Uszkodzony panel sterowania ogrzewaniem w ASX 1,6 117KM 2015 |
Autor |
Wiadomość |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 02-10-2016, 09:12 Uszkodzony panel sterowania ogrzewaniem w ASX 1,6 117KM 2015
|
|
|
Mam wielki problem ,kupiłem w czerwcu ASX Autko minimalnie rozbite z Niemiec. Po naprawie wszystko idealnie działało, ale dopiero teraz pod koniec września okazało się ,że nie mam ogrzewania .Klima działa,tzn chłodzi,ale nie grzeje . Ze silnika też nie mam ogrzewania.Pojechałem do serwisu w Krzakowie na ul. Jasnogórską. Okazało się ,że jest uszkodzony panel sterowania klimatronik.Pogrzebali i oddali mi samochód i teraz okazało się że samochód grzeje nie można wyłączyć ogrzewania a klimatyzacja nie chłodzi.
Za nowy panel do mojego ASX 1,6 117KM powiedzieli mi 2700zł.-szok! I to musi być z asx i to z roku 2015 a nie np.używka z aulandera.
Samochód ma rok, napisali do Niemiec czy to mogą zrobić na gwarancji, ale że była ingerencja w deskę wymiana poduszek to na bank nie uznają.
Pytanie czy jest to możliwe do naprawienia przez elektromechanika, lub np,nowy panel ale w jakiejś zdroworozsądkowej cenie. może znacie adres do kupienia tego panelu. |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
widmo
Mitsumaniak widmo

Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Gru 2013 Posty: 65 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-10-2016, 14:19
|
|
|
mam klimatyzację automatyczną to pierwsze pokrętło czyli sterowanie temperaturą chyba było uszkodzone bo nie mogłem ogrzewać ze silnika ani z klimatyzacji. Dla tego powiedzieli w serwisie ,że panel jest uszkodzony.Na allegro dzisiaj znalazłem za nieduże pieniądze ten panel ale trochę do starszej wersji.W serwisie mówią ,że ma być z ASX i to z 2015 r inne nie będą pasować. Straszą!!. Niestety nie mam numeru tego panelu, będę dzwonił w poniedziałek do Krakowa do Mitsubishi to może podadzą mi ten numer części.
Za panel chcą 2700 a na aukcji ponoć 100% sprawne po 100-200, tylko jak kupować to właściwy ,żeby nie pogłębiać kosztów.
Oglądnąłem Twoje rysunki i chyba chodzi o wymianę całego panela 86243A
U mnie wszystko dobrze działało oprócz sterowania temperaturą-silniczek od otwierania przepustnicy działa dobrze chociaż i tak zamówiłem go na allegro. |
|
|
|
 |
widmo
Mitsumaniak widmo

|
Wysłany: 02-10-2016, 14:39
|
|
|
http://mitsubishi-motors....26part%3D86243A
Tu masz warianty tego panelu. Jak widzisz wszystkie pasują również do rocznika z 2015. Ceny w ASO to paranoja!!! Myślę, że niczym się nie różni Twój panel od innych oferowanych za niewielkie pieniądze na aukcjach w necie. Ale dla spokoju sumienia upewnij się co do numeru części.
Tu przykładowa oferta http://www.ebay.co.uk/itm...B-/161610933211
Obstawiam, że potrzebujesz cześci o nr 7820A115XB
Ten wskazany przeze mnie powyżej jest do Anglika (pokrętła regulacji temperatury i kierunku nawiewu zamienione miejscami) |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-10-2016, 16:48
|
|
|
bardzo dziękuję za pomoc, jestem totalnym laikiem w mechanice. Kupiłem tego asx bo był minimalnie stuknięty przebieg 5500 wymiana chłodnic i poduszek Mechanik zrobił super tylko ten panel wyszedł po ok. 2 miesiącach. Wcześniej używałem tylko klimy., nie potrzebowałem grzania. Jutro dzwonie do serwisu o numery panelu.Dla czego mówia że z innych roczników lub z outlandera nie pasują ,czy to ich dezinformacja?
Nigdy nie kupowałem za granicą ale dać 460$ to nie 2700 plus robota,
Na allegro jest kilka paneli po od 100-200 tylko właśnie czy to będzie chodziło. Niestety jestem z tych co to lubią , żeby wszystko grało. To jest ładna wersja ,koła 18" kamera cofania ,kolor czerwony ,prezentuje się naprawdę super-tylko ten panel. Jak mi powiedzieli ,że to kosztuje 2700 to mnie zgięło.Ciekawe czy Niemcy uznają gwarancję, ale się nie łudzę.
Nie za bardzo spodziewałem się na odzew ,lub raczej na wpisy ty matołku, itp.
Jeszcze raz dziękują za pomoc. |
|
|
|
 |
widmo
Mitsumaniak widmo

