Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pokrętło ogrzewania
Autor Wiadomość
remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2015, 19:37   Pokrętło ogrzewania

Prawdopodobnie stanę się posiadaczem Lancera z 2003 lub 2004 roku. Problem jest taki, że pokrętło od ogrzewania nie działa. Wygląda to tak, że jest ustawione w połowie, można je przesunąć i w lewo i w prawo, jednak po puszczeniu znowu wraca samo na środek. Przy przekręcaniu z początku oporu nie ma, ale przy krańcowych wychyleniach się "gumowato" zwiększa. Jakieś pomysły?

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 08-10-2015, 20:29   

oczywiście - zagięte cięgło od regulacji temperatury.

instrukcja wymiany

na filmiku jest akurat wymiana cięgła oraz zębatek na (podobno lepsze) przeprojektowane.

Ciegło nowe w ASO chyba 57 zł albo wymontować i spróbować wyprostować stare (problem może powrócić)

mrcng 
Forumowicz

Auto: Lancer CSW 1.6
Wysłany: 08-10-2015, 21:04   

Może jak nie masz wygiętej tej linki to spróbować możesz psikać olejem silikonowym. Może to pomoże.

remi 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2015, 22:12   

jeszcze nie wiem, bo dopiero lancera dzisiaj oglądałem, pewnie go wezmę. Ktoś wie jak ściągnąć ten panel z pokrętłami?...carismę mam obcykaną, teraz przyszła pora na lancera.

b4rt3k91 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W + LPG
Wysłany: 09-10-2015, 07:14   

remi napisał/a:
Ktoś wie jak ściągnąć ten panel z pokrętłami?

O ile dobrze pamiętam, to musisz ściągnąć wszystkie 3 pokrętła (wysunąć do siebie, regulacja temperatury, siły i kierunku nawiewu). Pod spodem masz 2 śrubki, które będą trzymać całą ramkę. Podejrzewam, że raczej będziesz musiał wyciągnąć cały panel z radiem, jest on na takich klipsach zatrzaskowych (uważaj przy ściąganiu, mnie się udało zgubić jeden z nich). Jak już to wyciągniesz to dalej sam będziesz widział co i jak :)

remi 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2015, 08:43   

Dzięki...jak będę miał auto pod domem to posprawdzam i jak coś to podziękuję :-)

[ Dodano: 10-10-2015, 17:37 ]
Podziękowania poszły!! Dzięki za filmik. Chwilowo jestem w stanie włączyć sobie ogrzewanie przesuwająć ręką tą dzwignie nad pedałami. Jak jest zbyt ciepło to pokrętłem mogę sobie zmniejszyć grzanie...ale żeby ponownie włączyć to znowu muszę "nurkować" jednak zima mi niestraszna.
Tak poza tym, to witam w nowym dziale...Lancer wczoraj zakupiony.

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 10-10-2015, 18:03   

no to gratulacje :) oby śmigał bezawaryjnie wiele lat !

b4rt3k91 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W + LPG
Wysłany: 10-10-2015, 22:00   

gratuluję :) te pogięte cięgna jest szansa, że uda się wyprostować - ja tak robiłem w corsie, udało się i działa chyba do dziś (znajomy ją kupił, ale nic nie wspominał na ten temat ;) )

PeH 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
Wysłany: 14-07-2016, 15:11   

Cześć :)

Odgrzewam temat, bo przypadłość zagiętego cięgna dopadła i mnie i chyba znalazłem proste, bezkosztowe rozwiązanie ;)

Obserwując jak się gnie to cięgno doszedłem do wniosku że trzeba po prostu poprawić jego sztywność... Kombinowąłem z jakimiś obejmami, blaszkami usztywniającymi, ale niewiele to pomagało.

W pewnym momencie spróbowałem po prostu przekręcić całe cięgno - od strony mocowania do gałki - o 180 stopni i zamocowałem w kołku tego plastiku za gałką jak oryginalnie ;)

Skręcenie wystarczyło żeby usztywnić cięgno które już działa jak kiedyś... znaczy trochę ciężko ;) ale sprawnie w całym zakresie regulacji.

Nie wiem jak trwała to naprawa ale na pewno szybka, więc zostawiam info dla potomności :) może komuś sie przyda :)

Tomek_Lancer 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2003 kombi
Wysłany: 14-09-2017, 22:22   

hej, u mnie myk z przekręceniem linki pomógł tylko na parę dni, kupno nowej linki pomogło na kolejne kilka więc właściwie jestem jakiś 5 dych w plecy.

Pytanie do was: czy ten nowy mechanizm sterowania pokazany na filmiku z youtube powyżej rzeczywiście lepiej działa i to jest metoda i linka już nie będzie się łamać ? Ktoś to kupował, wymieniał? wie ile kosztowało?

Będę mega wdzięczny za każdą podpowiedź.

P.s. Mój mechanik niby na to patrzył i twierdzi że problem prawdopodobnie jest w nagrzewnicy i olał temat, bo stwierdził że to niezapłacona robota, ja natomiast jak zdjąłem poprzednio ten mechanizm z wierchu to widziałem że kółko które wchodzi do nagrzewnicy obraca się całkiem spoko - ale też robiłem to na szybko więc zwątpiłem już. Pytanie czy może być to sam ten moduł nagrzewnicy ( ten wielki kloc ) czy raczej skupić się na mechanizmie z zewnątrz ? Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

link do filmiku co był powyżej: https://www.youtube.com/watch?v=vcG20LmRZFU

PeH 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2017, 22:43   

było poruszane kilka dni temu
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=102793
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=87086

wymieniałem - działa...

Tomek_Lancer 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2003 kombi
Wysłany: 17-09-2017, 23:48   

Pehu dzieki za linki, czytalem juz to wczesniej ale pytanie m0je było czy ktoś doszedl do tego źe problemem byl cały moduł nagrzewnicy. Z wczesniejszych postós wynika ze nie wiec nadzieja w nowych zebatkach;)

PeH 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-09-2017, 01:39   

u mnie działa mniej więcej od początku tego roku - nowa linka + nowy model zębatek - więc chyba nie jest źle... nawet jak się zepsuje po roku to taki wydatek raz na rok nie jest jakąś tragedią ;)

szydera 
Nowy Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 26-10-2017, 08:03   

PeH,

Ahoj, rozumiem, że użyłeś zębatki 7801A110?
http://allegro.pl/dzwigie...ars_rule_id=201

a jakiej linki użyłeś? na allegro widzę MR513273 i MR513272
http://allegro.pl/ciegno-...6962034977.html
http://allegro.pl/ciegno-...6989368978.html

Na amazonie znalazłem za to zestaw naprawczy ale tam jest linka MR979515.
https://www.amazon.com/CO...3/dp/B00RCDRW2M

Z góry dzięki za pomoc :)

PeH 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2017, 09:29   

Cześć :)

Tak, używam dokładnie tej zębatki.

Co do cięgna to MR513273 jest od temperatury (zimno-ciepło). To drugie od kierunku nawiewu chyba, ale z tym akurat problemów nie miałem.

Nr kat z amazona dotyczy zdaje sie evo, ale z tego co widzę jest to chyba to samo, co w cywilnym lancerze.

W każdym razie ten sprzedający na Allegro jest w porządku. Od niego kupowałem i pasuje wszystko idealnie.

Montaż to 15 min roboty. :)

Odpowiedz do tematu