Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
dźwięk silnika
Autor Wiadomość
piecho 
Nowy Forumowicz
Kopytko

Auto: ASX 2013 1.6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-04-2016, 23:48   dźwięk silnika

Szanowni,

Po dotychczasowych przebojach z problemami z odpalaniem (silnik w ASO był rozbrajany, robione koło zmiennych faz rozrządu) teraz zaczęło się robić jeszcze dziwniej. Nie wiem czy mam paranoję ale jak dla mnie ten silnik po naprawie koła... brzmi jak klekot, tradycyjny diesel (przypomnę - benzyna 1.6). Bardzo uprzejmie proszę Was o ocenę załączonego materiału dźwiękowego. Przyznaję, telefon podbił terkotanie.

https://goo.gl/AEWfqZ

Ps - na koniec "syk". Syk dobywa się spod auta, z okolic tyłu. Co to może być? Katalizator? To normalne?

Foka2011 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Bluesky
Wysłany: 26-04-2016, 21:21   

Czy ten terkot słychać cały czas, czy tylko po rozruchu, gdy silnik jest zimny. Podobne objawy miały sławetne volkswagenowskie 1.4 TSI. Tam po pewnym czasie przestawał poprawnie działać wariator i skutkiem był właśnie taki dźwięk silnika, tyle że jeżeli dobrze pamiętam to chyba tylko zimnego. W Twoim przypadku też był ruszany wariator, więc i może tu jest problem. Przesłuchaj na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=AMp5d7nwOS4 albo poszukaj hasła TSI dziwny dźwięk, lub TSI terkot, albo coś w tym rodzaju. Nie jestem pewien, czy to jest to, ale miałem do czynienia z TSI i od razu mi się skojarzyło.
Co do syku, to nie mam pojęcia co to może być.

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 29-04-2016, 09:44   

jeżeli słyszysz taki grzechot po lewej stronie https://www.youtube.com/watch?v=c7inBrZ7TsA
to jest to jak najbardziej normalny odgłos tego silnika

piecho 
Nowy Forumowicz
Kopytko

Auto: ASX 2013 1.6
Wysłany: 29-04-2016, 16:31   

pablo diablo napisał/a:
jeżeli słyszysz taki grzechot po lewej stronie https://www.youtube.com/watch?v=c7inBrZ7TsA
to jest to jak najbardziej normalny odgłos tego silnika

Pablo, dzięki. Tak, masz rację, dźwięk dobiega z okolicy kół i paska. Tyle, że filmik jest z 1.8 w dieslu. W benzyniakach tez to tak działa? W dieslu wcale by mnie nie zdziwiło ale w benzynie?

Rzecz się rozchodzi o to, że nie mam dobrego materiału porównawczego. Porównywałem tylko z poprzednią generacją Lancera (kombi-trumna) i tam absolutnie takich dźwięków nie ma.

Ktoś ma pomysł skąd syk i czy to normalne?

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 30-04-2016, 08:33   

Więc niech ktoś nagra a najlepiej 2 - 3 nagrania benzyny i niech wrzuci żeby kolega Piecho mógł sobie to porównać

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 30-04-2016, 11:59   

Czyżby w Warszawie tylko kolega Piecho ma ASX z silnikiem 1,6 benzyna ? Nie ma możliwości porównania pracy dwóch silników "na żywo" ?
Zapraszam do Białegostoku :lol:

alfredo 
Mitsumaniak

Auto: ASX benzyna
Wysłany: 09-05-2016, 13:06   

Pisz na PW, zgadamy się.

Rafał. 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,8 D 150KM
Wysłany: 08-12-2016, 10:10   

A jak wygladaly te problemy z odpalaniem?

Odpowiedz do tematu