|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma] Stłuczka-szkoda całkowita, korekty za wyposażenie |
Autor |
Wiadomość |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-04-2015, 14:44 [Carisma] Stłuczka-szkoda całkowita, korekty za wyposażenie
|
|
|
Cześć,
1 kwietnia miałem małą stłuczkę, gość w ciężarowym MAN'ie obtarł się o moje lewe tylne drzwi. Sprawa zgłoszona do PZU z OC sprawcy. Wczoraj dostałem kosztorys napraw oraz informację o kwocie ubezpieczenia. Policzyli mi szkodę całkowitą.
Koszt naprawy: 9 068 PLN
Wartość pojazdu przed zdarzeniem: 9 000 PLN
Wartość pojazdu po zdarzeniu: 2 500 PLN
Wysokość odszkodowania: 6 500 PLN
Z powyższych wartości widać na oko, że wycena była naciągana, aby zakwalifikować szkodę jako całkowitą. Samochód na pewno będę naprawiać, bo uszkodzenia nie są duże i umożliwiają normalną jazdę, więc jeśli się da, chciałbym uzyskać od nich wyższą kwotę odszkodowania na naprawę.
Trochę się rozeznałem w temacie i wygląda na to, że TU często zaniżają wartość samochodu sprzed zdarzenia, zawyżając jednocześnie koszta napraw, aby dać szkodę całkowitą (co często zmniejsza wysokość odszkodowania). Jako że różnica w tych kwotach nie jest duża, można pokusić się o próbę podwyższenia kwoty wartości pojazdu przed zdarzeniem. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ta kwota została obliczona:
Kod: | WARTOSC BAZOWA BRUTTO (143 mies.) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 100 PLN
KOREKTA ZA WYPOSAŻENIE DODATKOWE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 319 PLN
KOREKTA ZA PIERWSZA REJESTRACJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 844 PLN
KOREKTA ZA PRZEBIEG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . - 2 018 PLN
KOREKTA ZA OGUMIENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 324 PLN
KOREKTY RÓŻNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . - 1 569 PLN |
Pod pojęciem "korekty różne" biorą się obniżki głównie za drobne ryski i obtarcia na lakierze w kilku różnych miejscach. Można tu się z nimi kłócić, dlaczego aż tyle, ale to zostawię może na koniec.
Bardziej zastanawia mnie tak duża korekta ujemna za przebieg. Samochód ma przejechane 318 tys km, ma obecnie 12 lat, no ale to w końcu diesel, więc taki przebieg jest chyba normalny. Wiem, że TU biorą pod uwagę tzw. przebieg normatywny (obliczany na podstawie różnych danych, np. średnich przebiegów innych kierowców i innych zmiennych wyssanych z palca) i względem niego wyliczają korekty. Wartość samochodu była liczona na podstawie katalogu "Pojazdy Samochodowe - Wartości Rynkowe IV-2015" (to chyba Info-Expert). Czy ktoś może ma do tego dostęp i może sprawdzić, czy taka korekta rzeczywiście jest zasadna?
Zastanowić się warto też nad korektą za wyposażenie dodatkowe. Wycena opiera się na modelu Carisma 1.9 DI-D MR`99, wersja Comfort, rok produkcji 2003. W wyposażeniu standardowym wymienione jest wiele elementów wyposażenia, ale dostrzegam kilka braków. Np. wyszczególnione są pozycje: Antena radiowa, Głośniki 4 szt., Przygotowanie do montażu radia, ale nie ma już nic o fabrycznym radiu CD. Podobnie wyszczególniono pozycję "System dystrybucji siły hamowania elektroniczny EBD", ale nie ma już ani słowa o standardowym ABS. Tych rzeczy nie ma też uwzględnionych w wyposażeniu dodatkowym.
