|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki sterownik i dmuchawa do Pieca CO |
Autor |
Wiadomość |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-10-2016, 09:30 Jaki sterownik i dmuchawa do Pieca CO
|
|
|
Cześć, potrzebuje pomocy, bo głupieje. Muszę kupić sterownik i dmuchawę do mego pieca CO (sokół Metal - Fach dolne spalanie, 23 KW, 2 pompy wody, jedna grzejniki i podłogówka + bojler, w zestawie zawór 3 drożny, zasilanie bojlera przed zaworem trójdrożnym) Sterownik pewnie na jedna pompę (grzejniki), bo mam bojler 2 płaszczowy działający grawitacyjnie, i jak zostaje otwarty zawór to mi piec go wychładza, mam zresztą oddzielny sterownik do niego.
W tej chwili jadę na miarkowniku ciągu, paliłem kilka lat samym drzewem, w tym roku kupiłem węgiel koksujący i chcę dobrać do niego dmuchawkę ze sterownikiem bo na miarkowniku ciągu nie dopala się.
Jaki sterownik i jaka pompa ?
Są jakieś sterowniki PID i chyba zwykłe, tyle tego jest że nie wiem na co zwrócić uwagę ?
Ma ktoś doświadczenia ?
piec model SDG - 19
piec |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 28-10-2016, 06:31
|
|
|
Witaj.
Zbytnio na ciepłownictwie i ogrzewnictwie się nie znam, ale...
PID to zwyczajnie "algorytm sterowania" - masz wartość zadaną i do tej wartości temperatury może kocioł różnie zmierzać - albo jedzie z ciągiem na maksa i w momencie, kiedy osiągnie wartość zadaną, odcina cug - co zasadniczo prowadzi do przeregulowania (czyli nie osiągasz 80 stopni na kotle, a powiedzmy 105), w związku z tym można wcześniej odciąć cug/wyłączyć dmuchawę i układ spokojniej podgrzeje wodę (wolniej, ale bez przergulowania/przerzutu).
Pytanie z jakich punktów zbierane są dane. Poszukaj coś na muratorze lub innym forum.
Osobiście brałbym możliwie dobry sterownik, bo to pewnie 200zł różnicy, a w latach to może wyjść i parę tysi na korzyść dobrego regulatora. |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 17-11-2016, 18:13
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Witaj.
Zbytnio na ciepłownictwie i ogrzewnictwie się nie znam, ale...
PID to zwyczajnie "algorytm sterowania" - masz wartość zadaną i do tej wartości temperatury może kocioł różnie zmierzać - albo jedzie z ciągiem na maksa i w momencie, kiedy osiągnie wartość zadaną, odcina cug - co zasadniczo prowadzi do przeregulowania (czyli nie osiągasz 80 stopni na kotle, a powiedzmy 105), w związku z tym można wcześniej odciąć cug/wyłączyć dmuchawę i układ spokojniej podgrzeje wodę (wolniej, ale bez przergulowania/przerzutu).
Pytanie z jakich punktów zbierane są dane. Poszukaj coś na muratorze lub innym forum.
Osobiście brałbym możliwie dobry sterownik, bo to pewnie 200zł różnicy, a w latach to może wyjść i parę tysi na korzyść dobrego regulatora. |
Dzięki za zainteresowanie, po rozmowach z hydraulikiem stanęło na zwykłym sterowniku (dobrej marki) i dmuchawie z modulacją - póki co trochę bawię się ustawieniami ale zapowiada się bardzo ok |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
|
|