Problem z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
andrzejk1987
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 130 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-01-2016, 22:30 Problem z elektryką
|
|
|
Witam jak grom z jasnego nieba sypią się awarie.
Raz w miesiącu rozładowuje się akumulator nawet ten nowy co mam od tygodnia.
Dziś podjechałem do roboty wyłączam zapłon a tu nawiewy zaczęły działać całą parą lekko żarzył się przycisk od obiegu powietrza a kluczyki w ręku ma ktoś jakieś pomysły
Jeszcze jedna rzecz mi sie rzuciła w oczy że jak zostawiałem włączone światła i wył, zapłon to gasły a teraz się palą trzeba skierować je w pozycję off.
Co mi przychodzi na myśl to tyle że albo masa gdzieś się uje...łą albo coś ze stacyjką |
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.0 DID
|
Wysłany: 13-01-2016, 09:40
|
|
|
Najlepiej zacząć od sprawdzenia alternatora.Miałem kiedyś podobne cuda ,co prawda w innym aucie ale winowajcą był właśnie alternator.Powodzenia. |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2016, 12:55
|
|
|
ok już znalazłem . Okazało sie że coś pstryka pod maską jak sie okazało sprzęgło klimatyzacji chciało ciągle chodzić wyciągnąłem najpierw bezpiecznik znajdujący sie pod maska w dużej skrzyneczce 10A później znalazłem przekaźnik od klimy w tej wąskiej skrzyneczce i zamieniłem go z tym co był od silnika i jest ok trzeba kupić nowy przekaźnik
https://www.google.pl/img...SC4MQMwgcKAAwAA |
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 13-01-2016, 18:41
|
|
|
Z tymi światłami to chyba tak jest że jak otworzysz drzwi i wyłączysz zapłon to światła zgasną a jak najpierw zgasisz zapłon a potem drzwi to światła nie zgasną. U mnie jak zostawię na światłach to same zgasną tylko nie pamiętam po ilu minutach i tak samo jak będą drzwi otwarte i światła w środku też same zgasną po jakimś czasie. |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2016, 20:14
|
|
|
jogi_23 napisał/a: | Z tymi światłami to chyba tak jest że jak otworzysz drzwi i wyłączysz zapłon to światła zgasną a jak najpierw zgasisz zapłon a potem drzwi to światła nie zgasną. U mnie jak zostawię na światłach to same zgasną tylko nie pamiętam po ilu minutach i tak samo jak będą drzwi otwarte i światła w środku też same zgasną po jakimś czasie |
Mało precyzyjny byłem w tym opisie chodziło mi o oświetlenie zewnętrzne światła mijania itp |
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 14-01-2016, 11:23
|
|
|
Ja tez pisalem o swiatlach mijania a potem o oswietleniu wewnetrznym. Swiatla mijania gasna po wylaczeniu zaplonu a potem otwarciu drzwi albo odwrotnie najpierw drzwi a potem zaplon. A jak zostawisz na swiatlach mijania to same zgasna tylko to kwestia ok 15min i tak samo oswietlenie wewnetrzne przy otworzonych drzwiach same zgasna po jakims czasie. Takie zabezpieczenie przed rozladowaniem akumulatora. |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2016, 15:30
|
|
|
Przekaźnik kupiony nowy tylko w serwisie jedyne 70 zł można było pewnie podjechać gdzieś do gościa który ma części do miśków to by coś znalazł ale grunt że dział |
|
 |
|