Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Jaki olej (płyn) do wspomagania kierownicy.
Autor Wiadomość
Witek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2008, 11:59   [MSS ALL] Jaki olej (płyn) do wspomagania kierownicy.

Witam!
Nabyłem Space Star niedawno, a wcześniej nie miałem auta ze wspomaganiem kierownicy. Mam pytanie jaki ojej dolać do zbiorniczka bo na podziałce mam mniej niż "mini". Przeszukałem wszystkie posty i nic na forum nie znalazłem. Z góry dziękuje :o

EDIT by MOD.
Ilość płynu potrzebna do zalania układu wspomagania.

MadReapeR napisał/a:
Jakby ktoś kiedyś szukał też tej informacji to tak jak pisał bestja83 - weszło 0,8 L.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 18-09-2015, 10:58, w całości zmieniany 4 razy  

rynio_di
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2008, 12:15   

A może wiesz jaki jest kolor twojego? Czerwony czy zielony? Ja bym wymienił na ATF-a i problem z głowy.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 03-08-2008, 12:40   

Na zakrętce zbiornika powineneś mieć napisane ATF a w instrukcji resztę ale zapewne tak jak w Carismie chodzi o ATF Dextron II

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-08-2008, 15:26   

saphire napisał/a:
chodzi o ATF Dextron II

Dexron II - nie Dextron II

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 03-08-2008, 18:53   

Z tego co czytałem w serwisówce to i Dexron II i Dexron III są dopuszczalne.

Misiek79 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Wysłany: 26-02-2010, 01:43   

Potwierdzam co napisal csn80. Ja bym lal Dextron II. Moze jak jest juz malo tego plynu to lepiej go wymienic na nowy (tylko nalezy pamietac o odpowietrzeniu ukladu hamulcowego).

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 22-01-2013, 20:06   

Misiek79 napisał/a:
Potwierdzam co napisal csn80. Ja bym lal Dextron II. Moze jak jest juz malo tego plynu to lepiej go wymienic na nowy (tylko nalezy pamietac o odpowietrzeniu ukladu hamulcowego).

Odświeżę trochę temat. Też dziś wykryłem poziom poniżej minimum w zbiorniczku. Niestety jakiś rok temu jak sprawdzałem źle to zrobiłem gdyż odkręciłem wieczko spojrzałem na miarkę która była zamoczona do max i tylko zerknąłem okiem do zbiorniczka gdzie widziałem lustro płynu. Dziś to samo ale wytarłem miarkę i już po zakręceniu nawet nie było poziomu min. Nadal jakiś płyn tam widzę okiem ale zdecydowanie na dnie.

Do tego skłoniło mnie lekkie wycie spod kolumny kierowniczej od jakiegoś czasu po uruchomieniu samochodu które po jakimś czasie ustaje albo już go nie słyszę. Co ciekawe naciśnięcie kilka razy mocno hamulca (podniesienie ciśnienia w układzie) wyłącza to "wycie" które za 2-3 wraca znowu.

Zastanawia mnie tak jak w cytacie jaki ma związek odpowietrzenie układu hamulcowego z układem wspomagania. Załóżmy że jutro uzupełnie ten płyn wspomagania - coś muszę robić jeszcze z hamulcami ???

