Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hałas podczas jazdy nierozgrzanym autem
Autor Wiadomość
DamianS 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-09-2016, 21:51   Hałas podczas jazdy nierozgrzanym autem

Witam.
Może ktoś będzie w stanie coś doradzić...
Otóż, kiedy jadę rano jeszcze zimnym autem coś strasznie hałasuje, chrobocze, tak jakby było niedokręcone.
Hałas dobiega spod auta nie z silnika i nie są to też elementy zawieszenia. Nic nie drga, ani nie przenosi wibracji na karoserię.
Co ciekawe, kiedy auto się nagrzeje, hałas ustaje.
Co jeszcze ciekawsze, kiedy wracam z pracy wieczorem (po ok. 10 godzinach; w tym czasie auto stoi na parkingu nieruszane) hałasu nie ma.
Objaw występuje wyłącznie rano po nocnym postoju na parkingu i wyłącznie jadąc do przodu... (na wstecznym tego nie ma).
Skrzynia biegów, wał napędowy? Co to może być...?
Samochód to Pajero III 3.2 diesel, automat, 2002 rok.

robek295 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2000
Wysłany: 09-09-2016, 00:39   

witam podlacze sie pod temat mam prawie to samo tylko inny chalas, ciezko opisac ten dzwiek cos jak łuuu......, dzwiek pojawia sie tylko tylko w dolnym pulapie obrotow np.. 1300 obrotow jak wciskam gaz, jak go puszczam to ustaje a jak dodam wiecej to tez ustaje i jak kolega wyzej jest to tylko na zimnym po nocy, w dzien po pracy tego niema, i nie wiem od czego zaczac, paski zmienione, pompa wody zmieniona, lozyska w alternatorze dobre

Filateam 
Forumowicz

Wysłany: 09-09-2016, 14:16   

W naszym Miśku kamień na metalowej osłonie podwozia :)

Grzegorz76 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 2001
Wysłany: 11-09-2016, 20:15   

robek295 napisał/a:
witam podlacze sie pod temat mam prawie to samo tylko inny chalas, ciezko opisac ten dzwiek cos jak łuuu......, dzwiek pojawia sie tylko tylko w dolnym pulapie obrotow np.. 1300 obrotow jak wciskam gaz, jak go puszczam to ustaje a jak dodam wiecej to tez ustaje i jak kolega wyzej jest to tylko na zimnym po nocy, w dzien po pracy tego niema, i nie wiem od czego zaczac, paski zmienione, pompa wody zmieniona, lozyska w alternatorze dobre

Może turbina gwiżdże ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 12-09-2016, 12:40   Re: Hałas podczas jazdy nierozgrzanym autem

DamianS napisał/a:
Witam.
Może ktoś będzie w stanie coś doradzić...
Otóż, kiedy jadę rano jeszcze zimnym autem coś strasznie hałasuje, chrobocze, tak jakby było niedokręcone.
Hałas dobiega spod auta nie z silnika i nie są to też elementy zawieszenia. Nic nie drga, ani nie przenosi wibracji na karoserię.
Co ciekawe, kiedy auto się nagrzeje, hałas ustaje.
Co jeszcze ciekawsze, kiedy wracam z pracy wieczorem (po ok. 10 godzinach; w tym czasie auto stoi na parkingu nieruszane) hałasu nie ma.
Objaw występuje wyłącznie rano po nocnym postoju na parkingu i wyłącznie jadąc do przodu... (na wstecznym tego nie ma).
Skrzynia biegów, wał napędowy? Co to może być...?
Samochód to Pajero III 3.2 diesel, automat, 2002 rok.

Rozwlone koło pasowe na wale korbowym?

robek295 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2000
Wysłany: 12-09-2016, 18:14   

Grzegorz76 napisał/a:
robek295 napisał/a:

Może turbina gwiżdże ?

witam jak sprawdzic to czy to turbina?
i jak narazie ten dzwiek jest tylko jak jade tak mi sie wydaje i nie jest to swist to takie buczenie, mruczenie jak dziek sie pojawia to jak gaz przytrzymam w tej pozycji to dziek jest a jak puszczam czy przyspieszam to znika, postaram sie nagrac jakos to
jaki jest koszt nowej turbiny?

DamianS 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-09-2016, 22:22   Re: Hałas podczas jazdy nierozgrzanym autem

Rozwlone koło pasowe na wale korbowym?[/quote]

Dzięki Zbyszek. Też mi to wygląda na koło pasowe...
Zakładając, że to właśnie to, czy dam radę przejechać z tym ok. 500 km? Chodzi o to, że mniej więcej tyle mam do domu, gdzie mógłbym oddać auto w zaufane ręce (nie chcę naprawiać u przygodnego mechanika...)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 13-09-2016, 08:31   

Koło uszkodzone może przepiłować obudowę rozrządu i wtedy olej będzie ciekł, lub rozwulkanizuje się do końca i nie będzie napędzać pasków w tym pompy wody.

DamianS 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-09-2016, 21:07   

zbyszekm2 napisał/a:
Koło uszkodzone może przepiłować obudowę rozrządu i wtedy olej będzie ciekł, lub rozwulkanizuje się do końca i nie będzie napędzać pasków w tym pompy wody.

No to nie za ciekawie...
Niestety, tak jak napisałem, do domu mam daleko, do Ciebie Zbyszku jeszcze dalej, a więc pozostaje mi spytać, czy ktoś może polecić jakiś zaufany warsztat znający się na rzeczy, do którego mógłbym w miarę niedaleko podjechać?
Aktualnie jestem w okolicach Kotliny Kłodzkiej pod czeską granicą, a więc w grę wchodzi woj. dolnośląskie...

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 29-09-2016, 10:28   

DamianS napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:

No to nie za ciekawie...
Niestety, tak jak napisałem, do domu mam daleko, do Ciebie Zbyszku jeszcze dalej, a więc pozostaje mi spytać, czy ktoś może polecić jakiś zaufany warsztat znający się na rzeczy, do którego mógłbym w miarę niedaleko podjechać?
Aktualnie jestem w okolicach Kotliny Kłodzkiej pod czeską granicą, a więc w grę wchodzi woj. dolnośląskie...

Swoja droga nuech mi ktos wyjasni,jak kolo pasowe moze sie rozwalic, to mnuej wiecej tak jakby : auto mi peklo.

Pahiero

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
  Wysłany: 29-09-2016, 10:53   

Może i to na kilka sposobów:
1. Zbyszek podał dość jasny powód
zbyszekm2 napisał/a:
rozwulkanizuje się do końca i nie będzie napędzać pasków w tym pompy wody

2. Skrzywieniu bądź wyrobieniu mogą ulec krawędzie - zły naciąg paska, zerwanie paska, niesprawne napinacze albo ktoś potraktuje je młotkiem - wcale nie takie nieprawdopodobne - historia zna takie przypadki
3. Może rdzewieć - np. częsty przypadek w Focusach - niszczy wówczas pasek poprzez wżery na powierzchni prowadzącej.[

Pamiętaj ze to kreci się dość szybko i wcale nie jest lekkie - niewielkie zakłócenia w rozkładzie masy i już mamy spory problem jak to z fizyki wynika :mrgreen:

Odpowiedz do tematu