Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:40
[MSS DID] KOŁA Opony. 195/55/R15 czy 195/50/R15 ?
Autor Wiadomość
co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2007, 14:28   [MSS DID] KOŁA Opony. 195/55/R15 czy 195/50/R15 ?

WITAM
Mam dylemat chce zalozyc na moje nowe felgi aluminiowe nowe opony mam problem , czy mial ktos z was zalozone opony o profilu 50 ?? Jak bardzo obniza ten profil auto i czy ma to duze znaczenie przy normalnej eksploatacji :lol: Nie chodzi mi tu o estetyke ze lepiej wyglada ale o cene ktora jest np: w przypadku opony
Continental PremiumContact 2 BO TAKA PLANUJE ZAKUPIC DLA PROFILU 55 :!: CENA 336ZŁ :!: A DLA PROFILU 50 :!: 219ZŁ :!:
Jak sami widzicie roznica jest kolosalna prawie 50%
Jesli ktos z was juz to wyprubowal to prosze o opinie
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 13:20, w całości zmieniany 2 razy  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2007, 19:37   Opony do Space Stara

No cóż, będziesz miał mniejsze kółka o ok. 20 mm po obwodzie. Licznik będzie przekłamywał jeszcze bardziej w dół - w wyniku tej zmiany o ok. 4% (źródło: www.opony.com.pl)
Niski profil -> mało gumy na boku opony -> słabsza amortyzacja, mniejszy komfort, lepsze trzymanie w zakrętach .....
A to wszystko za ok. 100 zł x 4 szt. - decyzja należy do Ciebie.

Cytat:
Continental PremiumContact 2 CENA 336ZŁ
To są jakieś extra opony :?: Czemu takie drogie, na innych markach też jest taka różnica w tych rozmiarach :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2007, 08:00   NO I CO TU ZROBIC

WITAM
Przy zakupie opon mam jednen sposob biore testy ADAC ipatrze jakie opony sa najlepsze juz dwa razy tak zrobilem kupujac letnie opony w zeszlym roku i zimowe i powiem szczeze ze testy przeprowadzone przez profesjonalistow sa jak najbardziej na miejscu ,jestem bardzo zadowolony zimowe opony kupilem ultragrip7 ipowiem szczeze opony rewelacja tak samo letnie a teraz mam wlasnie dow yboru pirelli p7 ,Continental PremiumContact 2, Bridgestone Touranza ER 300 , ale akurat continental jest najtanszy a porownanie wypadlo na podobnych poziomach ,jesli chodzi o porownanie wielkosci to pomiedzy 55 a 50 jak przyrownalem opony to roznica jest na poziomie 1-1.5 cm ale zeczywiscie mam watpliwosci wlasnie przez klamanie licznika i zuzycie paliwa hmm niby 410 zł na komplecie to duzo ale jak by nie patrzec to 50% drozej na sztuce . :roll:
POZDRAWIAM

[ Dodano: 10-03-2007, 08:15 ]
POLICZYLEM
moim autem przejade na profilu o 525km mniej niz na profilu 55 w okresie miedzyprzegladowym co daje mi niby strate 100zł na paliwie bede musial zalac o 100zł wiecej do baku do tego przeklamanie na liczniku przy 100km/h bede realnie jechal z predkoscia 96,6km/h niby duzo to nie jest ,zeby byc stratny musze przejechac 60tys km na tych oponach , pytanie czy one wytrzymaja 60 tys km mysle ze nie do tego straty moralne no juz sam nie wiem :(
WSZELKIE DANE WZIELEM Z SERWISU WWW.OPONY.COM

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2007, 16:20   

Profil 50 na nasze drogi to zbyt duże ryzyko. Szczególnie teraz po zimie(?) drogi są dziurawe i przy tak małym profilu można uszkodzic sobie felgi.
Ja w tym roku będę kończył opony Goodyear Eagle NCT5 195/55/R15. Wg mnie całkiem dobre opony.

arek 69
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 13:29   

ja też jeżdżę na Continentalach 195/55/15 już 3 roczek i polecam

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Wysłany: 15-03-2007, 22:28   

Ja jestem również za 195/55 R15. Tak fabrycznie montują i zawsze więcej (choć troche) gumy z boku na ewentualne dziury. Profil 55 przy 15'' to już w stosunku do 185/65 R14 usztywnienie auta a jednocześnie górna granica rozsądku na naszych drogach.
A ceny to faktycznie dziwna sprawa prawie każdu model opon w rozmiarze 55 jest droższy od 50. Może jest to też popularnością ukształtowane? 195/50 jest bardziej chodliwa i spotykana niż 195/55. Ja osobiście polecilłbym to na czym sam jeżdzę w obu autach TOYO Proxes T1R Made in Japan. Wystarczy się przejechać a jak nie ma okazji to poczytać.
Fabryczne Conti EP to po dwóch latach sparciały na bokach guma popekała i tyle choć faktycznie służy wiernie i żadnych cyrków nie robiły. Jeżeli ktoś chce mieć parametry bardziej pod "sport" to TOYO a Conti to tak bardziej pod wygode.
Ważne przy tym profilu żeby oponka miała rant ochronny dla obręczy - sprawdzone niezestąpione w naszych warunkach a jak cieszy po dziurze że tylko guma się odcisnęła na obręczy a nie obręczy ukruszyła na dziurze.

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2007, 22:16   JEDNAK 195/50R15

WITAM
Dzieki pomocy naszego kolegi--> AniołekM ,stałem sie posiadaczem opon o profilu 50 , powiem ze prezentuje sie auto rewelacyjnie ,cały dzien spedziłem na malowaniu zacisków oraz myciu nadkoli po zimie , pierwsze wrazenie ze auto jakies twarde i bardzo wraliwe na koleiny ,ale mi osobiscie to pasuje lubie czuć ze auto jedzie pewnie z lekkim smaczkiem sportu :) Jak troszke pojezdze podziele sie z wami swoimi spostrzezeniami
POZDRAWIAM

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Wysłany: 29-03-2007, 07:19   

Jak tylko dam rade to postawisz go na 55 w japońskim kultowym nowiutkim wydaniu.

Odpowiedz do tematu