Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:57
Falują obroty po zapaleniu gdy ruszam kierownicą na zimnym
Autor Wiadomość
Paput 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 16V 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2015, 21:59   Falują obroty po zapaleniu gdy ruszam kierownicą na zimnym

Jak w temacie. Silnik 2.0 NA w O1. Gdy jest zimny i gdy go odpalę ładnie wchodzi na ssanie i mogę ruszać gaz i nic się nie dzieje złego natomiast gdy ruszę kierownicą obroty podnoszą się do 1.5 tys a potem spadają i znowu się podnoszą, Gdy się rozgrzeje a nie ruszam kierownicą jest ok. Mieliście z czymś takim do czynienia?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 19-08-2015, 13:18   

Jak ruszasz kierownica to wzrasta obciążenie pompy wspomagania. Pompa ma taki czujnik ciśnieniowy który steruje ECU w celu podniesienia obrotów. Odepnij kabelek od pompy i sprawdź obroty bez tego dodatkowego sterowania.

Paput 
Forumowicz

Wysłany: 19-08-2015, 22:02   

elektryk napisał/a:
Jak ruszasz kierownica to wzrasta obciążenie pompy wspomagania. Pompa ma taki czujnik ciśnieniowy który steruje ECU w celu podniesienia obrotów. Odepnij kabelek od pompy i sprawdź obroty bez tego dodatkowego sterowania.

kiedyś własnie czytałem o tym, ty też tak masz kolego taki objaw?

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 21-08-2015, 09:38   

Przy totalnie zimnym silniku nie ma różnicy bo obroty jałowe są ok 1500. U mnie zarówno przy lekko nagrzanym jak i gorącym obroty jałowe skaczą o jakieś 100 w momencie jak kręcę kierownicą na postoju.

Paput 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2015, 19:51   

elektryk napisał/a:
Przy totalnie zimnym silniku nie ma różnicy bo obroty jałowe są ok 1500. U mnie zarówno przy lekko nagrzanym jak i gorącym obroty jałowe skaczą o jakieś 100 w momencie jak kręcę kierownicą na postoju.

odpiąłem ten kabelek było jeden dzień ok a teraz jak zapale mam nagle 2 tys obr i schodzi na 1,5 tys jak nie ruszam i rozgrzeje sie trochę to jest ok ale jak zaczne jechac to faluja 1,5-2,0 tys obr. Jak sie trochę rozgrzeje to wszystko się uspokaja. NIe wiem o co biega. Może przczyścić przpustnicę? Może czujnik temp cieczy chłodzącej nawala trochę. Sam już nie wiem. Chyba że krokowy w przepustnicy tak wariuje... :twisted:

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2015, 10:30   

Paput napisał/a:
teraz jak zapale mam nagle 2 tys obr i schodzi na 1,5 tys jak nie ruszam i rozgrzeje sie trochę to jest ok ale
U mnie jest tak samo.
Paput napisał/a:
jak zaczne jechac to faluja 1,5-2,0 tys obr.
Ale jak jedziesz to chyba operując nogą zmieniasz obroty. Po puszczeniu gazu silnik też nie zmniejsza obrotów momentalnie.

Paput 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2015, 20:56   

elektryk napisał/a:
Ale jak jedziesz to chyba operując nogą zmieniasz obroty. Po puszczeniu gazu silnik też nie zmniejsza obrotów momentalnie.
no własnie potrafią nawet trochę wzrosnąc podczas gdy wciśnę sprzęgło nawet jak juz jest rozgrzany
Toyota Rav 4 D4D - nie ma
Outlander I 2.0 16V - jest

Odpowiedz do tematu