Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:57 |
O1- kody kolorow |
Autor |
Wiadomość |
heer75
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 244 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 25-09-2015, 11:49 O1- kody kolorow
|
|
|
poniewaz mialem niedawno mala stluczke i zmuszony bylem wymienic tylni zderzak- zaszla potrzeba znalezienia kolorow.. mam auto srebrno szare. O ile ze srebrnym nie bylo najmniejszego problemu w kontekscie kod mitsu a farba w mieszalni tak z szarym juz byla tragedia:)
Srebrny wg tabliczki znamionowej to:
A31 = Cool Silver Metallic Clearcoat
i tak jest, 100% zgodnosci.
Szary wg kodow palety mitsu to:
A02 = Thunder Gray Metallic Clearcoat
i chocby z tym ten kod sie pokrywa i taka tez mam dolna czesc zderzaka i progi:
http://www.paintscratch.c...arcoat-A02.html
Ale w mieszalniach farb juz nie.
Po wpisaniu w system - pokazuje zupelnie inny odcien, tak samo fiszki z probnikami. Zupelnie inne. Szukalem w 3ch mieszalniach i wszedzie byl ten sam problem.
Jaki ogolny blad w bazie danych?
Finalnie zostal wyciety kawalek starego zderzaka i lakier dobrany metoda prob..
Spotkal sie ktos z Was z takim problemem? |
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 25-09-2015, 12:56
|
|
|
Mogę przypuszczać że u mnie też był kiedyś taki problem, bo poprzedni właściciel po stłuczce zamówił malowanie zderzaków i progów pod kolor lakieru. |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 25-09-2015, 16:26
|
|
|
Mieszalnie z próbnikami Mitsu nie mają tego kodu lakieru. Pozostaje dobranie ręczne. Jeszcze chciałbym zauważyć, że prawdopodobnie kolor tych zderzaków i nakładek progowych jest taki sam jak kolor napisu na tylnej klapie "OUTLANDER 4WD".
Dużo lakierników właśnie żeby nie męczyć się z oddzielaniem lakierów na zderzakach to maluje w kolor auta. A zderzaki w kolorze nadwozia były tylko w wersji TURBO no i jak to niektórzy twierdzą w nielimitowanych wersjach DAKAR. Zauważyłem, że dużo osób kupuje naklejkę z napisem "DAKAR" za 5zł na Allegro i malują w kolor nadwozia:P |
|
|
|
 |
heer75
Forumowicz

|
Wysłany: 25-09-2015, 20:09
|
|
|
no.. "moj lakiernik" doszedl w koncu, ze jest to kolor z jakiegos fiata.. ktory w palecie fiata jest konkretnie oznaczony i onumerowany:).
To info z mieszalni, ktora uporala sie z ta zagadka.
Ale na wlasne oczy widzialem 2 bazy danych i fiszki, ktore byly zupelnie inne niz zadany nr/nazwa koloru. Koles przymierzal do uszkodzonego zderzaka bodaj 5 fiszek i sam drapal sie w glowe.. |
|
 |
Cino666
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I 2.0
|
Wysłany: 30-09-2015, 14:48
|
|
|
A masz może numer tego koloru, który dobrała mieszalnia? Potrzebuję zrobić pare zaprawek na zderzaku i przydałby mi się wielce taki gotowiec |
|
|
|
 |
heer75
Forumowicz

|
Wysłany: 05-10-2015, 10:18
|
|
|
nie mam ale zapytam ich. Jak chcesz niedrogiego lakiernika (z wroclawia) to moge Ci polecic gosci. Powiedzmy, ze zrobili robote 9/10 (jestem czepliwy).
Sam szukalem w paru miejscach- ceny byly skrajnie rozne.. ale tego polecil mi kumpel, ktoremu Focusa robili kiedys. Byl zadowolony. Nie maja komory za milion etc.. ale o jakosci roboty swiadczy czystosc lakiernika a nie to czy jest komora czy nie.
[ Dodano: 05-10-2015, 10:44 ]
ok- KOLOR - juz wiem.. i nie wiem.. lakiernik nie dostal kodu, dzwonilem z pytaniem. Farbe bral z mieszalni na ul. Kruszwickiej z Wroclawia, jak podjedziesz tam z autem i napomnkiesz o sprawie to goscie skojarza- byl ponoc duzy problem z tym kolorem. Lakiernik powiedzial tylko, ze ten szary wystepuje jako "pelny" kolor w palecie Fiata.. |
|
 |
|