Wersja Comfort nie ma też kilku dodatków, które moja Carisma posiada. Są to m. in. klamki drzwi oraz lusterka w kolorze lakieru (gdzie takich wersji i w tym kolorze lakieru było dużo mniej) i dodatkowe niby-sportowe progi w drzwiach. Czy może wiecie, jaka wersja Carismy miała takie wyposażenie? To jakiś wariant wersji Comfort, czy jakiś inny? Było chyba coś takiego jak Comfort Plus, ale nie jestem pewien czy chodzi o to i nie mogę nigdzie znaleźć rozpiski standardowego wyposażenia każdej wersji.
W samochodzie mam też zamontowane na stałe radio CB (w miejscu pod normalnym radiem, w tym otwieranym schowku) oraz antenę CB umieszczoną zamiast anteny radiowej. Antena radiowa jest wewnętrzna, pod przednią szybą. Czy w związku z tym mogę domagać się doliczenia tego wyposażenia?
Czy macie może jakieś inne pomysły na sposoby zwiększenia kosztu samochodu sprzed zdarzenia? Jeśli ma ktoś jakieś dane (np. informacje o tym przebiegu albo wersjach wyposażenia), na których mógłbym się oprzeć odwołując się od ich decyzji, byłbym wdzięczny za ich podesłanie. Jeśli dobrze rozumiem, jeśli uda mi się udowodnić większą wartość samochodu z chwili przed zdarzeniem, która będzie większa od zadeklarowanej przez nich naprawy, powinni wypłacić mi kwotę naprawy, którą sami wyliczyli. Będzie to ponad 2 500 PLN więcej, więc jest o co walczyć. |
|
|
|
 |
tadek55
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 17-04-2015, 23:22
|
|
|
Jednego nie rozumie,gosc otarł sie o drzwi i naprawa tych drzwi ma kosztowac 9 068 zł.? |
_________________ Mistrz w konkursie Toczenia Opony od L-200 Wilkasy 2010
Drużynowy mistrz turnieju Trambambuła Wawrzkowizna 2011
Mistrz w konkursie Toczenia Opony od L-200
Pogorzelica 2015 |
|
|
|
 |
zico81
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI DOHC
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 101 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 18-04-2015, 06:11
|
|
|
Ja też mam wersje Comfort i mam wszystko w kolorze rocznik 2003. Nigdzie nie słyszałem że jest jeszcze jakaś wersja +. |
_________________ 03262/KMM |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-04-2015, 10:01
|
|
|
Policzyli części po cenach z ASO. Drzwi, klamka, mechanizm zamka i błotnik są do wymiany. Przykładowo koszt drzwi to coś koło 2 500 PLN. Do tego lakier i robocizna i tyle wyszło.
Co do wersji Comfort, to popatrz np. na Allegro, większość egzemplarzy tego wariantu, jakie są obecnie sprzedawane, mają czarne klamki i lusterka. Przykładowo tutaj jest akurat wizualnie taka jak moja, niby też podane że Comfort, ale ma już klamki i lusterka w kolorze lakieru. Nie pamiętam dokładnie, ale coś mi się kojarzy, że był podwariant Comfort Plus lub Comfort Sport, który charakteryzował się dodatkowo tymi listwami progowymi i miał szare wykończenie deski rozdzielczej. Nigdzie nie mogę tylko znaleźć na to "papieru". |
|
|
|
 |
zico81
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI DOHC
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 101 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 18-04-2015, 13:56
|
|
|
mi sie wydaje ze wlasnie ostatnie wypusty mialy wszystko w kolorze czylo 2003-2004. |
_________________ 03262/KMM |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-04-2015, 17:11
|
|
|
No właśnie patrzyłem po allegro i z tego co widać po zdjęciach, to nie było to regułą. Zdarzały się wersje z 2003-2004 roku, które miały czarne lusterka i klamki, bywały też wersje z tylko lusterkami w lakierze ale już czarnymi klamkami. No chyba że to są składańce powypadkowe, bo tak też może być |
|
|
|
 |
|
|