Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Turkotanie z przodu oraz podpora wału L200 '09 136KM
Autor Wiadomość
orzel720 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 '09 Double Cab Invite
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-11-2015, 10:44   Turkotanie z przodu oraz podpora wału L200 '09 136KM

Cześć Wszystkim!

Jest tak:
1. Podczas jazdy "turkota" mi z przodu. Turkotanie zmienia częstość ze zmianą prędkości eLki (NIE obrotów silnika). Jak auto zwalnia do 0 to turkotanie także aż do 0.
Zmienione wczoraj tarcze i klocki (Bosch) i dalej turkota...
Turkotanie ma miejsce przy zwykłym 4x2 więc przednie półosie nie są napędzane...

2. Mam tez problem z wymianą podporą wału taką:
http://archiwum.allegro.p...3203180232.html

Otóż:
Chciałem ją wczoraj wymienić w serwisie rodzinnym osobówek i: odkręcono tylny krzyżak od strony tylnego mostu i następnie mechanik chciał odkręcić nakrętkę (która jest przy podporze wału ) namęczył się ale za nic nie udało się odkręcić....
Jak ją odkręcić /usunąć aby założyć podporę? Czy jak ją zetnie to czy da się kupić nową? Co jeszcze przy okazji trzeba wymienić?
A może jest inny sposób na wymianę podpory - pomocy...

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 09-11-2015, 08:47   

Nie załącza do końca przedniego mostu.

orzel720 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-11-2015, 19:02   

zbyszekm2, na 100%??? bo dzieje się to bez 4x4 czyli tylko tylna oś napędzana wałem...
Jest jakiś sposób aby się na 100% upewnić np przełączać dzwignią 4x4 w czasie jazdy..
podpora wału która opisałem nie ma na to wpływu chyba... BTW jakie są ew zagrożenia jesli nie wymienię tej podpory? (guma w niej jest poękana i od góry "odwarstwiona/odłączona" od metalowej obejmy...)

Możesz lu b mozecie coś napisać nt wymiany podpory i tej nakrętki - jak w 1 poście?

zbyszekm2 - masz PW

[ Dodano: 10-01-2016, 16:31 ]
zbyszekm2 napisał/a:
Nie załącza do końca przedniego mostu.
Hej!
Otrzymałem od Was podporę pod wał. Czy oprócz tej podpory jak już auto bedzie na warsztacie to czy mozesz napisać gdzie zobaczyć w świetle tych objawów?
Jak pisałem: "dzieje się to bez 4x4 czyli tylko tylna oś napędzana wałem..." - jak to się ma do Twojego stwierdzenia "Nie załącza do końca przedniego mostu."????

A czy terminowość wymian olejów np. w tylnym moście (auto ma ~140kkm) może w efekcie dawać takie efekty turkotania?

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 10-01-2016, 17:09   

Masz nie do końca rozpiętą przednią półoś siłownikiem na moście. Gdzieś ci ucieka podciśnienie, albo na przewodach albo na elektrozaworach sterujących siłownikiem przedniego mostu.

orzel720 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-01-2016, 17:17   

Heilsberg, ok. Jak podjade na wymiane i tak zuźytej podpory to zlece sprawdzenie twojej sugestii.. dziękuję!
P.S. Ale gdyby to nie to to cos jeszcze przychodzi Ci do glowy? (przeguby i łożyska z przodu sprawdzone...)

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 10-01-2016, 20:34   

To na pewno to. Przestaw wajchę na 4H i zobaczysz, że ucichnie.

orzel720 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-01-2016, 21:09   

Heilsberg, OK jak tylko wezmę auto w swoje ręce (stoi w firmie) to sprawdzę. Dziex!

Odpowiedz do tematu