|
Wysłany: 02-10-2016, 16:58
|
|
|
A czy serwis policzył sobie za naprawę (która jednak okazała się nieskuteczna)? Jeśli tak to reklamuj tą usługę! |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-10-2016, 19:49
|
|
|
No właśnie, że nic nie zapłaciłem. Jakiś miesiąc wcześniej dzwoniłem do serwisu w Bielsku B. oraz do drugiego serwisu w Krakowie o przeprogramowanie mi lusterka ,żeby składało sie dopiero po 2-3 krotnym naciśnięciu na pilota a nie zawsze jak zamykałem samochód. W bielsku i Krakowie chcieli po ok 180 za takie przeprogramowanie a w tym serwisie w Krakowie na Jasnogórskiej zrobili mi to za darmo. Jak się ma nawigację to podobno można to zrobić samemu,ja niestety mam tylko radio z kamerą cofania.A może też dla tego ,że całkiem zepsuli ten panel, bo wcześniej wszystko działało oprócz grzania a teraz to mi grzeje na ful a nic nie mogę zmienić regulatorem i klima też tylko grzeje a nie chłodzi. Do Wadowic wracałem z otwartymi oknami.
Mają w poniedziałek pisać do Niemiec czy jest gwarancja, dla tego czekam na odpowiedź. Nie wiem czy ktoś jeszcze czyta te moje wypociny, jeżeli tak to może ktoś zna numery tego panelu sterowania klimatyzacją automatyczną do mojego asx 1,6 117 KM z 2015r. żebym już DOKŁADNIE wiedział że to jest ta część bo na allegro znalazłem tylko 3 szt.z różnych lat.
Jak coś to będę odpisywał jutro.
A może to trzeba założyć nowy post z zapytaniem o numer tego panelu? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21015 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-10-2016, 21:00
|
|
|
RomanK61 napisał/a: | A może to trzeba założyć nowy post z zapytaniem o numer tego panelu? |
Na podanej powyżej stronie:
http://mitsubishi-motors.kiev.ua/
po wpisaniu vinu możesz sprawdzić nr. panelu.
Niestety zdarzają się tam błędy więc w 100% ja bym tej stronce nie ufał.
Najlepiej podjedź do ASO to sprawdzą w swoim katalogu po vinie. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-10-2016, 10:15
|
|
|
Prawdopodobnie sytuacja została opanowana, kolega Tyku dał ni namiary na super gościa znającego się na sterowaniu klimą. Na razie ok. tydzień będę czekał na odpowiedź se serwisu czy uznana zostanie gwarancja a później skontaktuję się z kolegą Tokyo,który ma mi pomóc. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 03-10-2016, 10:29
|
|
|
Z programu MITSUBISHI ASA numer części: 7820A806
|
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
silentjet
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 03-10-2016, 16:58
|
|
|
tyku napisał/a: | Z programu MITSUBISHI ASA numer części: 7820A806
Image
Image
|
Mam taki numerek 7820A603 (ASX 2013 MY), posiada 2 dziury do wtyczek... |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-10-2016, 12:48
|
|
|
Otrzymałem wiadomość se serwisu Mitsubishi-mam uznaną gwarancję . Panel zostanie mi wymieniony,czekamy aż go sprowadzą bo jest trudno osiągalny.Kolega tyku ma rację to jest ten numer podany przez niego. Bardzo się cieszę bo zostanie mi kupa kasy.Dziękuję kolegą za zainteresowanie moim problemem.Niech żyje Auto Krak Kraków.Jutro robię u nich roczny przegląd a pod koniec października ma być wymiana panelu.
A maże ktoś wie dlaczego mam problem ,że nie mogę zalogować się z komórki na androidzie a na kompie bez problemu. Na komórce ciągle wyskakuje ,że niewłaściwe hasło a już przeróżnie je wpisywałem. Ale to tak poza tematem. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 06-10-2016, 13:02
|
|
|
RomanK61 napisał/a: | Otrzymałem wiadomość se serwisu Mitsubishi-mam uznaną gwarancję . | Super Dobra wiadomość.
RomanK61 napisał/a: | Jutro robię u nich roczny przegląd |
Może się spotkamy. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
|