Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pajero Sport 3.0 2003 nie rozpina/sam zapina 4x4.
Autor Wiadomość
don de leon 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 Outlander 2.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2016, 22:03   Pajero Sport 3.0 2003 nie rozpina/sam zapina 4x4.

Witam

Przejechałem na 4x4 ze żwirówki na asfalt i nie miałem miejsca żeby się zatrzymać więc zawróciłem z zapiętym przodem. Po przełożeniu dźwigni na 2H i jeździe na asfalcie powyżej 60 km/h zaczęło rzęzić ze skrzynki rozdzielczej a gdy zwolniłem zapięło samo 4H. Zatrzymałem się sprawdziłem lewarek i jest on ok, ale po ruszeniu znów to samo, rzęzi i przy zatrzymywaniu sam zapina napęd.Podpowie ktoś czy rwać skrzynkę czy może puknąć w jakieś magiczne miejsce? Najgorzej, że na tego typu usterki to ja czasu nie mam.

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 01-04-2016, 10:31   

Kolego jak tam z tematem ? ogarnąłeś to ? mam to samo ... nie wiem gdzie szukać. Możliwe że to elektrozawory ale wymieniać na ślepo to trochę ryzyko.

don de leon 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 Outlander 2.4
Wysłany: 10-04-2016, 11:01   

U mnie raczej kwestia skrzynki rozdzielczej i tego, że na asfalcie musiałem nim ostro zakręcić z 4x4 i wyglądało na to, że później nie wypiął się do końca. Po paru kilometrach ustąpiło.

[ Dodano: 17-09-2017, 22:38 ]
Problem powrócił, choć pod inną postacią. Mianowicie pożyczyłem auto znajomemu i po zwrocie zauważyłem, że na 2H przedni most jest rozpięty natomiast skrzynia rozdzielcza wydaje taki sam odgłos jakby pracowała na 4H jest po prostu głośniejsza. Lewarek chodzi normalnie jest też w normalnej pozycji. Czy jest możliwość żeby w skrzyni przesuwka w jakiś sposób nie rozpięła zębatki, nigdy jeszcze nie rozbierałem skrzyni rozdzielczej i stąd moje pytanie. Kontrolki od napędów gasną i zapalają się prawidłowo. Wygląda to na kwestię mechaniczną w samej skrzyni.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 18-09-2017, 11:21   

możliwość taka jest zawsze. Jeśli wydaje Ci się że na 2h skrzynia rozdzielcza została na 4h to najprościej sprawdź tak. Odpal samochód, podnieś przednie koło i wejdź pod spód zobacz czy przedni wał luźno się obraca czy jest na sztywno. Oczywiście bieg na luzie, i załączone 2h. Jeśli będziesz miał na 2h a wał przedni nie będzie się obracał to znaczy że pozycja w reduktorze została na 4h. Na odpalonym samochodzie jest łatwiej ponieważ podciśnienia rozłączają przedni most na wyłączonym silniku natomiast siłownik jest w pozycji załączonej na przednim moście. To najprostszy sposób. Hałasować Ci może jednak jakieś łożysko w skrzyni rozdzielczej

Odpowiedz do tematu