Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:58
[I 2.0T] O1T problem z klimatyzacją
Autor Wiadomość
Bob27 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2015, 19:11   [I 2.0T] O1T problem z klimatyzacją

Witam,
Mam u siebie dziwny problem z klimą, w ub. roku nagle przestała działać, więc pomyślałem, że trzeba nabić, jak pomyślałem tak zrobiłem, chociaż okazało się, że nie ma takiej potrzeby, no ale po nabiciu zaczęła działać.
Ale okazało się, że problem powracał, do końca lata jakieś 2-3 razy, klimatyzacja od czasu do czasu po prostu się nie włączała, kontrolka się świeci, wentylatory chodzą, ale dmuchają tym co jest na zewnątrz, po czym kolejnego dnia wszystko ok.
Dzisiaj był pierwszy cieplejszy dzień i problem powrócił, tzn. klima nie działa. Bezpiecznik ok, wydaje się, że wszystko powinno być w porządku ale nie jest.
Ktoś ma pomysł co może być problemem?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-03-2015, 20:04   

szczelina sprzęgła kompresora do regulacji?

irek23rz 
Nowy Forumowicz
irek23rz

Auto: outlander 1 turbo
Wysłany: 25-03-2015, 21:12   

Kolego jezeli sprzegielko nie zalancza sprawdz koniecznie cewke i doplyw pradu do kompresora

Bob27 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2015, 18:56   

Czy jestem w stanie to zdiagnozować sam czy mam gdzieś z tym jechać? Mechanik ze mnie słaby, ale jak wiem gdzie i czego szukać to może dam radę. Więc prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie gdzie mam szukać problemu. Dzięki i z góry przepraszam za oczywiste dla niektórych pytania.

LUK_DJ 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 26-03-2015, 20:07   

Sprawdź czy załącza się sprzęgło kompresora. Pokrętło temperatury przekręć na najniższą pozycję i manualnie załącz klimę ( śnieżka ma się świecić) po chwili powinno być słyszalne cyknięcie elektromagnesu kompresora. Kompresor zlokalizujesz po grubym czarnym przewodzie z zakuciami na końcach.

Bob27 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2015, 22:18   

Ok, jutro sprawdzę, dziś klima się załączyła, ale po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu już nie działała, przy obniżaniu temperatury regulatorem wentylatory pracują mocniej ale oczywiście układ nie chłodzi.

olgierto 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
Wysłany: 27-03-2015, 11:14   

miałem identycznie. Koniecznie najpierw sprawdz szczelinę między zasprzęglikiem a kompresorem. musi być minimalna ok 0,3-0,5 mm. U mnie było ok 1mm i to widac gołym okiem. Najlepiej jakbys miał szczelinomierz. Jeżeli masz za dużą szczelinę to trzeba wyjąć podkładkę co jest w środku zasprzęglika. Trzeba odkręcić jedną nakrętkę tylko same koło pasowe zasprzęglika trzeba zblokować bo się kręci ;) Jak odkręcisz to ściągasz zdejmujesz podkładkę i skręcasz. Bardzo prosta operacja

Afordos 
Nowy Forumowicz
Szara eminencja

Auto: Outlander 2.0 Turbo
Wysłany: 12-04-2015, 20:16   

Niech żyje forum i wiedza użytkowników.
U mnie klasyczna, opisywana sytuacja na tym forum.

Gdy na zewnątrz robiło się ciepło, klima przestawała chłodzić. Stanie w korku: Gorąco! Jak tylko się ruszyło, opływ powietrza - klima się włączała, chwilę chłodziła i znów brak akcji.

Wydrukowałem mechanikowi post z forum na temat szczeliny. Dzwoni do mnie, że po zrobieniu nadal nie działa. Podejrzenie padło na czujnik ciśnienia klimy. Zamówiłem czujnik, okazało się, że nie taki gwint! Jednak chwilę później zgadałem się z mechanikiem, okazało się, że czytanie jest sztuką: Zamiast zmniejszyć szczelinę - Zwiększył ją stosując dodatkową podkładkę. Po mojej interwencji - zmniejszył szczelinę, a klimatyzacja chłodzi aż miło! Lodówka o każdej porze dnia i nocy.

Bob27 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2015, 07:00   

Trzeba wyciągać cały kompresor, żeby to zrobić?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 13-04-2015, 09:48   

Bob27 napisał/a:
Trzeba wyciągać cały kompresor, żeby to zrobić?
Nie, wystarczy kanał i dostęp od spodu.

olgierto 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
Wysłany: 13-04-2015, 10:24   

najlepiej z kanału, ale ja robiłem pod blokiem na parkingu i dało radę ;) max 30 min roboty

Odpowiedz do tematu