Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony całoroczne? AT do mojej Eli - Pilne
Autor Wiadomość
orzel720 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 '09 Double Cab Invite
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-06-2015, 14:35   Opony całoroczne? AT do mojej Eli - Pilne

Ludzie :)
Autko z 2009 seria KB4 2.5DID 136KM Invite
Mam standardowe 205/80/r16 Bridgestone Dueller na ori stalówkach i chcę kupić kpl opon jakichś dobrych aby na te felgi spasowały i: jakie maja byc rozmiary opon?
Z racji zawodu (geofizyk) większość ~90% jade normalnymi drogami i dopiero jak dojadę do celu to wjeżdżam (i to czasem) w teren (pola orne (czasem błotniste), lasy, łąki itp).
Nie chcę aby opony ocierały o nadkola lub zawieszenie lub uniemożliwiały skręcanie.
Proszę o konkretne, sprawdzone przez Was propozycje.
Czy mam kupić całoroczne (i jakie modele) a może jednak letnie i zimowe?
Z mojej strony chciałbym raczej nie bawić się w zmianę opon co 1/2 roku...

Bardzo dziękuję za pomoc
Jurek

lordgross 
Forumowicz

Auto: Outlander I gen
Wysłany: 25-06-2015, 08:44   

Każdy potwierdzi, że dobra zimówka na asfalcie w zimie zawsze będzie robić lepiej niż opona wielosezonowa, nawet typu All-Terrain. Z drugiej strony znam 3 czy nawet 4 osoby, które posiadają auta 4x4 i jeżdżą z powodzeniem na wielosezonowych ATkach w zimie i jest zupełnie OK (BF Goodrich A/T; Cooper Discoverer AT3).

Od siebie mogę śmiało polecić Yokohama Geolandar A/T-S. Ja użytkuję auta bardzo podobnie, na drodze nie hałasują nadmiernie, a jakieśtam właściwości terenowe posiadają - nie jest to opona MT, ale jeździłem już po piachu, błocie, wodzie, łące, itd. - daje radę.

Rozmiar - ja raczej kupiłbym taki sam jak fabryczny, albo poszukałbym na tym czy innym forum jakie wchodzą największe do L200 - tu nie pomogę.

pozdr.

orzel720 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 '09 Double Cab Invite
Wysłany: 25-06-2015, 09:48   

lordgross, Dzięki wielkie za odpowiedź.
lordgross napisał/a:
Rozmiar - ja raczej kupiłbym taki sam jak fabryczny,

Właśnie - a co jeśli chce trochę większą szerokość opon (pod kątem błotka w terenie)? Oczywiście można szukać w sieci itp ale szczerze powiem że nie mam głowy i czasu...

Może ktoś poda max. rozmiary jakie komus weszły na ori stalówki do nadkoli standardowych (bez żadnych poszerzeń)?

[ Dodano: 25-06-2015, 09:59 ]
lordgross, te masz na myśli? Yokohama Geolandar A/T-S G012 205/80 R16 104T ?

[ Dodano: 25-06-2015, 10:00 ]
aha pytanie: opona ta jest opisana jako letnia a jednocześnie M+S ??? Czy to błąd - jak to rozumieć??

n_bart 
Mitsumaniak

Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Wysłany: 25-06-2015, 19:08   

Ja mam opony niby MT czyli goodyear wrangler duratrack 31x10, 5x15 i też mają oznaczenie M+S. W dodatku mają śnieżynkę na szczycie góry co w oznaczeniu UE oznacza że są oponami zimowymi. Spisują się super. Są troszkę głośne, ale mi to nie przeszkadza bo i tak w kabinie słyszę głównie silnik :-)

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 29-06-2015, 10:53   

Bez dwóch zdań lepszą, bezpieczniejszą opcją jest zakup opon letnich + zimowych. Ale gdyby nie było popytu na opony całoroczne, to nikt by ich nie produkował. Jeżeli nie planujesz szarżować, jeździć w dalsze trasy to kupuj :)
Duży wybór opon w dobrych cenach (jest dużo posezonowych wyprzedaży), mają na motointegrator.pl
Tam mają fajną opcję odbioru w warsztacie partnerskim z możliwością założenia. Ale samo założenie to usługa dodatkowo płatna.

lordgross 
Forumowicz

Auto: Outlander I gen
Wysłany: 29-06-2015, 11:33   

1. Szersza opona w błocie to nie zawsze lepsza opona - zależy od typu błota i tego jak głęboko jest miękko, a jak głęboko jest twardo. O co mi chodzi - nie zawsze szeroka opona gwarantuje sukces :)

2. Odnośnie max rozmiaru nie pomogę, nie mam L200 nie mam jak sprawdzić / zmierzyć.

3. Mam na myśli dokładnie tą oponę którą wymieniłeś. Ona jest niby na śnieg z racji bieżnika, ale nie z racji mieszanki gumy, ma oznaczenie Mash+Snow, ale nie ma europejskiego oznaczenia zimówki (śnieżynka+góry), ja osobiście jeździłem po śniegu na tych oponach, kolega użytkuje również zimą w Nissanie Navara - bez przeszkód. Ale nadmieniam to co już kolega napisał - dobra zimówka na asfalcie będzie zawsze lepsza od AT-ka, kwestia wyboru i zasobności portfela.

http://www.yokohama-onlin...roduktu/items/2

4. Wrangler DuraTrac to opona typu AT, nie MT; ale w terenie radzi sobie bardzo dobrze (widziałem na własne oczy na Jeepie kolegi) w warunkach...no dość ciężkich :) gdybym miał kupować nowe opony dla siebie to bardzo poważnie bym je rozważył, bo naprawdę dają radę, niestety nie robią rozmiarów do takich pitu pitu wozów jak mój :)

https://www.goodyear.com/...angler-duratrac

n_bart 
Mitsumaniak

Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Wysłany: 29-06-2015, 16:09   

Jak ja kupowałem opony (duratracki) w zeszłym roku to byly sprzedawane jako MT. Teraz uważam że są to opony coś pomiędzy AT a MT, ale wydaje mi się że jednak bliżej im do MT.

bodo.83 
Forumowicz

Auto: l200
Wysłany: 01-07-2015, 15:29   

witam ja mam zalozone bf at 265 70 17 i sa ok,mam pytanie czy ktos prubowal z was zalozyc felgi 15,ewentualnie co trzeba przerabiac

Odpowiedz do tematu