Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] 16l/100 km WOOOO dawka w pompie
Autor Wiadomość
siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2012, 12:29   [3.2 DID] 16l/100 km WOOOO dawka w pompie

Jak w temacie czy w pompie jest regulacja dawki paliwa?
Tzn czy można ustawić większą (sąsiad w dyskotece tak podniósł sobie moc) ?

16 litrów na setkę :shock: zatankowałem we Wrocławiu dojechałem do Ostrowa Wlkp.(140 km) trasa 90km/h później po Ostrowie bez przesady korków tu nie ma i starałem sie naprawde delikatnie operować gazem.
Wynik 470km zatankowane 75 litrów :axe:

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 25-02-2012, 12:52   

Dawką steruje nastawnik dawki, tuning podnosi dawkę. Możesz sobie przesunąć nastawnik w celu zwiększenia dawki !!! Odnośnie spalania to chyba trzyma hamulec. Zmieniłeś olej w skrzyni?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 25-02-2012, 13:25   Re: 16l/100 km WOOOO dawka w pompie

siersciunio napisał/a:
Jak w temacie czy w pompie jest regulacja dawki paliwa?
Tzn czy można ustawić większą (sąsiad w dyskotece tak podniósł sobie moc) ?

16 litrów na setkę :shock: zatankowałem we Wrocławiu dojechałem do Ostrowa Wlkp.(140 km) trasa 90km/h później po Ostrowie bez przesady korków tu nie ma i starałem sie naprawde delikatnie operować gazem.
Wynik 470km zatankowane 75 litrów :axe:

Nastawnik można przesunąć tylko na sprzęcie, jeśli ja przesuniesz w "domowych" rozreguluje się cała pompa.

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Wysłany: 25-02-2012, 13:55   

Wracam w połowie nst tygodnia do domu wiec wstawię auto do mechanika który tą pompę robił.

Mówił przy odbiorze że dawkę ustawił ale może zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od wymaganej dynamiki i spalania.
Puki co to jestem zainteresowany zmniejszeniem bo jak bym go cisnął to bym doszedł do spalania na poziomie poprzednika (6,0 td ) 20 l/100km, a w takim wypadku odechciało by mi się jeździć, tym bardziej że w poprzednim było 330 koni . Już rozmawiałem ze Zbyszkiem o błędzie który mi wyskoczył czyli nastawnik (do poprawki mechanik mówil że włożył "lekko" przytartą cewkę bo nie miał akurat innej)

Jeśli spalanie pojarki po wyregulowaniu i spokojnej mieszanej jeżdżę nie spadnie do 12 to sprzedam to padło i zainwestuje w nowszy model na common rail'u.

I tak z kosztami podchodzę już do 50 k.

Olej do skrzyni zakupiony od Zbyszka ,ale przez problemy z pompa stoi w garażu .Stan w skrzyni poprawny olej czysty i klarowny,ale już pytałem tompol34 o wymianę dynamiczna więc myślę że nst tydzień się zabiorę.

Jak sprawdzić czy trzyma hamulec ? Ręczny jest urwany a żadne koło się nie grzeje nadmiernie.

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2012, 13:59   

Przed zabawą z nastawnikiem musi zaznaczyć pozycję zgrania z pompą i wtedy może się pobawić, bo przecież pytał, czy można. Wiadomo, że zwiększając dawkę chałupniczo w garażu będzie miał podwyższone obroty biegu jałowego.
Dla bardziej obeznanych z tematem to można pobawić się półpierścieniami w nastawniku poprzez zmianę wartości ramienia wzorcowego z porównawczym.

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Wysłany: 25-02-2012, 14:08   

Z tego co wiem to facet ma stół ,więc chyba wie jak

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2012, 14:17   

tak jak wcześniej wstawił tobie nowy nastawnik, a piszesz że wstawił później kiepską cewkę ten mądrala?

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 28-02-2012, 15:29   

siersciunio napisał/a:
Jak sprawdzić czy trzyma hamulec ? Ręczny jest urwany a żadne koło się nie grzeje nadmiernie.

Masz automat , na równej powierzchni po puszczeniu pedału hamulca i pozycji dzwigni "D" samochód powinien "lekko" ruszyć bez dodawania gazu. Jeżeli musisz dodać gazu aby ruszył z miejsca , przyjrzał bym sie dokładniej hamulcom.

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 28-02-2012, 18:03   

Nie grzeje się, bo jest zimno. Możesz też sprawdzić koła na podnośniku jak się obraca, czy nie zatrzymuje szybko. Przy okazji sprawdzisz sobie piasty.
powodzenia

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Wysłany: 28-02-2012, 20:25   

Podjeżdżając pod odpowiednia górkę można to zrobić bez podnośnika :D
koła się kręcą swobodnie.
Ale zauważyłem inna usterkę całkowity brak górnych gum na amorku z tylu z jednej strony (już wiem co wali:) )
Strasznie drogie te gumki 50 złotych za komplet i musze przyznać że mnie irytuje ta cena ale
http://tedgum.pl/sklep/in..._1037_2125_4749
zobaczymy jutro

Odpowiedz do tematu