Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świecąca kontrolka hamulca i abs!! No i brzęczek słychać.
Autor Wiadomość
buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2015, 15:37   Świecąca kontrolka hamulca i abs!! No i brzęczek słychać.

Witam , ostatnio zauważyłem dziwną dolegliwość u mnie w miśku . Podczas jazdy zaświeciła mi się już kilkukrotnie kontrolka abs wraz z kontrolką hamulców (ta od ręcznego) po zgaszeni i odpaleniu kontrolki gasną. kody błędów jakie sczytałem z kontrolki abs to 15 , 21 , 22 , 23 , 24 , . Już kiedyś miałem błędy 15 , 21 , 22 ale nigdy mi się kontrolki podczas jazdy nie zaświecały no i nic z tym nie robiłem ,no i abs nie wiem czy dobrze ale na śliskim działał . Dodam jeszcze tylko że płyn hamulcowy max poziom. Co to może być? Czy to cały system absu pada czy tylko czujniki w kołach? A może jeszcze coś innego?
Ostatnio zmieniony przez buchaj 27-07-2015, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 05-02-2015, 18:59   

Czy w momencie jak zapalają się kontrolki ABS i hamulca słychać brzęczyk?

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2015, 20:13   

Nic nie słychać, i szczerze powiem nie wiem o jaki brzęczek chodzi? Teraz jeszcze byłem w trasie zrobiłem ze 100km i nic się nie za świeciło!

TangoKK 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2015, 05:07   

Zapewne wiedziałbyś gdyby zadziałał. Jak pompa hamulcowa nie daje podciśnienia to okrutnie brzęczy i ostrzega, że zaraz będziesz miał problem z zatrzymaniem auta. Bo wyhamować ciężki samochód bez wspomagania jest raczej ciężko. Przerabiałem to gdy padła mi pompa. Teraz też mam podobny problem tak jak u Ciebie zapaliła się kontrolka ABS i pompy, ale nie brzęczy i wspomaganie jest cały czas. Brak tylko samego ABS. Niestety u mnie pali się na stałe i tu prośba do Zbyszka ki diabeł? :evil:

yanek35 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero III 3,2 Did
Wysłany: 12-02-2015, 08:58   Re: Świecąca kontrolka hamulca i abs!!

Przyczyna może być też bardzo prozaiczna: zaśniedziałe styki w kostkach w instalacji ABS. Zacząłbym od przesmarowania ich odpowiednim preparatem w sprayu, a następnie szukać czegoś bardziej skomplikowanego, a zarazem kosztownego.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 27-07-2015, 08:44   

Panowie chwile miałem spokój z tymi kontrolkami ale dzisiaj znowu się zaswiecily i do tego doszedł brzęczek jak kolega pisał wcześniej , no i jeszcze zauwazylem że przez moment spieniony (metny) był płyn hamulcowy. Oprócz brzeczka było jeszcze słychać jak coś głośno pracuje(szumi , trze czy coś takiego) po naciśnięciu hamulca. Błędy takie jak wcześniej czyli - 21 ,22,23,24,15 , może mnie naprowadzicie co to za awaria? Bardzo proszę o pomoc bo jak wiadomo z hamulcami nie ma żartów. A i jeszcze dodam że kontrolki i brzeczek czasami gasną i i chyba wszystko działa.

pelasio 
Forumowicz

Auto: pajero '01 3.5 v6 GDI
Wysłany: 27-07-2015, 20:43   

Może akumulator podciśnienia się kończy (ta gruszka na pompie). Zajedź do serwisu niech sprawdzą po vinie bo na to była akcja serwisowa i jak nie miałeś wymienionego to powinni wymienić.

TangoKK 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2015, 05:04   

To nie akumulator podciśnienia. Płyn hamulcowy jest bardzo higroskopijny i trzeba dbać o to by był wymieniany przynajmniej co dwa lata. Ta pompa jest bardzo czuła na wodę w płynie. Radzę jak najszybciej zmienić płyn, a jeżeli to nic nie pomoże to pewnie skończy się na regeneracji pompy,

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2015, 15:32   

Dzisiaj miałem troszkę inne objawy właczających się kontrolek i brzeczka mianowicie po kilku krotnym naciśnięciu pedału hamulca kontrolki się zaświecały i włączał sie brzeczek po czym zaraz się wyłączały. Podmienilem na moment od znajomego właśnie ten akumulator podciśnienia i kontrolki się nie włączyły tak że zapewne to będzie to ale jak kupie nowke to wtedy potwierdze na 100% .Dzięki za podpowiedzi oraz dzięki dla pana Zbyszka za informacije odnośnie demontażu akumulatora podciśnienia. A i jeszcze dzwoniłem do aso w tej sprawie i po vin powiedzieli że umnie ta gruszka już była wymieniana w ramach akcji serwisowej.

[ Dodano: 04-08-2015, 09:38 ]
Tak jak pisałem , wymiana gruszki podciśnienia na nówkę sztukę załatwiła problem , na razie wszystko działa jak należy Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu