12V do rejestratora |
Autor |
Wiadomość |
esesen
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.0 CVT I+
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2016, 09:02 12V do rejestratora
|
|
|
Potrzebuję podłączyć rejestrator jazdy. Chciałbym użyć dołączonego do niego zasilacza 12V. Gdzie najłatwiej byłoby się podpiąć tak, aby mieć prąd tylko wtedy, gdy jest załączona stacyjka.
Na forum ASX piszą, że takie "wolne" 12V jest w jednej z kostek pod fotelem. Ktoś przerabiał ten temat? |
|
|
|
 |
Mołotow
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DID 150KM AT
|
Wysłany: 22-11-2016, 20:04 Re: 12V do rejestratora
|
|
|
esesen napisał/a: | Gdzie najłatwiej byłoby się podpiąć tak, aby mieć prąd tylko wtedy, gdy jest załączona stacyjka.
|
A nie możesz po prostu podpiąć jak 99% użytkowników rejestratorów pod zapalniczkę?
Tam przecież masz prąd po zapłonie.
Pozdrawiam |
_________________ Mołotow
Mitsubishi Outlander 2013 2.2 DID 150 KM Automat INTENSE |
|
|
|
 |
po.miras
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.6 Invite
|
Wysłany: 23-11-2016, 12:04
|
|
|
Może wystarczy baypass, aby wpiąć się pod bezpiecznik zapalniczki.
Przykładowy link. Choć na znanym portalu aukcyjnym można znaleźć taniej. |
_________________ 三菱ランサースポーツバック |
|
|
|
 |
capri1
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER III 2.0 CVT I+
|
Wysłany: 23-11-2016, 20:18
|
|
|
Najłatwiej pod zapalniczkę, lub jak potrzeba dwóch gniazd to można dokupić rozgałęźnik gniazda zapalniczki.
Ja szukam jak (gdzie) podpiąć rejestrator ale tak, żeby zasilanie było też po wyłączeniu stacyjki, na razie nie mam pomysłu |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.0 CVT I+
|
Wysłany: 23-11-2016, 20:51
|
|
|
Dzięki, skorzystam z rady po.miras. capri1, to chyba tez dobre rozwiązanie dla Ciebie - trzeba tylko znaleźć odpowiedni bezpiecznik. Nie boisz się, że rejestrator np. się zawiesi na wysokim poborze prądu i akumulator padnie? |
Ostatnio zmieniony przez esesen 23-11-2016, 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 23-11-2016, 20:52
|
|
|
Wszystkie potrzebne przewody dochodzą do stacyjki, do radia też dochodzi +12V stałe i po stacyjce. |
|
|
|
 |
capri1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2016, 21:31
|
|
|
Są rejestratory które posiadają "tryb parkingowy", tzn włączają się przy uderzeniu w samochód lub gdy wykryją ruch w polu widzenia. Taki rejestrator w zasadzie cały czas pracuje i musi mieć stałe zasilanie. Mam nadzieje że ktoś przemyślał pobór prądu takiego urządzenia i nie będę zaskoczony przy próbie uruchomienia silnika |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 23-11-2016, 21:59
|
|
|
capri1 napisał/a: | Są rejestratory które posiadają "tryb parkingowy", tzn włączają się przy uderzeniu w samochód lub gdy wykryją ruch w polu widzenia. Taki rejestrator w zasadzie cały czas pracuje i musi mieć stałe zasilanie. Mam nadzieje że ktoś przemyślał pobór prądu takiego urządzenia i nie będę zaskoczony przy próbie uruchomienia silnika |
To nie takie proste - żeby taka kamera działała w trybie parkingowym, musi posiadać adapter stałego zasilania w trybie parkingowym lub np.w detekcji ruchu . Bez tego długo kamera na "swoim" zasilaniu nie pociągnie (zwłaszcza w Full HD w nocy). W każdym razie, taki adapter pozwala zaprogramować próg napięcia akumulatora poniżej którego zasilanie wyjściowe zostanie odcięte aby zapobiec dalszemu rozładowywaniu akumulatora, tak żeby bezpiecznie auto (np.rano) odpalić. To samo się tyczy przegrzania kamery np.w upalne dni - jeśli kamera przekroczy jakiś próg temperatury, adapter odłączy zasilanie dostarczane do kamery/rejestratora. |
|
|
|
 |
capri1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2016, 22:27
|
|
|
No i znowu pod górkę Posiada ktoś może taki sprawdzony zestaw rejestrator + adapter ? |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 23-11-2016, 22:30
|
|
|
capri1 napisał/a: | No i znowu pod górkę Posiada ktoś może taki sprawdzony zestaw rejestrator + adapter ? |
Polecam tą stronę o wideorejestratorach
Jest tam wszystko od A do Z |
|
|
|
 |
po.miras
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-12-2016, 23:55
|
|
|
W moim wideo rejestratorze po ponad dwóch latach padł akumulatorek podtrzymujący datę, godzinę
oraz odpowiadający za rejestrację w trybie parkingowym.
Po rozkręceniu okazało się że jest to zwykły Li-pol 3,7v 500mAh.
Zastąpiłem go zwykłym UR18650 o pojemności 2700mAh, który w pełni naładowany wystarcza na ponad 4godz rejestrowania bez innego źródła zasilania. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-12-2016, 07:06
|
|
|
Za około 15 zł można kupić ogniwo 18650 o realnej pojemności 3400mAh. A jak to ogniwo zamontowałeś w tym rejestratorze? Bo oczywiście nie zamontowałeś tam gdzie siedziało oryginalne... |
|
|
|
 |
po.miras
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-12-2016, 23:44
|
|
|
Tych ogniw mam "kilka" głównie z baterii od laptopów.
Najczęściej pada elektronika bądź jedno z ogniw, natomiast reszta jest w idealnym stanie.
Co do sposobu zamontowania, to w dolnej obudowie rejestratora wywierciłem 2mm otworek, przez niego przeprowadziłem przewody i podłączyłem w miejsce oryginalnego.
Następnie naładowane ogniwo podłączyłem z drugiej strony tych przewodów.
Akumulatorek w izolacji termokurczliwej umieściłem za lusterkiem wstecznym, gdzie jest praktycznie niewidoczny. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-12-2016, 07:29
|
|
|
Czyli pewnie to ogniwo ładujesz poprzez oryginalny port ładowania kamery? Jeśli nie, to do tego możesz dołożyć taka ładowarkę http://allegro.pl/listing...-5-ele-1-1-1018 Mam trochę do czynienia z tymi ogniwami bo wpadłem w latarkowy nałóg |
|
|
|
 |
po.miras
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2016, 23:52
|
|
|
Tak jak pisałem wcześniej, ogniwo naładowane podłączone na stałe.
Natomiast rejestrator podłączony poprzez oryginalną ładowarkę (lecz nie do zapalniczki) tylko wyprowadzonymi przewodami pod bezpiecznik (baypass)
Po uruchomieniu wskaźnik baterii w rejestratorze pokazuje 100%
Natomiast GDYBY naprawdę zaistniała potrzeba naładowania zawsze można zabrać rejestrator do domu,
lub o wiele prostsze rozwiązanie podłączyć na godzinę lub dwie powerbank. |
|
|
|
 |
|