexy itp.), co by nie okazało się ze razem z bakteriami zeżre grzejniki :) .

kupujepolskieprodukty.pl

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 26-12-2014, 20:59   

gulgulq, żadnego z tych preparatów nie zostawia się "na zawsze". Trzeba zrobić dezynfekcję (tak to nazwijmy) i wypłukać instalację. Nawet przez kilka godzin działania, to z instalacją nie ma prawa się nic stać.

Odpowiedz do tematu