Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Prośba o wycenę naprawy
Autor Wiadomość
guner 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2015, 20:04   [Cari 1.6] Prośba o wycenę naprawy

Hej.
W mojej Cari przyszła pora na zrobienie zawieszenia. Dostałem wycenę z warsztatu i trochę się tym przeraziłem ale może tak ma być.
Dokładnie wygląda to tak:
1.tuleje wahacza poprzecznego 2x49 zł,
2.Łączniki tył 2x46zł,
3.Tuleje wahacza wzdłużnego 2x57zł,
4.Łączniki przód 2x64zł
Części łącznie 432 zł
Robota wraz ze zbieżnością przodu i kątami z tyłu 640 zł ale gdyby mieli problem z ustawieniem kątów na tyle i będą musieli coś ciąć i dorabiać ok 200 zl więcej.
Zatem łącznie 1072 zł (wersja optymistyczna) plus 200 zł (wersja pesymistyczna ale pewnie realna).
Niech ktoś na to spojrzy i powie mi czy to uczciwa cena i jest tam aż tyle roboty. Dodam że pierwszy raz pojechałem do tego warsztatu i nie znam go ale to normalny warsztat a nie Zdzisiek w stodole.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 15-11-2015, 20:16   

Co do cen części nie będę wnikał - sam możesz sprawdzić na hurtowniach i sklepach internetowych.
Ja co najwyżej odwiedziłbym stację kontroli pojazdów, i sprawdził, co jest w zawieszeniu do roboty. Ot, taki przegląd, tylko bez kwitka i pieczątki...u mnie kosztuje 20-30 zł. A jak jest kumaty diagnosta, to sprawdzając auto na szarpaku dokładnie Ci powie, co jest do roboty/wymiany.
W Chorzowie za sprawdzenie geometrii i ustawienie zbieżności kół przednich (tył był OK) zapłaciłem 70 zł.
Wymiana łączników stabilizatora jest owszem, prosta, ale do wymiany tulei wahaczy trzeba je zdemontować, więc roboty trochę jest.
Zawsze możesz podjechać na inny warsztat, i spytać się o ceny.

guner 
Forumowicz

Wysłany: 15-11-2015, 20:37   

Jak chodzi elementy do wymiany to na początek pojechałem na ustawienie zbieżności gdzie indziej i oni mi powiedzieli co do wymiany.
Ceny części już sprawdziłem i może najtaniej nie jest ale akceptowalnie (byle włożyli to co mówią) .
Co do jazdy po warsztatach to na to też wpadłem ale napisanie tutaj też ma na celu oszacowanie kosztów bo może ktoś robił coś podobnego.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-11-2015, 20:50   

Cena za robocizne raczej przeciętna (zawsze może być taniej czy drożej, to zalezne od punktu do którego zapukasz), kwestia jakości wykonania, cięcia raczej nie unikniesz, jezeli mocno zapuszczone zawieszenie, ale to dorabianianie - ciekawe co mieli na mysli, bo przy niekorzystnych wiatrach może się okazać, że przewody hamulcowe będa wymagały wymiany i raczej watpie aby sie podjeli wymiany przewodów w cenie ~200zł bo to jest od groma roboty
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

guner 
Forumowicz

Wysłany: 15-11-2015, 21:10   

To ewentualne cięcie ma związek z czymś przy ustawianiu geometrii z tyłu. Tyle zapamiętałem.

Odpowiedz do tematu