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 22-01-2013, 20:30   

Zbiorniczek płynu hamulcowego i płynu od wspomagania to 2 odrębne rzeczy. Ty masz raczej problem z niskim poziomem płynu wspomagania lub kończącą się pompą, ale po kolei..........
Pokręć kierownicą szybko w prawo w lewo w prawo w lewo i powiedz czy wyje. (Robisz to na postoju na włączonym silniku) Jeśli tak, to dolej płynu do układu wspomagania, jeśli nie wiesz jaki masz, dolej tzw uniwersalny mieszalny ze wszystkimi. Bezpiecznie będzie wlać np STP power stering,(mieszalny ze wszystkimi kupisz na każdej stacji benzynowej) ja takiego kiedyś użyłem gdyż tej firmy używam akurat specyfiku do czyszczenia wtryskiwaczy i działał jeżdziłem aż sprzedałem auto. Być może są inne mieszalne ale nie wiem nie uzywałem. Jeżeli po wlaniu będzie nadal dalej wyć to pompa wspomagania jest na wykończeniu. Mówi się że jeżdzij póki nie padnie ale może byc tak że akurat Ci padnie podczas pokonywania zakrętu i nagle zostaniesz bez wspomagania-nie polecam czekać. Można tez sprawdzic czy nie pływają czastęczki resztki pompy opiłki metalu. Ale to musisz miec taki dlugopisik teleskopowy z magnesem na końcu i zanurzyć w zbiorniczku. Wg mnie na pierwszy rzut oka wystarczy dolać płynu i problem ustąpi, mi raz wyło gdy płyn spadł poniżej minimum.

Ps sprawdz poziom płynu hamulcowego jeśli nie wiesz jaki jest wlany śmiało możesz wlać DOT-4. byle nie DOT-3

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-01-2013, 10:40   

Lukaso, jeżeli mowa o płynie od wspomagania to sprawdza się jego poziom na włączonym silniku i biegu jałowym :wink: .
Hamulcowego może troszkę ubywać w miarę ścierania się klocków, szybki spadek ilość świadczy o jakimś wycieku :? .

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 23-01-2013, 11:50   

Bizi78 napisał/a:
Lukaso, jeżeli mowa o płynie od wspomagania to sprawdza się jego poziom na włączonym silniku i biegu jałowym :wink:

Dopiero po pracy sprawdzę. Gdzieś wyczytałem że różnica między na postoju [tak wczoraj patrzałem] a na jałowym to 5 mm w górę zatem i tak pewnie jest za mało. Aczkolwiek wczoraj pierwsze wyciągnięcie miarki pokazywało ślad oleju na max, po wytarciu i zakręceniu bez uruchomienia silnika już zero śladu na miarce.

pawlow83 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star ' 01
Wysłany: 22-06-2014, 12:37   Płyn do wspomagania kierownicy

Witam.Kilka miesięcy temu zakupilem MSS 1.3 '01.Sprawdzajac ostatnio poziom płynow w aucie stwierdziłem niski poziom płynu wspomagania.Poradzcie jesli możecie jaki płyn byłby najbardziej zalecany.Pozdrawiam

Edit by MOD.
Proszę używać szukajki.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 22-06-2014, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2014, 13:24   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26471
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64018
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61900
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61447
Tak jak powyzej pisza, instrukcja zaleca płyn klasy Dexron II, sprawdź jeszcze czy na kapselku od zbiorniczka wyrównawczego nie pisze specyfikacji.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

pawlow83 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star ' 01
Wysłany: 01-07-2014, 11:04   [MSS 1.3]Płyn do wspomagania i jego uzupełnienie

Witam.Posiadam MSS 1.3 2001,zauwazyłem ostatnio że kierownica zaczyna nieco skrzypieć,zajrrzałem pod maske a tam zaczyna brakowac płynu do wspomagania.W zbiorniku znajduje sie jakiś zołty,chciałbym zapytac czy moge dolac inny płyn,czy ma to byc ten sam (nazwy nie znam).Czy w ogole mozna mieszac płyny?Prosze o odpowiedz

kupszczelisty 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS DID 75kW
Wysłany: 01-07-2014, 13:45   

Przyłączę się do pytania. Mam krajowego MSS DID. Chcę wymienić płyn wspomagania. W instrukcji jest napisane Dextron III lub Dextron II. Sprawdziłem kolor na chusteczce i jest coś między czerwonym a żółtym, bardzo wyblakły. Wspomagania chodzi ciężko dlatego chcę wymienić płyn. Nic nie wyje i nie ma wycieków.

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Wysłany: 01-07-2014, 15:58   

Jeżdżę na polskim OLEJ ORLEN HIPOL ATF II D który spełnia normy Dextrona II i nie narzekam :)
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

Odpowiedz do tematu