|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Po wymianie ASB w Pajero Sport 3.0 dalej ten sam problem! |
Autor |
Wiadomość |
apache
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 V6 24V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-03-2016, 15:14 Po wymianie ASB w Pajero Sport 3.0 dalej ten sam problem!
|
|
|
Witam wszystkich!
Wczoraj wymieniłem ASB w moim Pajero Sport 3.0 2000r. Wcześniej skrzynia nagle weszła w stan awaryjny (szarpnęło na rondzie i wrzuciło chyba na 3 bieg) i tak już zostało, dodatkowo jeszcze szarpało przy wrzucaniu wstecznego. Byłem u mechanika i powiedział, że trzeba rozebrać, sprawdzić i jak mi zaczął wyliczać mówiąc, że nie daje gwarancji, że uda się ją zrobić, to doszedłem do wniosku, że lepiej będzie kupić drugą skrzynię. Po dwóch dniach walki wreszcie udało się ją zamontować. No i się okazało, że skrzynia wariuje tak samo jak ta zdemontowana!
Ma ktoś może pomysł co może być nie tak?
Może jest walnięty jakiś moduł sterujący skrzynią, a nie sama skrzynia? Można to jakoś sprawdzić? Bo chyba jest mało prawdopodobne, że druga skrzynia ma taką samą usterkę jak moja... Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co robić. Mam dwie skrzynie, a auto dalej niesprawne...
Pozdrawiam!
[ Dodano: 29-03-2016, 20:36 ]
Nikt nie wie co może być nie tak? Już się zastanawiam czy nie wymienić skrzyni na manuala... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 29-03-2016, 21:24
|
|
|
Skoro druga skrzynia daje te same objawy, to konieczne jest sprawdzenie sterownika.
Na początek zajrzyj do środka czy na płycie nie ma śladów wilgoci.
To wszystko oczywiście przy założeniu, że już wcześniej sprawdziłeś okablowanie. |
|
|
|
 |
apache
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2016, 10:04
|
|
|
Witam!
Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj byłem na komputerze i wyskakuje ten sam błąd: "33.2nd SOL.OPEN". Z tego co mi mechanik powiedział jest to błąd drugiego elektrozaworu, który jest otwarty. Co dziwne w starej skrzyni był ten sam błąd tylko z tą różnicą, że można go było skasować, natomiast w tej skrzyni już nie można. No i teraz pytanie czy nie wpisał się ten błąd na trwałe do sterownika skrzyni? Czy można jakoś zresetować ten sterownik, czy lepiej będzie jak poszukam drugiego?
Pozdrawiam!
[ Dodano: 30-03-2016, 10:46 ]
I jeszcze mam pytanie gdzie znajdę ten moduł od skrzyni biegów bo znalazłem coś pod kierownicą z lewej strony o numerze MR438586, ale wygląda to trochę inaczej niż na zdjęciach modułów innych modeli Pajero... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 30-03-2016, 17:31
|
|
|
apache napisał/a: | No i teraz pytanie czy nie wpisał się ten błąd na trwałe do sterownika skrzyni? |
...na trwałe? Nie ma takiej możliwości.
apache napisał/a: | (...) znalazłem coś pod kierownicą z lewej strony o numerze MR438586 |
To moduł immobilisera. |
|
|
|
 |
apache
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2016, 19:32
|
|
|
No właśnie też też sie zorientowałem. może ktoś wie gdzie jest ten moduł?bo nie mogę znaleźć...
[ Dodano: 18-04-2016, 14:16 ]
Witam ponownie!
No i się okazało... Idąc za radą, którą dał mi Georg sprawdziłem jeszcze wiązkę kabli idących z kabiny do skrzyni i jeden przewód nie miał przejścia! Nie był uszkodzony czy przetarty-dosłownie kropka śniedzi na izolacji, ale jak się mocniej pociągnęło to kabel się przerwał. Chyba jakaś wadliwa partia przewodów poszła do Sportów...
Co do modułu skrzyni biegów to się okazało, że nie ma osobnego tylko jest razem z komputerem silnika po stronie pasażera.
Dzięki Georg za pomoc i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|